Over Berlijn

Studeren in Berlijn

studeren in Berlijn
Geschreven door Roland

Voor wie studeren wil in het buitenland, is Berlijn de ideale stad. Berlijn staat bekend om de goede Fachhochschulen (HBO) , Universiteiten en Kunst- en muziekopleidingen. Bovendien is in deze wereldstad altijd wat te beleven. Hieronder zijn een aantal praktische tips gegeven voor wie wil studeren in Berlijn.

Fachhochschulen, kunst- en muziekopleidingen en Universiteiten

Berlijn kent tal van HBO-instellingen (Fachhochschulen), universiteiten en kunst,- en muziekopleidingen (Kunsthochschule, Musikhochschulen en Filmhochschule). Het grote verschil bij de kunst-, film- en muziekopleidingen is dat hiervoor een selectie geldt op basis van een auditie of portfolio.

Hieronder zijn de bekendste scholen in Berlijn op een rijtje gezet:

Fachhochschulen in Berlijn
Kunsthochschule en Musikhochschulen in Berlijn
Universiteiten in Berlijn

De bekendste Universiteit in Berlijn is de Humboldtuniversiteit. Hier studeerden onder meer Karl Marx en Albert Einstein. Hieronder zijn de bekendste Universiteiten in Berlijn op een rijtje gezet.

Een overzicht van alle onderwijsinstellingen in Berlijn, is te vinden op daad.de.

Stage in Berlijn

Het is voor studenten een fantastische ervaring om stage te lopen in Berlijn. Maar het vinden van een geschikt stageadres in Berlijn kan soms nog best lastig zijn. Hieronder zijn een aantal websites op een rijtje gezet die kunnen helpen bij het vinden van een stageplek in Berlijn.

  • Dutchstudentsabroad – helpt MBO en HBO studenten bij het vinden van een stage in Berlijn en ondersteunt gedurende het hele stagetraject.
  • Abroad-internships -bied een overzicht van beschikbare stageplekken in onder meer Berlijn.
  • Stage-euro – helpt bij het vinden van een stage in Berlijn voor studenten op MBO, HBO en Universitair niveau.

Kosten voor het studeren in Berlijn

In Berlijn betaal je geen collegegeld. Je betaalt echter wel een Semesterbeitrag. Dit is een bedrag dat je aan de betreffende onderwijsinstelling betaalt. Hier zit de OV-kaart (Semesterticket) al bij inbegrepen. Een Semesterbeitrag is overigens aanzienlijk lager als het Nederlandse collegegeld. In de meeste gevallen kun je bovendien in het buitenland gebruik blijven maken van de Nederlandse studiefinanciering.

Voor alle details hiervoor kan je de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) raadplegen.

Bindend studieadvies en keuzevrijheid

In Duitsland is er geen bindend studieadvies. Bovendien heb je in vergelijking met Nederland veel meer keuzevrijheid om je eigen vakkenpakket samen te stellen. Het is in Duitsland heel normaal om een deeltijdstudie te volgen. Je bepaalt voor een groot deel zelf je eigen leertraject. Het niveau van onderwijs is in Berlijn uitstekend, vergelijkbaar met het niveau in Nederland. Voor specifieke vragen met betrekking tot studeren in Berlijn/Duitsland, kun je terecht bij de Duitslanddesk. Op deze site wordt informatie gegeven over beurzen en studies en kan je ervaringen van studenten uit onder meer Berlijn terugvinden.

Kamer in Berlijn zoeken

Zodra je weet waar je in Berlijn wilt gaan studeren, kun je op zoek gaan naar een kamer in Berlijn. Let op: dit kan nog weleens lastig worden. Een goede voorbereiding is essentieel.

Het makkelijkste om een kamer(appartement) in Berlijn te vinden is via internet. Op wg-gesucht.de is een overzicht te vinden van verschillende Wohngemeinschaften in onder meer Berlijn. Een Wohngemeinschaft betekent zoiets als een studentenhuis.

Hieronder zijn tal van andere bekendste sites op een rijtje gezet die je kunnen helpen bij het vinden van een kamer:

Een andere optie is om te zoeken naar relevante (gesloten) Facebook groepen waar vaak kamers op worden aangeboden. Een voorbeeld hier van is Nederlandersinberlijn.

Voor alle informatie met betrekking tot inschrijven in Berlijn, kan je het artikel wonen en werken in Berlijn raadplegen.

Heeft u aanvullende tips of vragen over dit artikel? Laat dan hieronder een reactie achter.

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram