Bezienswaardigheden Mooiste plekken van Berlijn

Alexanderplatz

alexanderplatz
Geschreven door Roland

De Alexanderplatz in een van de beroemdste plekken in Berlijn en staat bekend om onder meer de Fernsehturm (televisietoren Berlijn) en het centrum met hotels, restaurants en uitgaangelegenheden. Daarom is een bezoek aan Alex voor elke toerist een aanrader.

Ontstaan van de Alexanderplatz

De Alexanderplatz ligt in het stadsdeel Mitte en heette tot 1805 Osschenmarkt. Het plein werd later vernoemd naar de Tsaar Alexander I, sindsdien kent iedereen dit plein als Alexanderplatz. Tijdens de tweede wereldoorlog werd het plein voor een groot deel verwoest. Na de oorlog werd het plein in de loop van de tijd weer herbouwd.

Bezienswaardigheden Alexanderplatz

Het plein is rijk aan bezienswaardigheden zoals de Fernsehturm, Weltzeituhr en het Rotes Rathaus. Hieronder zijn deze prachtige gebouwen en kunstwerken op een rijtje gezet.

Fernsehturm Berlijn

De bekendste bezienswaardigheid bij de Alexanderplatz is de Fernsehturm (televisietoren) in Berlijn. Vanaf deze toren kan je over de hele stad heen kijken.

Weltzeituhr

Sinds 1969 is ook het monument ‘Weltzeituhr’ (wereldklok Berlijn) te bezichtigen op dit plein. Op deze imponerend grote klok worden de tijdsverschillen tussen de verschillende steden aangegeven. Dit kunstwerk werd ontworpen door Eric John.

Fontein van de Vriendschap -Brunnen der Völkerfreundschaft

De Fontein van de Vriendschap werd in de tijd van de DDR (Oost-Duitsland) ontworpen door Walter Womacka. Deze fontein werd op 7 oktober 1970 Walter officieel geopend en kenmerkt zich door de kleurrijke keramiek.

Rotes Rathuis

Het Rotes Rathuis staat vlak bij het plein en wordt sinds 1911 gebruikt als gemeentehuis. Dit pand dankt zijn naam aan de opvallende rode kleur stenen. Het Rotes Rathaus is van maandag tot en met vrijdag geopend van 9:00 tot 18: uur kijk voor actuele informatie hierover over op berlin.de

Marienkirche Berlijn

De Marienkirche ligt nabij het Alexanderplatz en in een van de bekendste en mooiste kerken van Berlijn. Het is niet bekend hoe oud de kerk precies is, maar werd voor het eerst vermeld in 1292. Vermoed wordt dat de kerk uit begin van de 13 eeuw stamt. De Marienkirche bevindt zich in de Karl-Liebknecht-Straße. Het is mogelijk om de kerk te bezoeken en een rondleiding te krijgen. Kijk voor actuele informatie hierover op de site van St.Marienkirche.

marienkirche

Marienkirche

Neptunusfontein

Voor de kerk bevindt zich een van de mooiste fonteinen van Berlijn, de Neptunbrunnen (neptunusfontein), dit was een geschenk aan Willem II en werd ontworpen door Reinhold Begas en werd in op 1 november 1891 onthuld.

Alexanderplatz bezoeken

Het plein is direct bereikbaar met het openbaar vervoer, zowel met de S+U-bahn als met de bus.

Adres:                         Alexanderplatz , 10178 Berlin
Station/bushalte:  Alexanderplatz
Kaart:                         Routeplanner naar het plein

Heeft u aanvullende tips of vragen over dit artikel? Laat dan hieronder een reactie achter.

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram