Politieke partijen in Berlijn

CDU

CDU
Geschreven door Roland

De CDU (Christlich Demokratische Union Deutschlands) is de grootste partij politieke partij in Duitsland maar is met 31 zetels de een na grootste partij in Berlijn en maakt op dit moment geen deel uit van de Berlijnse coalitie.

Oprichting van de CDU

De CDU is een brede volkspartij met Christelijke wortels. Over het algemeen wordt de Christelijke Democratische Unie als middenpartij betiteld. Aangezien de partij is ontstaan uit verschillende kleinere Christelijke partijen zijn er progressieve en meer conservatieve stromingen te herkennen. In het Duitse parlement treden de CDU en de Bayerische CSU (Christlich-Soziale Union) gezamenlijk op veelal onder de naam Union.

De CDU is enigszins te vergelijken als een mix tussen de PvdA en het CDA. De Christelijke Democratische Unie is op 14 december 1945 opgericht na de Tweede Wereldoorlog en is ontstaan uit verschillende lokale en regionale Christelijke partijen.

CDU prominenten

Een van de bekendste politici uit de historie van de partij is ongetwijfeld Helmut Kohl.  Hij was Bondskanselier van 1982 tot 1998, in eerste instantie van West-Duitsland en na de val van de muur van het herenigd West- en Oost-Duitsland.

Sinds 2005 is partijprominent Angela Merkel de bondskanselier van Duitsland. Op 24 september 2017 gaat Merkel wederom voor een nieuwe termijn als bondskanselier.

Berlijnse opositie

Van 2011 tot 2016 vormde het CDU Berlijn een coalitie met de SPD. Echter na de verkiezingsuitslag 2016 in Berlijn koos de SPD Berlijn ervoor de Christelijke Democratische Unie over te slaan en te kiezen voor een coalitie met Grüne en die Linke.

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram