Bezienswaardigheden Mooiste plekken van Berlijn

Gendarmenmarkt

gendarmenmarkt
Geschreven door Roland

De Gendarmenmarkt is volgens velen het mooiste plein van Berlijn en bevindt zich in de wijk Mitte. Het plein kenmerkt zich door twee vrijwel identieke gebouwen, de Duitse Dom (Deutscher Dom) en de Franse Dom (Französische Dom). Tussen deze twee kerken bevindt zich het concertgebouw, beter bekend als Konzerthaus Berlin.


Geschiedenis Gendarmenmarkt

Het plein is vernoemd naar het regiment gendarmes die in de 18e eeuw hier hun kazerne gevestigd hadden. Dit was destijds de exclusiefste legerafdeling van het regiment. Op de Gendarmenmarkt bevinden zich drie prachtige gebouwen genaamd de Französischer Dom,  Deutscher Dom en het Konzerthaus.

franse-dom-berlijn

Franse Dom en Duitse Dom Berlijn

Französischer Dom (Franse Dom)

De bouw van de Französischer Dom werd in 1705 afgerond. Deze protestantste kerk werd speciaal gebouwd voor de hugenoten (Franse protestanten) die uit Frankrijk waren gevlucht.  Eigenlijk wordt met de Franse Dom slechts de koepel bedoeld, de officiële naam is dan ook  Friedrichstadtkirche. In 1785 gaf de Pruisische Koning Frederik II opdracht om er een toren bij te laten bouwen naar ontwerp van Carl von Gontard.

Franse Dom Berlijn bezoeken

Vandaag de dag is de Franse Dom nog steeds te bezichtigen. Onderdeel van de Dom is het Hugenottenmuseum, hier wordt de geschiedenis van de Franse protestanten uitgelegd.

Openingstijden
Maandag                           gesloten
Dinsdag t/m zaterdag    12.00 – 17.00 uur
Zondag                              11.00 – 17.00 uur

Toegangsprijs
Volwassenen      €3,50
Met korting        €2,00        (studerenden, werklozen)
Scholieren          €1,00

Kijk voor aanvullende informatie over kerkdiensten en concerten in de Franse Dom, op de site van de Französische Friedrichstadtkirche.

Deutscher Dom (Duitse Dom)

De Deutscher Dom  ligt aan de zuidzijde van de Gendarmenmarkt en is de oudste Protestantse kerk van Duitsland. Het ontwerp van de Dom is afkomstig van Martin Grünberg  en werd gebouwd in 1708 door Giovanni Simonetti. In 1785 werd net als bij de Französischer Dom hier ook een toren met een koepel bijgebouwd, waardoor beide kerken er vrijwel identiek uitzien.

Konzerthaus Berlin

In 1818 werd er op de Gendarmenmarkt het Konzerthaus Berlin, tussen deze twee kerken gebouwd. De architect van dit gebouw was Karl Friedrich Schinkel en de bouw hiervan werd afgerond in 1821. Dit prachtige gebouw wordt ook wel Schauspielhaus genoemd omdat het gebruikt wordt voor toneel en muziek.

Konzerthaus Berlin bezoeken

Het Konzerthaus biedt kostenloze rondleidingen aan van 30 minuten. Het is ook mogelijk om om een uitgebreide rondleiding te krijgen voor slechts €3,-. Kijk voor aanvullende informatie hierover op de site van Konzerthaus Berlin.

konzerthaus-berlin

Konzerthaus

Schiller monument

Het Schiller Monument vind je voor het Konzerthaus Berlin. Dit beeld eert de filosoof en dichter Friedrich Schiller. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste tekstschrijvers van de Duitse taal. De  beeldhouwer die dit beeld gemaakt heeft,  is Reinhold Bergas. Op 10 november 1859 werd geld ingezameld om een monument ter ere van Schiller zijn 100e verjaardag. Het beeld werd op 10 november 1971 de eerste keer getoond ter ere van Schiller’s 112e verjaardag.

In 1934 lieten de nazi’s dit beeld om ideologische redenen verplaatsen. Na de oorlog was het beeld ernstig beschadigd. In 1988 werd het monument echter gerestaureerd en op de oorspronkelijke plek op de Gendarmenmarkt teruggeplaatst. Tegenwoordig is dit beeld nog steeds te bewonderen op dit prachtige plein.

Rondom het beeld van Schiller zijn nog vier andere figuren afgebeeld, namelijk een beeld dat de geschiedenis, poëzie, filosofie en tragedie moet voorstellen. Dit zijn allemaal elementen die van toepassing zijn op Schiller.

Schiller monument

Schiller monument

Gendarmenmarkt bezoeken

Dit plein wordt niet voor niets tot een van de mooiste plekken van Berlijn gerekend. Geniet van de prachtige bezienswaardigheden en evenementen op en rondom de Gendarmenmarkt. Vanaf de Hauptbahnhof, het hoofdstation van Berlijn is het slechts 10 minuten met het openbaar vervoer.

Bezienswaardigheden rondom de Gendarmenmarkt

Op de Gendarmenmarkt vind je onder meer de Duitse- en Franse Dom en het Konzerthaus Berlin. Echter, rondom het plein zijn nog talloze andere bezienswaardigheden te bezichtigen. Je vind op slechts 300 meter afstand hier vandaan het beroemde Checkpoint Charlie in de Friedrichstraße, dit was de voormalige controlepost van Berlijn. Direct naast de Gendarmenmarkt vind je de Komische Oper, dit is een indrukwekkend theater waar muziek- en theatervoorstellingen plaatsvinden. Iets verderop staat de Bebelplatz met de Humboldt Universiteit en de Sint Hedwigskathedraal. Op slechts 400 meter afstand vanaf het plein vind je de beroemdste laan van Berlijn genaamd Unter den Linden. Als je de laan afloopt kom je onder meer langs de Brandenburger Tor, Neue Wache, Duits Historisch Museum en de Berliner Dom.

Classic Open Air

In de zomer kun je op het plein Gendarmenmarkt genieten van klassieke concerten in de open lucht, dit staat bekend onder de naam Classic Open Air. Verschillende orkesten spelen klassieke nummers in een nieuw jasje. Als je in de zomer in Berlijn bent, dan is het zeker de moeite waard om dit buitenlucht concert bij te wonen. Kijk voor extra info hierover op: https://www.classicopenair.de/en

Kerstmarkt

Tijdens de kerstperiode vind je bij de Gendarmenmarkt een van de mooiste kerstmarkten van Berlijn. Je vindt hier onder meer houten kraampjes waar glühwein, bratwurst en andere lekkernijen verkocht worden. Als je tijdens de kerstperiode in Berlijn bent, is het de moeite waard om deze kerstmarkt te bezoeken.

Oud en Nieuw op de Gendarmenmarkt

De bekendste plek om het nieuwjaar te vieren in Berlijn, is bij de Brandenburger Tor. Iets verderop vind je echter de Gendarmenmarkt. Hier wordt ook afgeteld tot het nieuwe jaar, bovendien treden hier gedurende de avond verschillende acts op en kun je tijdens de jaarwisseling genieten van indrukwekkend vuurwerk.

Openbaar vervoer naar de Gendarmenmarkt

De Gendarmenmarkt is met het openbaar vervoer goed te bereiken. Vanaf bushalte Stadtmitte/Leipziger Straße of via de U-bahn Hausvogteiplatz is het slechts een paar minuten lopen naar de Gendarmenmarkt.

Adres:         Gendarmenmarkt ,  10117  Berlin
Bushalte:  Stadtmitte/Leipziger Straße
Station:      Hausvogteiplatz
Kaart:          Routeplanner naar Gendarmenmarkt

Heb je aanvullende vragen of tips? Laat dan hieronder een reactie achter.

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram