Over Berlijn

Oost-Berlijn

Oost-Berlijn
Geschreven door Roland

Oost-Berlijn was de naam van de oostzijde van Berlijn. In 1961 werd dit deel van Berlijn door de DDR als hoofdstad van de Duitse Democratische Republiek uitgekozen. In 1986 had Oost-Berlijn circa 1,2 miljoen inwoners.

Verhaal van Oost-Berlijn

Op 13 augustus 1961 tot en met 9 november 1989 werd Oost-Berlijn door West-Berlijn gescheiden door de Berlijnse Muur. Hierdoor was het voor de meesten niet mogelijk om van het oosten naar het westen te komen. Indien je toch naar West-Berlijn wilde, kon je via een checkpoint naar het andere deel van Berlijn komen. Er waren meerdere grensovergangen in Berlijn, de bekendste was Checkpoint Charlie. Er was ook een trein waarmee naar het westen gereisd kon worden. Het ging hierbij om de S-Bahn en U-bahn. Je kon dan vanuit het westen naar het oosten komen door de trein naar station Friedrichstrasse te nemen. Hier vonden echter ook grenscontroles plaats.

Scheiding tussen West en Oost-Berlijn

Na de Tweede Wereldoorlog hadden Groot-Brittaniƫ, VS en Frankrijk de controle over het westen van Berlijn. Het oosten was echter bezet door de Sovjet-Unie. Berlijn was in deze periode verdeeld is vier verschillende sectoren. In 1948 werden West- en Oost-Berlijn daadwerkelijk twee verschillende delen omdat de Sovjets het niet eens waren met de keuze van de burgemeester. Ze besloten daarom een eigen parlement en burgemeester te kiezen voor Oost-Berlijn.

DDR

Op 7 oktober 1949 werd de Duitse Democratische Republiek aangekondigd. Officieel behoorde Berlijn niet tot Sovjet-Russisch bezettingsgebied en behoorde dus niet tot de DDR. De regels in de DDR werden echter geldig zodra het werd goedgekeurd door het bestuursambt in Oost-Berlijn.

Onder DDR gezag

In 1957 nam een bestuursambt in Berlijn twee wetten aan om de verbinding tussen de DDR en Oost-Berlijn verder te intensiveren. Vanaf toen stond het openbaar bestuur onder controle van de ministerraad van de Duitse Democratische Republiek. Dit betekende in de praktijk dat de DDR het gezag over heel Oost-Berlijn had gekregen.

In 1961 op het moment van de bouw van de Berlijnse Muur nam de DDR Staatsraad (staatshoofd DDR) het besluit dat Oost-Berlijn gelijk kwam te staan aan de andere districten.

Oost-Berlijn bezoeken

Mensen uit het buitenland kon de grens tussen het westen en oosten oversteken via Checkpoint Charlie en via het station Friedrichstrasse. Als toerist kon je een visum voor een dag kopen, waarmee het oosten van Berlijn kon worden bezocht.

Hereniging Oost- en West-Berlijn

In 1889 werd de situatie in het oosten onhoudbaar. Mensen in het oosten van Berlijn en Oost-Duitsland waren zo ontevreden dat het DDR regime geen controle meer had over haar inwoners. In november 1889 werd de muur door actievoerders langzaam kapot gemaakt. Hierdoor werd de fysieke grens tussen Oost- en West-Berlijn afgebroken. Op 3 oktober 1990 vond de hereniging van Duitsland plaats. Hierdoor was het opnieuw samenvoegen van Oost- en West-Berlijn een feit.

Bezienswaardigheden van het voormalige Oost-Berlijn

De wijken uit het oosten van Berlijn zijn de afgelopen jaren razendsnel gemoderniseerd. Tegenwoordig zie je steeds minder terug van de fysieke grens die ooit bestaan heeft. Als je de restanten van de Berlijnse Muur wilt zien of de voormalige grensovergangen wilt aanschouwen, bekijk dan de East Side Gallery en Checkpoint Charlie. WIl je meer te weten komen over het leven in Oost-Duitsland, neem dan een bezoekje aan het DDR Museum.

1 Reactie

  • Hoi

    In jouw artikel over Oost Berlijn, betreffende het begin van de Wende, staat 2x vermeld 1889 ipv 1989

    Het viel me op

    Hartelijke groeten

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram