Bezienswaardigheden

KaDeWe – Kaufhaus des Westens

Kaufhaus des Westens
Geschreven door Roland

Het Kaufhaus des Westens (KaDeWe) is het een na grootste warenhuis van Europa. Het warenhuis is een droom voor iedereen die van winkelen houdt. Het KaDeWe behoort tot de populairste bezienswaardigheden van Berlijn. Dit komt door de lange geschiedenis van het warenhuis.

Geschiedenis van het KaDeWe

Het Kaufhaus des Westens kent een rijke historie. De Joodse zakenman Adolf Jandorf liet in 1905 het warenhuis ontwerpen door de architect Johann Emil Schaudt. Het KaDeWe moest het meest luxueuze warenhuis van Berlijn worden. Het Kaufhaus des Westens opende op 27 maart 1907 haar deuren in de Tauentzienstraße.

Beginperiode

Het KaDeWe maakte in 1907 al snel naam vanwege de verkoop van exclusieve producten en het leveren van hoogstaande service. Daarbij beschikte het warenhuis over de nieuwste technieken zoals een lift, een buispostsysteem en elektrisch licht. In het warenhuis was onder meer een reisbureau, theesalon en een kleermaker gevestigd. Dit alles maakte het Kaufhaus des Westens tot een publiekstrekker.

Jaren 20 en 30

In 1927 werd het Kaufhaus des Westens overgenomen door het warenhuisconcern van Hermann Tietz. Toen Hitler in 1933 de macht had gegrepen in Duitsland, werd de Joodse familie Tietz gedwongen om het KaDeWe af te staan. De zakenman Georg Karg werd de nieuwe eigenaar van het Kaufhaus des Westens.

Wederopbouw

In de Tweede Wereldoorlog bleef het KaDeWe open voor publiek, maar in november 1943 stortte een Amerikaans vliegtuig door het dak van het Kaufhaus de Westens. Hierbij werd het warenhuis ernstig beschadigd. Toen de oorlog was afgelopen werd het warenhuis beetje voor beetje in oude glorie hersteld. In juli 1950 werd het KaDeWe gedeeltelijk heropend.

Grootste warenhuis van Duitsland

In de jaren die hierop volgden groeide het Kaufhaus des Westens uit tot een van de symbolen van West-Berlijn. Na de val van de muur werd het KaDeWe een van de populairste attracties van heel Berlijn.

In de jaren 90 en de jaren 2000 werd het KaDeWe steeds verder uitgebreid. Vandaag de dag is het KaDeWe het een na grootste warenhuis van Europa.

kaufhaus-des-westens-berlijn

Kaufhaus des Westens

Kaufhaus des Westens bezoeken

Het Kaufhaus des Westens bevindt zich in Tauentzienstraße bij de Wittenbergplatz en ligt op steenworpafstand van de Kurfürstendamm. Met ruim 2.000 medewerkers, 60.000 m² en 7 verdiepingen, is het KaDeWe het een na grootste warenhuis van Europa. Het KaDeWe is zo groot, dat de bezoekers bij binnenkomst een plattegrond ontvangen.

Beauty & Mode (2e en 3e verdieping)

Op de 2 e en 3 e verdieping is van alles over beauty en mode te vinden. Denk hierbij aan een juwelier, kapper, heren- en dames accesoires. Alle grote merken zijn hier vertegenwoordigd zoals Topshop, Dior , Chanel , Versace, Gucci en Dolce & Gabbane.

Leven en wonen (4e en 5e verdieping)

Op de 4e en 5e verdieping vindt u allerlei artikelen voor in uw huis zoals gordijnen, kussens, elektrisch gereedschap, matrassen en meer woonaccessoires.

Feinschmeckeretage (6e en 7e verdieping)

De beroemdste afdelingen van het KaDeWe bevinden zich op de 6e en 7e verdieping. Op de 6e verdieping zijn allerlei delicatessen (Feinschmeckeretage) te vinden zoals taarten, wijn en vis. Op de 7e verdieping bevindt zich het beroemde restaurant van het KaDeWe overdekt met een prachtige glazen koepel.

Openingstijden Kaufhaus des Westens Berlijn

Het KaDeWe is het van maandag tot en met zaterdag geopend. De actuele openingstijden zijn hieronder op een rijte gezet.

Openingstijden:
Maandag                  10:00–20:00 uur
Dinsdag                    10:00–20:00 uur
Woensdag                10:00–20:00 uur
Donderdag               10:00–20:00 uur
Vrijdag                      10:00–21:00 uur
Zaterdag                   09:30–20:00 uur
Zondag                     gesloten

Kijk voor aanvullende informatie over het Kaufhaus op de site van het KaDeWe.

Openbaar vervoer KadeWe

Met de bus of de U-Bahn is het KaDeWe vanaf station Wittenbergplatz op steenworpafstand. Vanaf de S-bahn Zoologischer Garten is het KaDeWe op slechts 10 minuten loopafstand.

Adres:    Tauentzienstraße 21-24 , 10789 Berlijn

Station:
U-Bahn Wittenbergplatz
S-bahn Zoologischer garten

Kaart:   Routeplanner naar het Kaufhaus des Westens

Heeft u aanvullende tips of vragen? Laat dan hieronder een reactie achter.

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram