Vervoer

Openbaar vervoer in Berlijn

Openbaar vervoer in Berlijn
Geschreven door Roland

Het openbaar vervoer in Berlijn is goedkoop en bovendien snel met de metro (S-Bahn/U-Bahn), bus of tram. Het OV is ideaal om de mooiste plekken van Berlijn te ontdekken. In dit artikel is een overzicht gemaakt van de verschillende OV-tickets en ticketprijzen in Berlijn.

A, B en C zone in Berlijn

Het openbaar vervoer in Berlijn is onderverdeeld in drie zones: A, B en C. Met een zone A en B ticket is het mogelijk om vrijwel heel Berlijn te bezichtigen. Zone C zijn vooral de plaatsen die net buiten Berlijn liggen, zoals Potsdam. Als je bij de automaat staat, krijg je de mogelijkheid om bijvoorbeeld een A-B of A-B-C ticket uit te kiezen. Op de verschillende stations en bussen wordt de kaart van Berlijn getoond in deze zones.

 

A zone Berlijn

Grofweg bestaat de A zone van Berlijn uit onder meer Berlin Mitte, Tiergarten en Charlottenburg. Hier bevinden zich de meeste bezienswaardigheden van de Duitse hoofdstad waaronder de Brandenburger Tor, Reichstag, Gendarmenmarkt, Fernsehturm en het Slot Charlottenburg.

B Zone Berlijn

De B zone in Berlijn zijn de plekken die iets verder uit het centrum liggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Friedenau en Steglitz en Zehlendorf. Het is echter zeer de moeite waard om een kijkje te nemen net buiten het centrum van Berlijn. De prijzen van restaurants, hotels en winkels zijn hier vaak wat lager bovendien, kun je hier de iets minder bekende toeristische plekken van Berlijn ontdekken, waaronder de Botanischer Garten, Wannsee, Volkspark Wilmersdorf en het het gigantische winkelcentrum van Steglitz.

C zone Berlijn

De C zone van Berlijn zijn de randen van de stad. Als je alleen Berlijn wilt bezoeken, heb je de C zone normaalgesproken niet nodig. Echter, mocht je de naastgelegen stad Potsdam wil verkennen, dan heb je wel een C zone ticket nodig. Ik zou het overigens aanraden om tijdens een bezoek aan Berlijn, ook een bezoek te brengen aan Potsdam, de paleizen en historische gebouwen zijn van ongekende schoonheid, bovendien vind je hier een ‘Nederlandse wijk’.


Correctie:  S-Bahn staat voor Stadtschnellbahn en niet voor Straßenbahn zoals in de video vermeldt, dit is namelijk de tram van Berlijn.

zone-a-b-en-c-berlijn

Bezoek je Berlijn? Koop dan de Berlin Welcome card: ticket boek je hier

 • 72 uur gratis openbaar vervoer in heel Berlijn en 
 • Gratis bezoek aan het Museuminsel
 • Tot 50% korting op veel attracties en activiteiten in Berlijn 
 

OV-Kaart kopen Berlijn

Het openbaar vervoer is in Berlijn heel betaalbaar en ideaal om de stad te verkennen. Een groot voordeel is, dat een OV-ticket geldig is voor de bus, metro (S-bahn en U-bahn) en de tram.

Ticket kopen voor het OV in Berlijn?

Als je een kaartje wilt kopen voor het openbaar vervoer in Berlijn, dan kun je dit onder meer doen bij de ticketautomaat op de verschillende stations of bij de buschauffeur. Als je een tickets wilt kopen voor meerdere personen of een tickets wilt kopen voor meerdere dagen, zou ik dit bij de automaat doen. Je hebt hier namelijk meerdere mogelijkheden, waaronder een Berlin Welcome card, waarmee je korting kunt krijgen op bezienswaardigheden in Berlijn in combinatie met een vervoersbewijs. Mocht je jouw kaartje liever van te voren willen boeken, gebruik dan de app van de BVG

Hoeveel kost een kaartje voor het OV in Berlijn?

De prijzen van het OV in Berlijn worden 1 keer per jaar aangepast. Op de site van BVG zie je de actuele prijs tarieven. Hieronder heb ik een kort overzicht weergegeven van de verschillende kaarten:

 • Kurzstrecke (tot 3 haltes) – € 1,70
 • Einzelfahrt/enkele reis – € 2,80
 • 4X Einzelfahrt/enkele reis – €9,00
 • Tageskarte/dagkaart € 7,00
 • Kleingruppen-Tageskarte/kleine groepen dagkaart tot 5 personen € 19,90
 • 7 Tageskarte/7 dagen ticket €30,00
 • Maandkaart € 81,00
 • Citytourcard/combiticket OV+korting bezienswaardigheden vanaf € 16,90
 • Welcomecard/combiticket OV+korting attracties/bezienswaardigheden vanaf €20,00

Hieronder zijn de verschillende tickets weergegeven die in het openbaar vervoer in Berlijn te gebruiken zijn.

Kurzstrecke Berlijn – ticket voor kleine afstand

De kurzstreckekaart is geldig voor zes bushaltes of drie haltes met de U- of S bahn.

 • Kurzstrecke/kleine afstand ticket Berlijn: €1,70
Einzelfahrschein Berlijn – enkele reis

Met een Einzelfahrausweis kaartje kan 2 uur lang onbeperkt gereisd worden met het openbaar vervoer door Berlijn. Het overstappen is gratis van bus naar S- of U-bahn. Heen en weer rijden met een einzelfahrschein is niet toegestaan.

 • Einzelfahrausweis/ enkele reis ticket zone A en B Berlijn : € 2,80
 • Einzelfahrausweis/enkele reis ticket zone B en C Berlijn : €3,10
 • Einzelfahrausweis/enkele reis ticket zone A, B en C Berlijn : €3,40
Kleingruppen – Tageskartekarte (groepsticket dagkaart Berlijn)

Voor een groepsticket is de Kleingruppenkarte heel gunstig. Met deze kaart kan tot 5 personen gereisd worden.

 • Kleingruppenticket/groepsticket Berlijn zone A en B : € 19,90
 • Kleingruppenticket/groepsticket Berlijn zone B en C : €20,60
 • Kleingruppenticket/groepsticket Berlijn zone A, B en C : €20,80
Tageskarte Berlijn – dagkaart Berlijn

Een dagkaart wordt geactiveerd op het moment dat het kaartje gekocht wordt en is geldig tot 3 uur ’s nachts.

 • Tageskarte/dagkaart Berlijn zone A en B : € 7,00
 • Tageskarte/dagkaart Berlijn zone B en C : €7,40
 • Tageskarte/dagkaart Berlijn zone A,B en C : €7,80
7-Tage-Karte Berlin – weekkaart Berlijn

Een weekkaart is na aankoop 7 dagen geldig.

 • 7-Tage-Karte/weekkaart Berlijn zone A en B :  €30,00
 • 7-Tage-Karte/weekkaart Berlijn zone B en C : €31,40
 • 7-Tage-Karte/weekkaart Berlijn zone A, B en C : €37,50
Monatskarte – maandkaart Berlijn

Het is mogelijk om via de automaat aan te geven vanaf welke datum de maandkaart geactiveerd wordt.

 • Monatskarte/maandkaart Berlijn zone  A en B : € 81,00
 • Monatskarte/ maandkaart Berlijn zone B en C: €83,20
 • Monatskarte/maandkaart Berlijn zone A,B en C : €100,50
Berlin WelcomeCard – Kortingskaart inclusief OV

Met de WelcomeCard ontvangt u korting tot meer dan 25% op meer dan 200 attracties in Berlijn. Dit is inclusief het openbaar vervoer in Berlijn.

WelcomeCard – 48 uur – Berlijn zone A en B : €20,00
WelcomeCard – 48 uur – Berlijn zone A, B en C : €23,00

WelcomeCard – 72 uur – Berlijn zone A en B : €29,00
WelcomeCard – 72 uur – Berlijn zone A en B en C : €32,00

WelcomeCard – 72 uur – Berlijn zone A en B incl. Museumsinsel Berlijn : €46,00
WelcomeCard – 72 uur – Berlijn zone A, B en C incl. Museuminsel Berlijn : €48,00

CityTourCard Berlijn

Met de CityTourCard ontvangt u tot meer dan 15% korting op verschillende attracties in Berlijn. Het openbaar vervoer is met deze kaart gratis door Berlijn.

Berlijn CityTourCard – 48 uur – Berlijn zone A en B : €16,90
Berlijn CityTourCard – 48 uur – Berlijn zone A,B en C : €18,90
Berlijn CityTourCard – 72 uur – Berlijn zone A en B : €24,50
Berlijn CityTourCard – 72 uur – Berlijn zone A en B : €26,50

Dienstregeling in Berlijn

Berlijn is een wereldstad en hierdoor rijden metro’s in het weekend gewoon de hele nacht door. Voor reguliere werkdagen rijden bussen vaak tot circa 12 uur ‘s nachts door. Voor alle informatie over diensttijden, kun je het beste de site BVG raadplegen. Hier wordt alle actuele informatie over reismogelijkheden op de verschillende tijdstippen gegeven.

Uit welke vervoersmiddelen bestaat het OV in Berlijn?

In Berlijn zijn er talrijke vervoersmiddelen om je met het openbaar vervoer te verplaatsten. De vervoersmiddelen voor het openbaar vervoer in Berlijn bestaat voornamelijk uit: trams, Regional Bahn, S-Bahn, U-Bahn, bussen.

Metro Berlijn (S-Bahn en U-Bahn)

Berlijn heeft twee type metro’s de U-Bahn en de S-Bahn.  Hiermee kunt u gemakkelijk en snel  de mooiste plekken de stad Berlijn verkennen zoals: Alexanderplatz, Potsdamerplatz, Kurfürstendam of Friedrichshain.

U-Bahn in Berlijn

Een groot deel van de stations in Berlijn worden met een grote U aangegeven. De U-Bahn is eigenlijk de metro van Berlijn. Het grootste deel van het spoor bevindt zich namelijk onder de grond.

S-Bahn in Berlijn

De S-Bahn van Berlijn bevindt zich in tegenstelling tot de U-Bahn grotendeels boven de grond. Een S-Bahn station wordt aangegeven met een grote S bij de betreffende stations.

Regionale treinen in Berlijn

In Berlijn of rondom Berlijn vindt je ook regionale treinen (Regionalverkehr) dit wordt aangegeven met RE of RB. Een OV ticket in Berlijn is hiervoor ook geldig.

Bus in Berlijn

De lijnbussen in Berlijn rijden regelmatig. Met de bus is het mogelijk je rechtstreeks naar de meest bijzondere bezienswaardigheden te laten vervoeren, zoals het KaDeWe of de Brandenburger Tor.

Vooral in het centrum van Berlijn is het een goed idee om de bus te gebruiken. Een van de bekendste buslijnen in Berlijn is Bus 100. Via deze buslijn kom je langs een groot deel van de bezienswaardigheden in Berlijn. Je hoeft hier geen speciaal tickets voor te kopen, een OV ticket volstaat. Deze buslijn wordt ook wel de voordeligste bustour van Berlijn genoemd. Als je Berlijn bezoekt, is het een uitstekend idee om gebruik te maken van deze busverbinding.

Tram Berlijn

Vooral in het oosten van Berlijn vind je een groot tramnetwerk waar je gebruik van kunt maken. Hiervoor geldt ook, dat dit vervoermiddel te gebruiken is als je een ticket gekocht hebt voor het OV in Berlijn. Je hebt hiervoor dus geen apart kaartje nodig.

Hoe functioneert het openbaar vervoer in Berlijn?

Het OV in Berlijn bestaat uit onder meer de bus, metro en tram. Met deze vervoersmiddelen kun je gemakkelijk de 12 verschillende wijken in Berlijn bereiken. Als je jouw route wilt plannen door Berlijn, kun je kiezen voor Google Maps, echter via de site van de BVG (Berlijnse transportbedrijven) vind je nog veel nauwkeurigere informatie hoe je jouw bestemming in Berlijn zo snel mogelijk bereikt. Bovendien wordt op deze site weergegeven als er werkzaamheden plaatsvinden en voor welke alternatieve routes je kunt kiezen. Mocht je bijvoorbeeld de bus en de metro nodig hebben om jouw gewenste locatie te bereiken, dan hoef je geen verschillende tickets te kopen. Het kaartje voor het OV is namelijk voor alle openbare vervoersmiddelen in Berlijn geldig. Let op dat je jouw kaartje op het station of in de bus zelf afstempelt, indien er geen specifieke datum of tijd of vermeldt staat.

OV knooppunten in Berlijn

De meeste toeristen die Berlijn bezoeken arriveren bij de Hauptbahnhof Berlin, dit is het centraal station van Berlijn. Vanuit hier heb je de mogelijkheid om met de regionale trein, metro of bus gebruik te maken van het openbaar vervoer. Vanaf hier ben je slechts 5 minuten verwijderd van het toeristische centrum van Berlijn, Berlin Mitte.

De Ostbahnhof is een van de bekendste stations van Berlijn, hiernaast bevindt zich de East Side Gallery, dit is het grootste overgebleven deel van de Berlijnse Muur. Vanaf hier ben je ook op slechts 5 minuten afstand van de Alexanderplatz, waar de Fernsehturm, ook wel bekend als de televisietoren van Berlijn te vinden is.

De Zoologischer Garten is een van de drukste OV knooppunten van Berlijn. Vanaf hier rijden onder meer regionale treinen, de S-bahn, U-Bahn en meerdere bussen. Zoals de naam van het station al doet vermoeden, bevindt zich hier een dierentuin dat bekend staat onder de naam Zoo Berlin. Dit is de grootste dierentuin in Berlijn. Hier vlakbij vind je ook de Kurfürstendamm waar onder meer het KaDeWe (grootste warenhuis van Duitsland) en de Gedächtniskirche te bezichtigen zijn.

Stempelautomaten in Berlijn

Op het perron van de S-Bahn en U-Bahn stations bevinden zich stempelkastjes, waar je jouw kaartje kan laten afstempelen. Als je een kaartje hebt gekocht bij een van de automaten en hierop geen datum en/of tijdstip op vermeld staat, ben je verplicht het kaartje te laten afstempelen voordat je instapt.

OV controles in Berlijn

In tegenstelling tot Nederland, werkt Berlijn niet met een vergelijkbaar systeem als de OV chipkaart. De controles van tickets vinden namelijk incidenteel plaats, dit betekent echter niet dat je geen ticket hoeft te kopen voor het OV. Mocht je bij een controle namelijk geen geldig vervoersbewijs kunnen tonen, dan kun je ook hier een boete tegemoet zien. Als je een ticket koopt bij de buschauffeur bevindt zich hiernaast direct een stempelmachine.

Eten en drinken in het openbaar vervoer van Berlijn

Officieel is het niet toegestaan om te eten en te drinken in het openbaar vervoer van Berlijn. Je ziet in de praktijk ook slechts sporadisch mensen die uitgebreid een broodje Döner of salades wegkauwen in de bus of in de U- of S-Bahn. Het gebeurt echter wel regelmatig dat mensen wat drinken of een kleine snack eten in het OV van Berlijn. Dit is alleen niet vergelijkbaar met Nederland waar in de trein of bus hele maaltijden worden genuttigd.

Gelukkig bevinden zich bij de verschillende U-Bahn en S-Bahn stations, meestal op het perron of direct naast het station meerdere broodjeszaken, restaurantjes of winkeltjes. Het is dus bijna altijd mogelijk om hier iets lekkers te kopen.

Reisinformatie

In de trein van S-Bahn, U-Bahn en in bussen worden in de meeste gevallen op displays getoond wat de volgende haltes zijn, zo weet je al ruim van te voren wanneer je uit moet stappen. Op de stations en in de treinen van de S-Bahn en U-Bahn vind je ook plattegronden waar je op kunt zien wat de verschillende routes van de trein en metrolijnen zijn.

Reistijden in Berlijn

Over het algemeen is het openbaar vervoer in Berlijn snel. Mocht je gebruik willen maken van de lijnbussen, trams of treinen in Berlijn, dan is het aan te raden om op werkdagen buiten de spits te reizen. Zo voorkom je dat je onnodig lang hoeft te reizen met de lijnbus en bovendien is de kans dan kleiner dat je in een overvolle trein, bus of tram hoeft te staan. In Berlijn is de spits ongeveer van 07:00 – 09:00 uur en 16:00 – 18:00 uur.

Openbaar vervoer met de rolstoel in Berlijn

Als je in de rolstoel zit of moeilijk te been bent, kan het OV in Berlijn een uitdaging zijn omdat een deel van de stations nog niet goed ingericht op mensen met een fysieke beperking. Via de site van de BVG wordt aangegeven welke perrons en stations ‘barrièrevrij’ zijn. Hierdoor is het gemakkelijker om door Berlijn te reizen als je een fysieke beperking hebt.

Het is een goed idee op de U-Bahn stations bij de voorkant van de trein te wachten omdat de machinist je dan kan helpen bij het inrijden van de metro of trein. Zij hebben namelijk een speciale plaat waarmee het voor de persoon in de rolstoel gemakkelijk is de metro in te rijden. De machinist helpt je vervolgens ook weer bij het uitrijden van de metro. Hetzelfde geldt voor de andere OV middelen in Berlijn zoals de tram of de bus. In de lijnbussen zit al een uitklapbare plaat waardoor het gemakkelijk is met de rolstoel naar binnen of buiten te rijden.

Combinatie fiets en openbaar vervoer

In Berlijn heb je de mogelijkheid om je fiets mee te nemen met de S-Bahn of de U-Bahn. Je ziet bij de stations ook steeds meer mogelijkheden waar de fiets gestald kan worden. Over het algemeen geldt dat de BVG (verantwoordelijk voor het ov in Berlijn) het stimuleren om een fiets mee te nemen voor het ov in Berlijn, indien hier ruimte voor is. Rolstoelen en kinderwagens hebben uiteraard wel voorrang. Het is daarom verstandig om buiten de spits te reizen als je de fiets wilt meenemen. Voor het vervoeren van de fiets, moet je een extra kaartje kopen. Prijzen beginnen vanaf € 1,20. Kijk hier voor het actuele tarief. Vouwfietsen worden echter als handbagage gezien en hiervoor hoef je dus niks extra’s te betalen.

E-bus project Berlijn

Sinds september 2015 rijden er meerdere elektrische bussen in Berlijn. Dit is een project onder leiding van het elektro mobiliteitsbedrijf eMO en in samenwerking met de Technische Universiteit Berlijn, wetenschappers en de politiek. De afgelopen jaren zijn er steeds meer elektrische bussen bijgekomen. Het doel van de BVG is om stap voor stap over te gaan op deze techniek. Als je in Berlijn gebruikt maakt van de lijnbussen, dan zijn deze E-bussen duidelijk te herkennen.

U-Bahn cabrio tour

De BVG biedt een unieke rondleiding onder de grond aan zodat je Berlijn op een totaal andere manier leert kennen. In een open karretje over de rails wordt je rondgeleid door de ondergrondse verbindingen van de U-Bahn Berlijn.  Je vertrekt vanaf het station Deutsche Oper en maakt vanaf hier een rondrit door Berlijn. De prijs voor volwassenen is 50 euro en voor kinderen onder 14 jaar 35 euro. Actuele tijden en beschikbare plaatsen vind je op de site van de BVG. Hierop staat ook het telefoonnummer vermeld waarmee je een telefonische reservering kunt maken.

OV-reis plannen Berlijn

Via de website bvg.de is het mogelijk om aan te geven wat jouw vertrek en eindbestemming is en wordt de beste route met het openbaar vervoer in Berlijn getoond.

Heb je aanvullende tips of vragen over dit artikel? Laat dan hieronder een reactie achter.

1 Reactie

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram