Over Berlijn

West-Berlijn

West-Berlijn
Geschreven door Roland

West-Berlijn is de naam die werd gebruikt voor het westen van Berlijn. Deze term werd gebruikt toen West- en Oost-Berlijn gescheiden waren. Dit begon in 1948 en vanaf 1949 tot en met 1990 was West-Berlijn een apart gebied.

Verhaal van West-Berlijn

Na de Tweede Wereldoorlog was West-Berlijn bezet door de Verenigde Staten, Groot Brittanniƫ en Frankrijk. Oost-Berlijn stond onder toezicht van de Sovjet-Unie. Gezamenlijk was de stad Berlijn dus opgesplitst in vier sectoren. Drie van de sectoren bevonden zich in het westen. Na de oorlog stond Oost-Duitsland onder controle van de Sovjets. Berlijn lag midden in dit gebied, maar het westelijk deel hiervan behoorde desondanks tot West-Duitsland.

Blokkade van West-Berlijn

Op het moment dat in het westen van Berlijn de D-mark (Duitse valuta) werd gelanceerd, gaf Stalin (leider van de Communistische Partij) aan dat dit niet in overeenstemming was met wat was afgesproken. Hij liet daaropvolgend de verbindingen tussen het westen en oosten afsluiten. Hierdoor werd West-Berlijn van de belangrijkste voorzieningen afgesloten. Om ervoor te zorgen dat mensen in West-Berlijn alsnog in de eerste levensbehoeften konden worden voorzien, besloot het westen een luchtbrug te organiseren. Dit betekende dat constant vliegtuigen heen en weer vlogen met onder meer medicatie, kleding en eten en drinken. Vliegveld Tempelhof was een belangrijke plek waar vliegtuigen konden landen en opstijgen om de inwoners van het westen van Berlijn van de benodigde spullen te voorzien. De Sovjets merkten ook dat de blokkade niet werkte, hierdoor werd de blokkade op 12 mei 1949 beƫindigd. Vanaf nu kon het westen van Berlijn via de grensovergang Helmstadt-Marienbborn bereikt worden.

West-Duitsland en Oost-Duitsland

Vanaf 1949 was het land West-Duitsland een feit. West-Berlijn werd beschouwd als een deelstaat dit betekende dat de Bondsrepubliek geen wetten kon maken voor het westen van Berlijn. Hiervoor was een Berlijns huis van Afgevaardigden verantwoordelijk. Er waren nog een paar verschillen. Zo hadden de inwoners van West-Berlijn geen dienstplicht in tegenstelling tot de rest van West-Duitsland. Dit maakte het westen van Berlijn populair onder jonge mannen die in West-Duitsland woonden.

Hereniging van West- en Oost-Berlijn

In augustus 1961 tot en met november 1989 waren het westen en oosten van Berlijn opgesplitst door de Berlijnse Muur. Er waren wel een aantal grensposten waar het mogelijk was om van het westen naar het oosten van Berlijn te komen. De bekendste grensovergang is Checkpoint Charlie. Een exacte kopie van deze grenspost kun je nog steeds bezichtigen in Berlijn. Na de val van de muur werd Berlijn weer een geheel. Tegenwoordig zie je nog kleine verschillen terug tussen de twee delen van Berlijn.

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram