Bezienswaardigheden Musea in Berlijn

Berliner Dom

Berliner Dom
Geschreven door berlijnoverzicht

De Berliner Dom is de grootste protestantse kerk van Berlijn en is gelegen bij de Lustgarten. Vlakbij bij de Dom bevindt zich ook het Museumsinsel. De Dom van Berlijn is vanwege de barokke architectuur een indrukwekkend monument. De kerk is onder meer bekend van de crypte van de Hohenzollern familie en het Sauerorgel. De Dom van Berlijn staat daarom in de lijst met de mooiste bezienswaardigheden.

Geschiedenis Berliner Dom

De geschiedenis van de Berliner Dom gaat terug tot de 15e eeuw en kent hoogte- en dieptepunten.

Domkerk

In 1450 werd de Erasmus Kapel ingewijd en in 1465 werd de kapel tot officiële domkerk benoemd. Vele jaren verstreken en de kerk was verworden tot een bouwval. Frederik de Grote besloot daarom in 1747 om de kerk te vervangen door een barokke kerk. De opening vond plaats op 6 september 1750. De architect van de domkirche was Johann Boumann. Van 1816 – 1821 werd de kerk nogmaals omgebouwd tot een classicistische kerk, onder leiding van architect Karl Friedrich Schinkel.

Nieuwe Berliner Dom

Keizer Wilhelm II koos ervoor om de oude dom te laten vervangen door een nieuwe Berliner Dom. De Dom van Berlijn werd van 1894 – 1905 gebouwd. De architect Julius Raschdorff was verantwoordelijk voor het ontwerp in neobarokke stijl.

Tweede Wereldoorlog

In de Tweede Wereldoorlog werd de dom grotendeels verwoest. Tijdens luchtaanvallen werden alle ramen vernield en raakten de koepels zwaar beschadigd. Op 24 mei 1944 vond nog een luchtaanval plaats. Brandbommen met vloeibaar materiaal zorgden ervoor dat de Berliner Dom in brand stond. De koepel van de kerk stortte in en de Hohenzollern crypte raakte ernstig beschadigd.

Wederopbouw

In 1949 besloot de gemeenteraad financiële ondersteuning te geven, zodat begonnen kon worden met de herstelwerkzaamheden. In 1975 werd begonnen om de kerk volledig te renoveren, de werkzaamheden hiervan werden in 1992 afgerond.

dom-berlin

Neobarokke stijl

Informatie over Berliner Dom

De Dom van Berlijn heeft een hoogte van 117 meter en een breedte van 73 meter. Vanaf de Berliner Dom heeft u een prachtig uitzicht over Berlijn.

Sauerorgel

De Dom van Berlijn is onder meer bekend van het Sauerorgel, vernoemd naar de maker Wilhelm Sauer. Het orgel heeft ruim 7.000 pijpen en is het grootste orgel van Duitsland.

Hohenzollern crypte

In de kerk bevindt zich het familiegraf van Hohenzollern bestaande uit ruim negentig tombes en sarcofagen. Hier zijn verschillende Pruisische vorsten bijgezet waaronder Sophie Charlotte, Koningin van Pruisen.

dom-berlijn

Koepel van de Berliner Dom

Berliner Dom bezoeken

De Dom is het hele jaar te bezichtigen. Actuele informatie over openingstijden en prijzen zijn hieronder samengevat:

Openingstijden:
Maandag t/m zaterdag 09.00 – 20.00 uur
Zondag en feestdagen 09.00 – 20.00 uur

Entree:
Volwassenen €7,-
Met korting €5, (volwassenen, werklozen, studenten invaliden)
Rondleiding met headset €3,-

Kijk voor aanvullende informatie over rondleidingen en kerkdiensten op site van de Dom van Berlijn.

Openbaar vervoer Dom van Berlijn

De Berliner Dom is onderdeel van het Museumsinsel en is goed te bereiken met de bus of met de S-bahn. Vanaf bushalte Spandauer Straße/Marienkirche of S-bahn station Hackeschermarkt is het slechts 5 minuten lopen naar de Berliner Dom.

Adres: Am Lustgarten , 10178 Berlijn
Station/Bushalte: Halte Spandauer Straße/Marienkirche of  S-bahn Hackeschermarkt
Kaart: Routeplanner naar Dom van Berlijn

Heeft u vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan hieronder een reactie achter.

Laat een reactie achter