Bezienswaardigheden

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie
Geschreven door berlijnoverzicht

Checkpoint Charlie was in de tijd dat Oost- en West-Berlijn gescheiden waren een controlepost, ook wel wachthuis genoemd. Het is vandaag de dag een van de bekendste bezienswaardigheden van Berlijn, omdat dit herinnert aan het feit dat vrijheid en vrij zijn een kostbaar goed is.

Toen en nu

Na de Tweede Wereldoorlog werd Berlijn opgesplitst in 4 delen (Russische, Amerikaanse, Franse en Britse sector). Het Russische deel dat in Oost-Berlijn lag behoorde tot de DDR (Oost-Duitsland). De grens tussen Oost- en West-Duitsland werd tijdens de Koude Oorlog zwaar bewaakt met onder meer de Berlijnse Muur (1961-1989) en controleposten. Checkpoint Charlie was een controlepost waar buitenlanders van West- naar Oost-Berlijn konden komen. Het vormde de grens tussen de Russische en Amerikaanse sector. De sector is vernoemd naar de derde letter van het Navo alfabet.

checkpoint-charlie-ijzeren-gordijn

Checkpoint Charlie Berlijn

Witte kruizen

Na de val van de muur werd het wachthuis afgebroken, tien jaar later werd hiervan echter een exacte kopie herplaatst. Bij de vormalige controlepost bevinden zich ook witte kruizen die herinneren aan de slachtoffers die vielen tijdens vluchtpogingen van Oost- naar West-Berlijn.

Mauermuseum

Vandaag de dag is het wachthuis en het bijbehorende Mauermuseum dagelijks  van 9:00 tot 22:00 uur te bezoeken.

Openbaar vervoer

Deze bezienswaardigheid is via het openbaar vervoer goed te bereiken met de U-bahn (metro). Vanaf het Station U-Bahn Kochstraße/Checkpoint Charlie, is het slechts een paar minuten lopen.

Adres:        Friedrichstraße 43-45 , 10117 Berlin
Station:    U-Bahn Kochstraße/Checkpoint Charlie
Kaart:          Routeplanner Checkpoint Charlie

Heeft u aanvullende tips of vragen over dit artikel? Geef dan hieronder een reactie.

Laat een reactie achter