Bezienswaardigheden

Fernsehturm

Fernsehturm Berlijn
Geschreven door Roland

De Fernsehturm is de televisietoren van de stad Berlijn en staat bekend om de kenmerkende vorm dat doet denken aan een gigantische balpen. Deze toren is een icoon van de stad vanwege de geschiedenis, indrukwekkende grootte en het uitzicht vanuit de toren. Daarom staat deze tv toren in de lijst bezienswaardigheden Berlijn.

Informatie over de Fernsehturm

De Berlijnse televisietoren heeft maar liefst 986 traptreden en is 368 meter hoog. Het is daarmee het hoogste gebouw van Berlijn. De toren staat bij het beroemde Alexanderplatz en zend vanuit daar verschillende tv- en radiozenders uit. De bol van de toren is bedekt met plaatstaal en draait langzaam 360° graden rond. Hier bevindt zich ook een restaurant en uitzichtplatform met een prachtig uitzicht over Berlijn.

De Fernsehturm is een van de bijzonderste bezienswaardigheden van Berlijn vanwege de geschiedenis, architectuur en het uitzicht vanuit de toren. Je kunt deze televisietoren van ver weg al herkennen aan de kenmerkende slanke vorm met een ronde bol. Qua vormgeving lijkt het een beetje op een gigantische balpen.

Fundament

De Berliner Fernsehturm is geplaatst tussen 2,7 en 5,8 meter, dit komt vanwege de ongelijke ondergrond. Het fundament heeft slechts een dikte van 50 centimeter, als je dit vergelijkt met andere televisie torens zoals Frankfurt am Main met 18,5 meter, dan is dit heel dun. De reden hiervoor is, dat de ondergrond een sterke draagkracht heeft vanwege de combinatie van zand, steenkool,  grind en zand. Het gebouw is geplaatst op een ringfundering met een binnendiameter van 41 meter. De tweede fundering is vierkant met zijden van 4,7 meter. Dit ondersteunt het binnenste deel van de torenschacht. De zelfdragende staalconstructie is 230 meter hoog en weegt 390 ton.

Bijgebouwen

Aan de voet van de toren vind je drie gebouwen die samen een geheel vormen. Deze drie paviljoens hebben een kenmerkend wit golvend dak en dienen onder meer als ingang, restaurant en tentoonstellingen. Het entreegebouw ligt op slechts 50 meter vanaf station Alexanderplatz en hier vind je de kassa en de souvenirwinkels.

Torenbol

De bol van de toren heeft een diameter van 32 meter en het midden van deze torenbol bevindt zich op 213,78 meter hoogte. De metalen platen aan de buitenkant zijn gemaakt van roestvrij staal. Dit materiaal werd destijds geïmporteerd uit West-Duitsland, maar dit werd bewust geheim gehouden, aangezien de DDR en West-Duitsland elkaars grootste concurrenten waren.  Deze bal heeft meer dan 1000 vlakken met de structuur van een geslepen diamant. Hierdoor heeft de televisietoren van Berlijn een bijzondere schittering op het moment dat de zonnestralen deze vlakken bereiken.

Antennedrager

De antennedrager van de Fernsehturm is 118 meter lang en weegt circa 245 ton. Hierop zijn verschillende antennes gemonteerd die gebruikt worden voor radio en televisie. Vanwege de hoge antennedrager is de televisietoren van Berlijn een duidelijk herkenningspunt.

Locatie van de Berlijnse televisietoren

De Beliner Fernsehturm is gevestigd op de Alexanderplatz, dit is een van de bekendste pleinen van Berlijn. Je vindt hier naast de televisietoren nog tal van andere bezienswaardigheden zoals het Rotes Rathaus, Marienkirche Berlijn en de Neptunbrunnen.

fernsehturm-berlijn

Bol van de televisietoren van Berlijn

Geschiedenis van de Berlijnse televisietoren

Begin jaren 50 had de Duitse Democratische Republiek (DDR) het plan een televisietoren te bouwen dat gebruikt kon worden voor DDR televisie. In eerste instantie was het de bedoeling de Müggelbergen te gebruiken als locatie. Toen er al meerdere bijgebouwen waren gebouwd, besloot het Ministerie van Binnenlandse Zaken dat dit gebouw met zendmast te veel in de weg zou staan voor de aanvliegroute van vliegveld Schönefeld. Hierdoor werd uiteindelijk voor de huidige Alexanderplatz gekozen.

Een van de architecten die verantwoordelijk was voor het ontwerp van de Fernsehturm is Hermann Henselmann. De Fernsehturm is gebouwd tussen 1965 en 1969 en werd geopend op 3 oktober 1969.  De bouw van de toren was een prestigeproject van de DDR. Hiermee wilde de Duitse Democratische Republiek (Oost-Duitsland) laten zien hoe machtig ze waren. Na de val van de Muur werd de Berliner Fernsehturm een belangrijk herkenningspunt voor heel Berlijn.

Van de Potsdamer Platz naar de Alexanderplatz

Als je de Fernsehturm wilt bezoeken, dan is het wellicht een leuk idee dit te combineren met het bezoeken van andere bezienswaardigheden die hier ook in de buurt te vinden zijn. Als je uitstapt bij de Potsdamer Platz, vind je hier vlakbij de Mall of Berlin (prachtig winkelcentrum in Berlijn), het Holocaust Monument, de Brandenburger Tor en de Reichstag, dit is het parlementsgebouw van Duitsland.

Vanaf hier, is het slechts 15 minuten lopen of 5 minuten op de fiets naar de Gendarmenmarkt, dit is het mooiste plein van Berlijn en hier vind je ook Checkpoint Charlie, dit is de voormalige grenspost tussen Oost- en West-Berlijn. Als je vervolgens terugloopt en de laan Unter den Linden afloopt, zie je in de verte al de beroemde Berliner Dom, dit is een indrukwekkende kerk in Berlijn. Als je hiervoor een kaartje koopt bij de ingang, kun je boven in de Dom over de stad Berlijn heen kijken.

Hier direct naast bevindt zich het Museumsinsel, ook wel Museumeiland genoemd. Dit is een schiereiland in het centrum van Berlijn waar verschillende musea te vinden zijn waaronder de Alte National Galerie, Neues Museum en het Bode Museum. Vanaf hier is het slechts 5 minuten wandelen naar de Alexanderplatz waar de Fernsehturm staat. Onderweg vind je talrijke restaurants waar je kunt eten en drinken. De route van de Potsdamer Platz naar de Alexanderplatz is prima te wandelen en bovendien kun je zo binnen 4 uur een groot deel van alle bezienswaardigheden van Berlijn bekijken.

Fernsehturm bezoeken

In de Fernsehturm bevindt zich op ruim 200 meter hoogte een uitkijkpunt. Het is ook mogelijk om in het restaurant bovenin de koepel van de Fernsehturm lekker te eten en te genieten van het uitzicht.

televisietoren van Berlijn

televisietoren van Berlijn

Bar 203

In de bol van de Fernsehturm vind je bar 203, vernoemd naar de hoogte van dit café in de televisietoren. Je kunt hier onder het genot van drankjes en snacks genieten van een prachtig uitzicht in de hoogste bar van Berlijn.

Restaurant Sphere

Dit bijzondere restaurant in de bol van de Fernsehturm bevindt zich op 207 meter boven Berlijn. De bol waarin het restaurant is gevestigd draait 1 tot 2 keer per uur 360 graden rond. Hierdoor kun je genieten van een prachtig uitzicht over heel Berlijn. Als je Berlijn bezoekt, is het zeker aan te raden om onder het genot van lekkere maaltijd te genieten van deze bijzondere plek. Je kunt in restaurant Sphere ontbijten, lunchen en dineren.

Fernsehturm met uitzichtpunt, restaurant en bar

Fernsehturm met uitzichtpunt, restaurant en bar

Tickets reserveren

Bezoek de panoramaetage met het mooiste uitzicht over Berlijn en de hoogste bar ‘Bar 203’ van Berlijn. Wil je een ticket boeken? Klik dan hier.

Fernsehturm ticket boeken

Fernsehturm ticket boeken

Fast View Ticket: volwassenen vanaf €19,50,- kinderen vanaf €12,-
Combi arrangementen : uitzicht etage + restaurant of bar

Kijk voor aanvullende informatie over reserveringen op tv-turm.de.

fernsehturm-in-berlijn

Mooiste uitzicht over Berlijn

Bereikbaarheid tv toren van Berlijn

De Berlijnse televisietoren is zowel te bereiken met de bus, als met de U-Bahn en S-Bahn. Vanaf het station Alexanderplatz is het slechts een paar minuten lopen naar de Fernsehturm.

Adres:     Panoramastraße 1A , 10178 Berlijn
Station: Uitstappen bij halte of station Alexanderplatz
Kaart:     Routeplanner

Heb je aanvullende tips of vragen of dit artikel? Laat dan hieronder een reactie achter.

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram