Bezienswaardigheden Mooiste plekken van Berlijn

Gendarmenmarkt

gendarmenmarkt
Geschreven door berlijnoverzicht

De Gendarmenmarkt is volgens velen het mooiste plein van Berlijn en bevindt zich in de wijk Mitte. Het plein kenmerkt zich door twee vrijwel identieke gebouwen, de Duitse Dom (Deutscher Dom) en de Franse Dom (Französiche Dom). Tussen deze twee kerken bevindt zich het concertgebouw, beter bekend als Konzerthaus Berlin.

Geschiedenis Gendarmenmarkt

Het plein is vernoemd naar het regiment gendarmes die in de 18e eeuw hier hun kazerne gevestigd hadden. Dit was destijds de exclusiefste legerafdeling van het regiment. Op de Gendarmenmarkt bevinden zich drie prachtige gebouwen genaamd de Französischer Dom,  Deutscher Dom en het Konzerthaus.

franse-dom-berlijn

Franse Dom en Duitse Dom Berlijn

Französischer Dom (Franse Dom)

De bouw van de Französischer Dom werd in 1705 afgerond. Deze protestantste kerk werd speciaal gebouwd voor de hugenoten (Franse protestanten) die uit Frankrijk waren gevlucht.  Eigenlijk wordt met de Franse Dom slechts de koepel bedoeld, de officiële naam is dan ook  Friedrichstadtkirche. In 1785 gaf de Pruisische Koning Frederik II opdracht om er een toren bij te laten bouwen naar ontwerp van Carl von Gontard.

Franse Dom Berlijn bezoeken

Vandaag de dag is de Franse Dom nog steeds te bezichtigen. Onderdeel van de Dom is het Hugenottenmuseum, hier wordt de geschiedenis van de Franse protestanten uitgelegd.

Openingstijden
Maandag                           gesloten
Dinsdag t/m zaterdag    12.00 – 17.00 uur
Zondag                              11.00 – 17.00 uur

Toegangsprijs
Volwassenen      €3,50
Met korting        €2,00        (studerenden, werklozen)
Scholieren          €1,00

Kijk voor aanvullende informatie over kerkdiensten en concerten in de Franse Dom, op de site van de Französische Friedrichstadtkirche.

Deutscher Dom (Duitse Dom)

De Deutscher Dom  ligt aan de zuidzijde van de Gendarmenmarkt en is de oudste Protestantse kerk van Duitsland. Het ontwerp van de Dom is afkomstig van Martin Grünberg  en werd gebouwd in 1708 door Giovanni Simonetti. In 1785 werd net als bij de Französischer Dom hier ook een toren met een koepel bijgebouwd, waardoor beide kerken er vrijwel identiek uitzien.

Konzerthaus Berlin

In 1818 werd er op de Gendarmenmarkt het Konzerthaus Berlin, tussen deze twee kerken gebouwd. De architect van dit gebouw was Karl Friedrich Schinkel en de bouw hiervan werd afgerond in 1821. Dit prachtige gebouw wordt ook wel schauspielhaus genoemd omdat het gebruikt wordt voor toneel en muziek.

Konzerthaus Berlin bezoeken

Het Konzerthaus biedt kostenloze rondleidingen aan van 30 minuten. Het is ook mogelijk om om een uitgebreide rondleiding te krijgen voor slechts €3,-. Kijk voor aanvullende informatie hierover op de site van Konzerthaus Berlin.

konzerthaus-berlin

Konzerthaus

Openbaar vervoer Gendarmenmarkt

De Gendarmenmarkt is met het openbaar vervoer goed te bereiken. Vanaf bushalte Stadtmitte/Leipziger Straße of via de U-bahn Hausvogteiplatz is het slechts een paar minuten lopen naar de Gendarmenmarkt.

Adres:         Gendarmenmarkt ,  10117  Berlin
Bushalte:  Stadtmitte/Leipziger Straße
Station:      Hausvogteiplatz
Kaart:          Routeplanner naar Gendarmenmarkt

Heeft u aanvullende vragen of tips? Laat dan hieronder een reactie achter.

Laat een reactie achter