Vervoer

Trein naar Berlijn

Trein naar Berlijn
Geschreven door Roland

Vanuit Nederland rijdt je met de trein naar Berlijn in 6 tot 7 uur. Het centraal station van Berlijn is de Berlin Hauptbahnhof. Vanaf dit station kun je eenvoudig overstappen. Ik heb hieronder weergegeven hoe je een treinreis naar Berlijn kunt boeken en wat belangrijke aandachtspunten zijn.

Treinreis naar Berlijn boeken

Voor een rechtstreekse treinreis naar Berlijn, kun je terecht bij NS International of de Deutsche Bahn. Deze treinen rijden vele malen op een dag. Op de website van NS international kun je de gewenste vertrektmoment kiezen.

Als je een goedkope treinreis wilt boeken, is het verstandig om het treinticket ruim van tevoren te boeken. Let bij het boeken ook op wel tijdstip je rijdt. De prijzen variëren namelijk van uur tot uur.

Aanbieders treinticket naar Berlijn
Online treinticket boeken

Via de website van NS International kun je eenvoudig online jouw treinricket naar Berlijn boeken.
Een groot voordeel van het online boeken is, dat u geen extra reserveringskosten betaalt en dat je zelf het ticket kan printen of kan opslaan op je smartphone of tablet.

Reisplanner
Om je te verzekeren van een goede treinverbinding naar Berlijn, heeft NS International de reisplanner ontworpen. Hier kan je precies zien hoelang je reis duurt en of en wanneer je moet overstappen.

Actuele reisinformatie
Voor informatie over werkzaamheden aan het spoor, stakingen of storingen van het internationale treinverkeer van en naar Berlijn, kan je de site van NS International raadplegen.

Reisplanner app
Als je de beschikking hebt over een smartphone, dan is het handig om voor vertrek de reisplanner app te downloaden, hierbij blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen met betrekking tot je treinreis van en naar Berlijn.

Hulp bij het boeken van een treinticket naar Berlijn
Mocht je er desondanks niet uitkomen, dan is het verstandig om contact op te nemen met ns international, ze zijn bereikbaar via chat, telefoon, twitter en e-mail. Hierdoor heb je naar eigen ervaring snel een reactie op je vraag.

Treinticket telefonisch boeken

Een treinticket naar Berlijn telefonisch te boeken, is mogelijk via het Service Center via het nummer: 030-2300023. Let op, in dit geval betaalt u €7,50 reserveringskosten per persoon met een maximum per boeking van €22,50. Betalen kan via bankoverschrijving op per creditcard.

Treinticket kopen bij het loket (servicewinkel)

Het is ook mogelijk op een treinkaartje naar Berlijn te kopen via het NS International loket (servicewinkel). Houd er wel rekening meer, dat hierbij ook reserveringskosten in rekening worden gebracht. De servicewinkels (loket) van NS International zijn hieronder op een rijtje gezet.

 • Amsterdam (Westelijk deel stationhal)
 • Utrecht Centraal
 • Rotterdam Centraal
 • Arnhem Centraal

Prijzen treintickets naar Berlijn

De prijs van een treinkaartje naar Berlijn hangt af van wanneer u boekt en in op welk moment u wilt reizen. Via NS International of de Deutsche Bahn kunt u al een treinticket naar Berlijn boeken vanaf €39. Hieronder zijn een aantal tips op een rijtje gezet om een goedkoop treinkaartje naar Berlijn te boeken.

Goedkoop treinticket naar Berlijn boeken
 • Reserveer tot 3 maanden voor vertrek
 • Boek een Sparpreis Europa ticket (nadeel: gebonden aan reistijd, datum en route)
 • Reis op maandag
 • Boek online en betaal geen reserveringskosten

Treinreis naar Berlijn

Er zijn een aantal punten die belangrijk zijn voor een treinsreis naar Berlijn, deze zijn hieronder op een rijtje gezet.

Reistijd naar Berlijn

De reistijd naar Berlijn verschilt van 6 tot 8 uren met de trein. Hieronder zijn de reistijden in een overzicht gezet:
Utrecht – Berlijn             6:16
Amsterdam – Berlijn     6:20
Schiphol – Berlijn            6:29
Rotterdam – Berlijn        6:51

Om de reistijd van uw opstapplek te zien kunt u de website van NS International raadplegen.

Opstapplaatsen

Vanuit Nederland kunt u vanaf verschillende stations opstappen voor een reis naar Berlijn. Hieronder zijn de opstapplaatsen naar Berlijn in een overzicht gezet.

Amsterdam Centraal, Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo, Hengelo, Bad Bentheim, Rheine, Osnabrück, Bünde, Minden, Hannover, Wolfsburg, Stendal, Berlin-Spandau, Berlin Ostbahnhof, Berlin Hauptbahnhof.

Treinen waarmee u reist

Als u een treinticket boekt naar Berlijn reist u met een van de onderstaande treinen. Dit verschilt per opstapplaats en vertrektijd.

 • ICE International – hoge snelheidstrein vanuit Nederland naar Duitsland
 • IC Berlijn – intercitytrein Berlijn
 • DB Deutsche Bahn – trein van Deutsche Bahn
Faciliteiten in de trein naar Berlijn

Als je met de trein reist naar Berlijn, kun je genieten van tal van faciliteiten. Maar wat is het verschil tussen een treinreis met de 1e en 2e klas? Hieronder zijn de verschillen op een rijtje gezet.

1e klas reizen naar Berlijn
 • Stopcontact aanwezig
 • Catering aanwezig
 • 46 cm beenruimte
 • Verstelbare rugleuning
 • Gratis Duitse krant
 • Zitreservering is incl. het ticket
2e klas reizen naar Berlijn
 • Stopcontact aanwezig
 • Catering aanwezig
 • 37 cm beenruimte
 • Zitreservering is niet automatisch inbegrepen (dit is via NS International vooraf wel bij te reserveren)
Tips voor een treinreis naar Berlijn

Tip1: Boek op tijd
Bij NS International kan je al een treinticket naar Berlijn boeken vanaf 39 euro. Het is echter wel zo dat hoe vroeger je boekt, hoe minder je betaalt voor een ticket. Voor een last minute ticket naar Berlijn betaal je eigenlijk altijd meer.

Tip 2: Boek een ticket buiten de spits om
Via de site van NS international kan je zien hoeveel een ticket kost van en naar Berlijn. De prijzen kosten in de spits vaak iets meer. Kijk op de website of je eventueel iets vroeger of later kunt vertrekken, dit kan je tientallen euro’s schelen.

Tip 3: Reserveer een plek in de trein
Deze tip geldt vooral als je een treinticket boekt op een druk moment van de dag of tijdens de vakanties. Als je een zitplek reserveert, betaal je vaak iets meer, maar dit scheelt je tegelijkertijd ook heel wat stress. Op je ticket vindt je een treinstoel zodra je deze gereserveerd hebt. Let op: soms bevindt jouw plek zich helemaal voor of achter in de trein. Als het goed is wordt op het ticket ook het rijtuignummer aangegeven. In de wagon zelf wordt het stoelnummer op een elektronische plaat weergegeven.

Mocht je niet gereserveerd hebben, kijk dan op de elektronische plaatjes boven de stoelen. Als hier niks staat, dan betekent dit dat de plek vrij is (niet gereserveerd is). Als de plek gereserveerd is, staat er vermeld vanaf welk station de plek gereserveerd is. Dit kan bijvoorbeeld zijn vanaf Hannover of Wolfsburg.

Eindbestemming

De Trein naar Berlijn stopt bij de Berlin Hauptbahnhof, dit is het centraal station van Berlijn. Vanaf dit station kun je eenvoudig overstappen met de regionale bus of metro (S-bahn of U-bahn). Let op de trein naar Berlijn stopt bij verschillende haltes in Berlijn. Het is dus verstandig om hier rekening mee te houden voordat je een ticket naar Berlijn boekt. Lees het artikel – Openbaar vervoer in Berlijn– voor alle informatie hierover.

Heb je aanvullende tips of opmerkingen over het  artikel ’trein naar Berlijn? Laat dan hieronder een reactie achter.

7 Reacties

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram