Over Berlijn

Berlijn

Berlijn
Geschreven door Roland

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en is geliefd onder toeristen en haar inwoners. Deze stad kent een lange historie en staat bekend om de prachtige bezienswaardigheden en de bruisende sfeer. Berlijn is voor iedereen, het maakt niet uit als je met het gezin of met vrienden deze stad bezoekt, je kunt hier altijd vinden wat je zoekt. In dit artikel geven we je info. over de volgende onderwerpen:

Berlijn is al heel lang geleden ontstaan bij de rivier de Spree vlakbij de Oder en de Elbe. De eerste vondsten van bewoners gaan terug tot 1692. Op deze plek ontstonden eerst markten zoals de Cöllnische Fischmarkt, Alte Markt en de Molenmarkt. In de loop van de tijd is Berlijn stapje voor stapje gegroeid tot een grote stad. In de afgelopen vijftig jaar is Berlijn wederom enorm veranderd. Na de oorlog was Berlijn namelijk gedeeld in twee delen Oost- en West- Berlijn. Als je meer wilt lezen over de hele geschiedenis van Berlijn en het verhaal van de Berlijnse Muur, lees dan het artikel: Geschiedenis van Berlijn.

Feitjes over Berlijn

Deze wereldstad heeft een oppervlakte van 891 km2 en ruim 3,5 miljoen inwoners. Hiermee is Berlijn de grootste stad van Duitsland. Om van het uiterste noorden naar het zuiden te reizen, ben je zo 1,5 uur onderweg met het openbaar vervoer. Deze stad heeft weliswaar heel veel inwoners, maar het oppervlakte is ook gigantisch, waardoor het rijden met de auto in Berlijn prima mogelijk is. Mits je rekening houdt met de driftige rijstijl van de Berliner.

Deze stad is slechts 70 kilometer verwijderd van de Poolse grens en hierdoor wonen er ook meer dan 50.000 mensen van Poolse herkomst in de hoofdstad van Duitsland. Berlijn is sowieso een stad dat bekendstaat om de grote diversiteit aan nationaliteiten (ruim 170). Hierdoor zie je een grote variëteit aan restaurants, winkels en bars, dit maakt Berlijn zo uniek.. In het blogartikel ‘feiten en cijfers Berlijn’ vind je nog meer demografische gegevens over Berlijn.

Wat moet je zien in Berlijn?

Berlijn is een stad dat bekend staat om de bijzondere bezienswaardigheden waaronder musea, monumenten en indrukwekkende gebouwen. Berlijn is onlosmakelijk verbonden met de Berlijnse Muur, hierdoor is dit ook een van de meest bezochte bezienswaardigheden van de Duitse hoofdstad.

De Brandenburger Tor, is ook zeer geliefd onder toeristen, omdat deze voormalige toegangspoort een roerige geschiedenis kent en prachtig qua architectuur is. Waarschijnlijk is dit de meest gefotografeerde plek van Berlijn.

Wat veel mensen niet weten is, dat je het parlementsgebouw van Berlijn, de Rijksdag (Reichstag) gratis kunt bezoeken, als je vooraf reserveert. Dit monumentale gebouw is heel indrukwekkend en de gratis audio rondleiding door de glazen koepel van het gebouw is ook een onvergetelijke ervaring. Als je naar Berlijn bent, maak dan een reservering voor een rondleiding!

De Gendarmenmarkt, is anders als de naam doet vermoeden, zoveel meer dan alleen een markt. Hier vind je de Duitse Dom en de Franse Dom met in het midden het Berlijnse concertgebouw. Dit is volgens velen het mooiste plein in Berlijn en wordt omringd door goede restaurants, winkeltjes en bezienswaardigheden.

Berlijn ontdekken

Op slechts 10 minuten loopafstand hier vandaan vind je de Berliner Dom, dit is de Dom van Berlijn. Dit is een gigantische kerk die je voor een klein bedrag ook aan de binnenkant kunt bezichtigen. Bovenin de kerk heb je op het balkon een prachtig uitzicht over Berlijn.

Iets verderop vind je het Museumsinsel, dit is een schiereiland met bijzondere musea. Vanaf het eiland zie je de Fernsehturm, dit is de televisietoren van Berlijn. Je kunt helemaal bovenin de TV toren gaan, als je gereserveerd hebt. Bovendien bevindt zich hier ook een restaurant. Als je lekker wilt eten met een romantisch uitzicht, dat is dit zeker aan te raden.

Als je met het openbaar vervoer naar de Kurfürstendamm rijdt, vind je hier het grootste warenhuis van Duitsland, dit heet het KaDeWe ook wel bekend als Kaufhaus des Westens. Een bezoek aan dit warenhuis is een attractie op zich.

De Gedächtniskirche is hier vlakbij te vinden. Dit is een kerk die in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd is, het overgebleven deel van deze kerk is nu nog steeds te bezichtigen. Bovendien hebben ze er een nieuw stuk aan vastgebouwd. De Kurfürstendamm staat sowieso bekend als een toeristische plek waar je heerlijk kunt eten en drinken en genieten van bezienswaardigheden en het uitgaansleven.

Als je op zoek bent naar meer bezienswaardigheden, bekijk dan het artikel: Mooiste bezienswaardigheden Berlijn.

Berlijn wijken en stadsdelen

Berlijn bestaat uit 12 stadsdelen en wijken en hebben allemaal een eigen identiteit. Neukölln en Friedrichshain-Kreuzberg en Treptow-Köpenick, staan bekend als hippe multiculturele wijken met een grote diversiteit aan restaurants, winkeltjes en uitgaansgelegenheden. Charlottenburg-Wilmersdorf, Tempelhof-Schöneberg en Steglitz-Zehlendorf zijn toeristische wijken die bekend staan om de leuke winkels en eetgelegenheden, maar deze stadsdelen hebben ook prachtige parken en fietspaden. Mitte is de wijk dat vaak wordt aangeduid als het centrum van Berlijn, hier vind je een groot aanbod aan bezienswaardigheden. Hieronder hebben we alle 12 wijken voor je op een rijtje gezet, in het artikel: Wijken in Berlijn lees je hierover aanvullende informatie.

12 wijken van Berlijn

 • Neukölln
 • Mitte
 • Friedrichshain-Kreuzberg
 • Charlottenburg-Wilmersdorf
 • Tempelhof-Schöneberg
 • Treptow-Köpenick
 • Reinickendorf
 • Lichtenberg
 • Pankow
 • Marzahn-Hellersdorf
 • Steglitz-Zehlendorf
 • Spandau

Vervoer in Berlijn

Berlijn is goed te bereiken met eigen vervoer per auto of via de trein, bus of vliegtuig. In Berlijn zelf kun je voordelig reizen met het openbaar vervoer. Je kunt gebruik maken van een ticket die geldig is voor al het openbaar vervoer in de stad. Meer informatie over vervoer en openbaar vervoer in Berlijn, lees je in de onderstaande artikelen:

Wonen en werken

Het inkomen in Berlijn is vergelijk met dat in Nederland. Het Berlijnse inkomen ligt gemiddeld op ongeveer €2.800 per maand bruto. De werkloosheid is in Berlijn is relatief hoog met een werkloosheidscijfer van ruim 7,6%. Daarentegen zijn in Berlijn heel veel Start-ups te vinden. Hierdoor is er veel vraag naar internationaal personeel, waaronder Nederlanders.

Als je in Berlijn wilt wonen, is het belangrijk dat je sowieso kennis hebt van Engels of Duits. Op sites zoals indeed vind je een groot deel van de banen die beschikbaar zijn in Berlijn. Als je wilt weten, hoe de sollicitatieprocedure in Duitsland werkt of meer informatie wilt hebben over het leven in Berlijn, bekijk dan het artikel: wonen en werken

Stage of studie in Berlijn

In Berlijn vind je veel universiteiten, HBO instellingen en MBO scholen waar je kunt studeren. In het artikel: studeren in Berlijn hebben we voor je omschreven wat de mogelijkheden zijn voor jou om een studie te volgen in Berlijn.

Tegenwoordig kiezen ook steeds meer Nederlandse studenten ervoor om stage te lopen in het buitenland. In Berlijn zijn voldoende stageplekken te vinden. Het is alleen wel belangrijk om goed voorbereid te zijn. Daarom hebben we een aantal tips in het artikel: stage in Berlijn voor je op een rijtje gezet.

Wat is er te doen in Berlijn?

In Berlijn is het fijn voor iedereen. Er is genoeg te doen voor jong en oud. Er vinden dagelijks evenementen en sportactiviteiten plaats denk hierbij bijvoorbeeld aan festivals, markten en sportwedstrijden zoals ijshockey, voetbal en basketbal. Berlijn beschikt ook over prachtige parken waar je kunt picknicken of hardlopen door het bos. In de verschillende wijken van Berlijn bevinden zich tal van goede restaurants, clubs, bars en bioscopen. In deze wereldstad is altijd wel iets te doen.

Eten en drinken in Berlijn

Berlijn is een stad met meer dan 160 nationaliteiten. De diversiteit aan mensen vertaald zich in een groot aanbod aan restaurants met heerlijke specialiteiten uit alle delen van de wereld. Denk hierbij aan Poolse, Italiaanse, Spaanse, Peruaanse, Afrikaanse en Duitse restaurants. We hebben in het artikel: restaurants in Berlijn de beste restaurants, snackbars en eettentjes voor je op een rijtje gezet.

In Berlijn  overnachten

In de hoofdstad van Duitsland vind je een groot aanbod van hotels, appartementen en campings. Wij hebben de beste, leukste en voordeligste hotels, campings en appartementen voor je op een rijtje gezet in de onderstaande artikelen:

Berlijn nieuws

In de Nederlandse media wordt vrij weinig vermeld over Berlijn. Vandaar dat we een aparte categorie genaamd: ‘Berlijn nieuws’ hebben gemaakt. Zo blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen en nieuwtjes in en over Berlijn.

Heb je aanvullende vragen of tips over Berlijn? Laat dan hieronder een bericht achter of stuur een mailtje naar info@berlijnoverzicht.nl voor een suggestie.

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram