Over Berlijn

Werken in Berlijn

werken in Berlijn
Geschreven door Roland

Het is een mooie uitdaging om te werken in Berlijn, in dit artikel staan een aantal tips beschreven die u helpen bij het vinden van een baan of stage in Berlijn.

Vacatures in Berlijn

De afgelopen jaren is het banenaanbod van Nederlandstaligen in Berlijn steeds verder gegroeid. Dit komt mede door de economische ontwikkeling die Berlijn de afgelopen paar jaar heeft doorgemaakt. Het vinden van Nederlandse vacatures is alleen niet even makkelijk. Hieronder zijn een aantal vacaturesites op een rijtje gezet die u kunnen helpen bij het vinden van een baan in Berlijn.

Zoekwoorden

Zodra u op de vacaturesite bent, is het aanbod Nederlandse vacatures in Berlijn meestal niet direct zichtbaar. Vandaar dat het handig kan zijn om bijvoorbeeld op de onderstaande zoekwoorden te zoeken:

  • Niederländisch
  • International
  • Stellenangebote
  • Dutch/Holland
  • Nederlandse

Stage in Berlijn

Het is fantastisch om in Berlijn stage te lopen. Het kan alleen best lastig zijn om een leuke stageplek in Berlijn te vinden. Hieronder zijn een aantal sites op een rijtje gezet waar stageplekken voor Nederlanders worden aangeboden.

Dutchstudentsabroad – helpt MBO en HBO studenten om een stageplek te vinden
Abroad-internships –overzicht van verschillende stageplekken in Berlijn
Stage-euro – stageplekken voor studenten op MBO, HBO en Universitair niveau.
Lees voor aanvullende informatie over stages het artikel: “studeren in Berlijn“.

Solliciteren

Solliciteren in Berlijn (Duitsland) is een uitdaging, hieronder zijn een aantal tips voor u opgesteld die u kunnen helpen tijdens het sollicitatieproces.

Registeren in Berlijn

Als u in Berlijn een appartement of huis gevonden heeft is het belangrijk dat u zich vervolgens binnen 2 weken registreert bij het Bürgeramt. De volgende zaken zijn benodigd:

Steuer ID

Als u gaat solliciteren is het van belang om eerst een Lohnsteuernummer/ Steuer ID aan te vragen. Als u een Anmeldebestätigung heeft aangevraagd bij het Bürgeramt, ontvangt u dit nummer automatisch per post.

Duitse bankrekening openen

Sommige werkgevers betalen alleen uit op Duitse bankrekeningnummers, het is daarom handig om een Duits bankrekeningnummer aan te vragen. De INGDiBa is in dit geval zeer aan te raden omdat u bij deze bank (bijna) geen kosten hoeft te maken om een bankpas en creditcard te ontvangen en een rekening te openen.

CV + Sollicitatiebrief

Het belangrijk om een overzichtelijke CV te maken met een sollicitatiebrief waarin u motiveert waarom u graag aanspraak zou willen maken op de baan. Het is belangrijk om hierin naar voren te brengen in hoeverre u naast het Nederlands de Duitse en/of Engelse taal beheerst. Het is verstandig om met de CV en sollicitatiebrief ook een document mee te sturen van uw diploma’s. Dit is in Duitsland heel normaal.

Benodigdheden tijdens het sollicitatiegesprek:

  • Kopie van CV
  • Diploma’s of kopieën
  • Kennis van organisatie waar u solliciteert

Als u nog vragen heeft over werken in Berlijn, lees dan gerust het artikel: “wonen en werken in Berlijn” voor aanvullende informatie.

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram