Over Berlijn

Wijken in Berlijn

Wijken in Berlijn
Geschreven door Roland

Er zijn 12 wijken in Berlijn,ook wel districten of stadsdelen genoemd. Deze wijken zijn weer onderverdeeld in verschillende kleine wijken. In dit artikel wordt het unieke karakter van de verschillende wijken beschreven.

Leukste wijken in Berlijn

Hieronder is een overzicht gegeven van de wijken in Berlijn:

wijken_berlijn

 • Mitte
 • Tempelhof-Schöneberg
 • Charlottenburg-Wilmersdorf
 • Friedrichshain-Kreuzberg
 • Neukölln
 • Lichtenberg
 • Pankow
 • Steglitz-Zehlendorf
 • Reinickendorf
 • Marzahn-Hellersdorf
 • Treptow-Köpenick
 • Spandau

Mitte

De wijk Mitte bevindt zich in het centrum van Berlijn en bestaat uit 6 verschillende stadsdelen: Gesundbrunnen, Tiergarten, Hansaviertel, Moabit, Wedding en Mitte.

Bezienswaardigheden in Berlijn Mitte
De wijk Berlin Mitte staat bekend om de vele bezienswaardigheden zoals de Potsdamerplatz, Alexanderplatz, Museumsinsel en Tiergarten. Berlin Mitte is het toeristische hart van Berlijn. Via de laan Unter den Linden kunt u genieten van de meest bijzondere kunstwerken, musea en monumenten zoals de Humboldtuniversiteit te Berlijn, Neue Wache en de Gendarmenmarkt.

Uitgaansleven
Het district Mitte staat ook bekend om het rijke uitgaansleven dat onder meer plaats vindt in de Oranienburger Straße en bij de Hackescher Markt.

Tempelhof-Schöneberg

De wijk Tempelhof-Schöneberg bestaat uit de stadsdelen: Friedenau, Marienfelde, Lichtenrade, Mariendorf, Tempelhof en Schöneberg. Deze wijk ligt relatief centraal en is een aangename wijk om te wonen omdat het in alle behoeften voorziet.

Bezienswaardigheden in Tempelhof-Schöneberg
In de wijk Tempelhof-Schöneberg bevinden zich tal van winkelcentra, restaurants, clubs en bars. Bovendien staat deze wijk bekend om de mooie parken.

In Friedenau is een grote diversiteit aan restaurants te vinden zoals sushibars, Italiaanse restaurants, biologische restaurants en een tapasrestaurant. Schöneberg staat daarentegen vooral bekend om zijn uitgaansgelegenheden met tal van van cocktailbars en clubs. De bekendste bezienswaardigheden van deze wijk is het winkelcentrum Kaiser-Wilhelm-Passage en het Park Schöneberger Südgelände.

Charlottenburg-Wilmersdorf

De wijk Charlottenburg-Wilmersdorf is één van de bekendste wijken van Berlijn en bestaat uit de stadsdelen: Grunewald, Charlottenburg, Charlottenburg-Nord, Schmaragdendorf, Wilmersdorf, Halensee en Westend. Het district Charlottenburg-Wilmersdorf is zeer populair onder toeristen vanwege de vele bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden in Charlottenburg-Wilmersdorf
In Charlottenburg is onder meer het beroemde Slot Charlottenburg te vinden en de Kurfürstendamm met bezienswaardigheden als het KaDeWe en de Gedächtniskirche. Verder is staat deze wijk bekend om het meer Halensee en het Olympiastadion.

Friedrichshain-Kreuzberg

Friedrichshain-Kreuzberg bestaat uit de stadsdelen Friedrichshain en Kreuzberg. Friedrichshain is vooral bekend van de vele uitgaangelegenheden en historische plekken en Kreuzberg is beroemd vanwege de beste restaurants van Berlijn.

Bezienswaardigheden in Friedrichshain-Kreuzberg
In Friedrichshain bevindt zich een overgebleven deel van de Berlijnse Muur. Vanwege de prachtige muurschilderingen en grafittikunst op de muur wordt dit de East Side Gallery genoemd.  Als u meer van uitgaan houdt kunt u ook uit prima in Friedrichshain terecht met discotheken als de Cassiopeia en de Matrix Club.  In Kreuzberg bevindt zich de Burgermeister. Dit is de beroemdste en volgens velen de beste hamburgertent van Berlijn.

wijk-berlijn

Wijk in Berlijn

Neukölln

De wijk Neukölln is opgesplitst in de stadsdelen Gropiusstadt, Rudow, Buckow, Neuköln en Britz.

Neuköln is zeer populair onder jongeren en is een van de hipste wijken van Berlijn. In Neukölln zijn veel barretjes en uitgaansgelegenheden te vinden zoals de Klunkerkranich.

Lichtenberg

Lichtenberg bestaat uit vele stadsdelen, waaronder Rummelsburg, Fennpfuhl, Karlshorst, Falkenberg, Lichtenberg, Malchow, Wartenberg, Neu-Hohenschönhausen, Alt-Hohenschönhausen en Friedrichsfelde.

De wijk Lichtenberg is niet zo bekend onder toeristen. Desondanks zijn hier een aantal mooie bezienswaardigheden te vinden zoals de Malchower See en Tierpark Berlin.

Pankow

De wijk Pankow heeft met meer dan 350.000 inwoners de meeste inwoners ten opzichte van andere wijken in Berlijn. Pankow bestaat uit de stadsdelen Weißensee, Heinersdorf, Französische Buchholz, Wilhelmsruh, Niederschönhausen, Karow, Malchow, Pankow, Blankenfelde, Blankenburg, Buch, Prenzlauer Berg, Rosenthal en Stadtrandsiedlung.

Eén van de leukste plekken in Berlijn is Prenzlauer Berg, gelegen in de wijk Pankow. De prachtige architectuur, goede restaurants en vele uitgaansgelegenheden maken Prenzlauer Berg mateloos populair. Het stadsdeel Weißensee is ook een aanrader voor iedereen die van natuur houdt, de prachtige Weißensee is een lust voor het oog.

Steglitz-Zehlendorf

Steglitz-Zehlendorf ligt iets buiten het centrum en is een van de mooiste wijken van Berlijn en staat bekend als een groene wijk met veel villa’s. Deze wijk is opgesplitst in de stadsdelen Lichterfelde, Steglitz, Dahlem, Lankwitz, Wannsee, Nikolassee en Zehlendorf.

Stegelitz-Zehlendorf heeft een aantal prachtige bezienswaardigheden, zoals de Botanischer Garten (botanische tuinen) en Wannsee, een prachtig meer in een bosrijke omgeving.

Reinickendorf

De wijk Reinickendorf ligt in het noordwesten van Berlijn en bestaat uit de stadsdelen Lübars, Märkisches Viertel, Wittenau, Hermsdorf, Waidmannlust, Tegel, Reinickendorf, Konradshöhe, Frohnau en Heiligense.

stadsdelen-berlijn

Stadsdeel van Berlijn

Marzahn-Hellersdorf

Marzahn-Hellersdorf is een wijk in het noordoosten van Berlijn en bestaat uit de stadsdelen Hellersdorf, Biesdorf, Mahlsdorf, Kaulsdorf en Marzahn.

Deze wijk staat vooral bekend om zijn hoge flats, wat ook wel Plattenbau genoemd wordt. Jaarlijks vindt hier ook het International Gardenfestival Berlin (IGA) plaats. Hier kunt u bovendien door middel van een kabelbaan genieten van een prachtig uitzicht over Berlijn.

Treptow-Köpenick

Treptow-Köpenick is met een oppervlakte van 168,42 vierkante kilometer de grootste wijk van Berlijn. De wijk bestaat uit de stadsdelen Altglienicke, Johannisthal, Müggelheim, Plänterwald, Grünau, Bohnsdorf,  Alt-Treptow, Schmöckwitz,  Baumschulenweg, , Niederschöneweide, Adlershof, Köpenick, Friedrichshagen, Rahnsdorf en Oberschöneweide.

Eén van de bekendste plekken in deze wijk is het Volkspark Wuhlheide, een park in een bosrijke omgeving.

Heeft u aanvullende tips of vragen over het artikel ‘wijken in Berlijn’? Laat dan hieronder een reactie achter.

2 Reacties

 • Lichtenberg weinig bezienswaardigheden? Wat denk je van onder andere: Tierpark Friedrichsfelde, Deutsch-Russchisches Museum in Karlshorst, Gedenkstätte der Sozialisten in Friedrichsfelde, Stasi Museum in Lichtenberg en de Stasi gevangenis in Hohenschönhausen?

  • Beste Michel,

   Bedankt voor je feedback en de tips. Misschien is ‘weinig bezienswaardigheden’ inderdaad wat te kort door de bocht.
   Ik bedoel eigenlijk relatief weinig bezienswaardigheden in vergelijking met de andere wijken in Berlijn.
   Ik zal binnenkort nogmaals naar Lichtenberg gaan met jouw tips in gedachten 🙂

   Groeten,

   Roland – Berlijnoverzicht.nl

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram