Bezienswaardigheden

Gedächtniskirche

Geschreven door Roland

De Gedächtniskirche is een van de meest indrukwekkende monumenten van Berlijn omdat de kerk herinnert aan de verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit monument staat daarom in de lijst bezienswaardigheden van Berlijn.

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

De Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche werd van 1891 -1895 gebouwd in opdracht van keizer Wilhelm II ter nagedachtenis aan Wilhelm I. De architect Franz Zwechten liet zich inspireren door de neoromaanse (Romeinse) stijl. De oorspronkelijke kerk was 113 meter hoog en had 5 klokkentorens. De Klokkengieterij Franz Schilling in Apolda goot in 1894 deze klokken met de namen:

  • Augusta
  • Königin Luise – Kaiser Wilhelm I
  • Kaiser Friedrich
  • Deutschland
  • Wilhelm II. – Auguste Viktoria

Het voorportaal met mozaïeken werd ontworpen door Hermann Schaper en de uitvoering werd uitbesteed aan de firma Puhl & Wagner.

Nieuwe Gedächtniskirche

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Gedächtniskirche in de nacht van 23 november 1943 gebombardeerd en grotendeels verwoest. Na de oorlog was de ooit zo imposante kerk verworden tot een ruïne. Hier kwam verandering in toen er een architectenwedstrijd werd uitgeschreven met als opdracht, de nieuwe Gedächtniskirche te ontwerpen. De architect Egor Eiermann werd gekozen als winnaar. Hij wilde de oude Gedächtniskirche eigenlijk volledig laten afbreken. Uiteindelijk werd in overleg besloten om de oude kerk ook te behouden.

Op 9 mei 1959 werd begonnen met de bouw van de nieuwe kerk bestaande uit een achthoekige kerk, een kapel en een bijgebouw. Op 17 december 1961 werd de nieuwe Gedächtniskirche geopend. De nieuwe kerk staat bekend om de 200.00 blauwe glasplaten die zich aan de wand van de kerk bevinden. De glaskunstenaar Gabriel Loire was verantwoordelijk voor dit indrukwekkende schouwspel.  In de kerk bevindt zich ook het Schuke orgel. Deze orgel werd gemaakt van 1958 – 1962 en bestaat uit ruim 5000 pijpen. Het orgel is vernoemd naar de maker van het orgel, Karl Schuke.

gedachtniskirche Berlijn

Gedächtniskirche bezoeken

De Gedächtniskirche bevindt zich in de wijk Charlottenburg, vlak bij het winkelcentrum van de Kurfürstendamm en is dagelijk te bezoeken. De kerk heeft verschillende bijnamen zoals ‘lippenstift en poederdoos’ en ‘holle kies’ vanwege het gat in het dak.

Openingstijden
Kerk: dagelijks van 09:00 tot 21:00 uur
Gedenkhalle:
Maandag t/m vrijdag 10:00 – 18: uur
Zaterdag: 10:00 – 17:30 uur
Zondag: 12:00 – 17:30 uur
Kerkdienst: zondag om 10:00 uur en 18:00 uur
De toegang en rondleidingen zijn gratis, maar er wordt wel om een gift gevraagd.

Openbaar vervoer 

De kerk is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf de U-bahn Kurfürstendamm of de S-bahn Zoologischer Garten is het slechts 5 minuten lopen, met de bus is lijn 100 een goed alternatief.

Adres:      Breitscheidplatz , 1089 Berlijn
Station:   U-bahn Kurfürstendamm of S-bahn Zoologischer Garten
Kaart:      Routeplanner

Heeft u aanvullende vragen of tips? Laat dan hieronder een reactie achter.

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram