Over Berlijn

Wonen en werken in Berlijn

Wonen en werken Berlijn
Geschreven door Roland

Berlijn is een prachtige stad om in te wonen en te werken. De verscheidenheid van Berlijn maakt deze stad zo bijzonder, maar waar moet je op letten als je naar Berlijn verhuist of in Berlijn wilt gaan werken?

Woning of kamer zoeken

Een woning zoeken in Berlijn is niet zo eenvoudig. Jaarlijks komen er veel mensen naar Berlijn om te wonen en te werken. Het aantal beschikbare woningen is beperkt. Het kan zomaar voorkomen dat voor een woningbezichtiging meer dan dertig personen zich aanmelden. Een goede voorbereiding is essentieel.

Documenten meenemen

Neem bij een woningbezichtiging altijd de volgende documenten mee:

  • SCHUFA-Auskunft (een document waarmee wordt bevestigd dat iemand schuldenvrij is, vergelijkbaar met de uitslag van een Nederlandse BKR-toetsing)

Voor de SCHUFA-toets is een Duitse bankrekening nodig. De bank ING-DiBa is in dit geval een goede optie.

  • Loonstrookjes van de laatste 3 gewerkte maanden
  • Kopie van een geldig legitimatiebewijs
Woning of kamer vinden

Het makkelijkste om een woning in Berlijn te vinden, is via internet. Hieronder zijn de bekendste woningsites op een rijtje gezet:

Appartement in Berlijn

Appartement in Berlijn

Woning of kamer aanmelden

Zodra u een woning in Berlijn gevonden heeft, behoort u binnen twee weken aangemeld te zijn bij het Bürgeramt. Dit is te vergelijken met een klein gemeentehuis. Het Bürgeramt verstrekt vervolgens een Anmeldebestätigung (aanmeldbevestiging).

Werken in Berlijn

Om in Berlijn te werken, is basiskennis Engels en/of Duits aan te raden. Hieronder een aantal tips om snel een baan in Berlijn te vinden:

Vacaturesites

Via de onderstaande vacaturesites is een groot deel van de beschikbare banen in Berlijn te vinden:

Een aantal zoekwoorden die kunnen helpen bij het vinden van een relevante vacature op deze sites zijn:

  • Stellenangebote
  • Dutch/Holland
  • Niederländisch
  • International
Aanmelding en Steuer ID

Om in Duitsland te werken, is een Lohnsteuernummer benodigd. U krijgt dit nummer echter per post toegestuurd zodra u zich in Duitsland heeft ingeschreven. Voor een aanmeldbevestiging/Anmeldbestätigung kunt u zich melden bij een van de vele Bürgeramten:

De volgende zaken zijn benodigd:

Als u aanvullende vragen heeft over uw Steuer ID, dan kan het Bundeszentralamt für Steuern u snel verder helpen.

Zorgverzekering in Duitsland

Als u werk gevonden heeft in Berlijn, bent u automatisch voor zorgkosten verzekerd. Er wordt dan maandelijks automatisch een klein bedrag van uw salaris ingehouden.

Als u nog geen baan heeft gevonden of een aanvullende verzekering zoekt, kunt u dit eenvoudig online regelen. Een vergelijkingssite zoals Check24.de is ideaal om de beste en goedkoopste verzekering te vinden.

Heeft u aanvullende tips of vragen over dit artikel? Laat dan hieronder een reactie achter.

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram