Bezienswaardigheden Mooiste plekken van Berlijn

Bebelplatz

Bebelplatz
Geschreven door Roland

De Bebelplatz is een groot plein in Berlijn gelegen in het stadsdeel Mitte naast de beroemde boulevard Unter den Linden. U vindt hier prachtige gebouwen zoals de Sint-Hedwigskathedraal, Altes Palais en de Alte Bibliothek (deze twee gebouwen behoren tot de Humboldtuniversiteit).

Ligging Bebelplatz

Het plein sluit aan op de boulevard Unter den Linden en ligt op steenworp afstand van de Gendarmenmarkt. Het was ooit de bedoeling dat de Bebelplatz een van de belangrijkste pleinen van Berlijn zou worden en dat het de uitstraling van het oude Rome zou moeten hebben. Deze plannen zijn later voor een deel uitgevoerd.

Boekverbranding

De Bebelplatz werd op 10 mei 1933 gebruikt door de nazi’s om boeken te verbranden van onder meer Karl Marx, Thomas Mann en Heinrich Heine omdat hierin dingen stonden die de nazi’s niet wenselijk vonden. In totaal werden ongeveer 25.000 boeken verbrand. Een zwarte dag in de geschiedenis van Berlijn en Duitsland.

Monument boekverbranding

Direct gelegen onder het plein bevindt zich een monument ontworpen door de kunstenaar Micha Ullman. Als u op het plein staat kunt u door de glaswand naar onder kijken naar een lege boekenkast.

Bezienswaardigheden Bebelplatz

Op het plein kunt een aantal prachtige bezienswaardigheden aanschouwen. Hieronder zijn de bezienswaardigheden voor u op een rijtje gezet.

Altes Palais

Het Altes Palais is een bijzonder gebouw dat van 1834 tot 1837 werd gebouwd door Carl Ferdinand Langhans. Het Oude Paleis was bestemd voor de Pruisische prins Willem die later keizer van het Duitse Rijk zou worden.

Brand in het Altes Palais

In 1943 vond er een grote brand plaats in dit paleis. Het herbouwen van dit monumentale pand duurde tot de jaren 60. Tegenwoordig is het Altes Palais onderdeel van de Humboldtuniversiteit in Berlijn.

Alte Bibliothek

De Alte Bibliothek is een historisch gebouw in Berlijn, gelegen in het stadsdeel Mitte. Het gebouw werd van 1775 tot 1780 gebouwd in barokke stijl. De bibliotheek van Berlijn werd gebouwd in opdracht van koning Frederik de Grote van Pruisen. Hij wilde hiermee bereiken dat alle mensen toegang zouden krijgen tot literatuur. Op de gevel staat vandaag de dag nog steeds de Latijnse spreuk “nutrimentum spiritus” dat voeding voor de geest betekent.

Ontwerp Alte Bibliothek

Het ontwerp van de bibliotheek lijkt op dat van het de Weense Hofburg en heeft een statige uitstraling. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de bibliotheek voor een deel verwoest maar werd van 1963 tot 1968 voor een deel nieuw gebouwd. Tegenwoordig is de Humboldtuniversiteit in dit gebouw gevestigd.

Sint-Hedwigskathedraal

De Sint-Hedwigskathedraal is sinds 1930 de bisschopskerk van Berlijn en is gelegen op het plein Bebelplatz. De kerk werd van 1747 tot 1773 gebouwd naar ontwerp van Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff waarbij ook de Nederlandse architect Jan Bouman betrokken was.

Ontwerp kathedraal

Het ontwerp doet denken aan dat van een Romeinse tempel. Op 2 maart 1943 werd de kerk grotendeels  verwoest vanwege een luchtaanval. Vanaf 1952 tot 1963 werd de kerk onder leiding van Hans Schwippert opnieuw opgebouwd.

Bebelplatz bezoeken

U kunt het plein eenvoudig bereiken door met de bus uit te stappen bij de halte Staatsoper. Vervolgens is het slechts 1 minuutje lopen.

Adres: Unter den Linden, 10117 Berlin

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram