Bezienswaardigheden Musea in Berlijn

Berliner Dom

Berliner Dom
Geschreven door Roland

De Berliner Dom is de grootste protestantse kerk van Berlijn en is gelegen bij de Lustgarten. Vlakbij bij de Dom bevindt zich ook het Museumsinsel. De Dom van Berlijn is vanwege de barokke architectuur een indrukwekkend monument. De kerk is onder meer bekend van de crypte van de Hohenzollern familie en het Sauerorgel. De Dom van Berlijn staat daarom in de lijst met de mooiste bezienswaardigheden.

Dom van Berlijn bezichtigen

Dom van Berlijn bezichtigen

Geschiedenis Berliner Dom

De geschiedenis van de Berliner Dom gaat terug tot de 15e eeuw en kent hoogte- en dieptepunten.

Domkerk

In 1450 werd de Erasmus Kapel ingewijd en in 1465 werd de kapel tot officiële domkerk benoemd. Vele jaren verstreken en de kerk was verworden tot een bouwval. Frederik de Grote besloot daarom in 1747 om de kerk te vervangen door een barokke kerk. De opening vond plaats op 6 september 1750. De architect van de domkirche was Johann Boumann. Van 1816 – 1821 werd de kerk nogmaals omgebouwd tot een classicistische kerk, onder leiding van architect Karl Friedrich Schinkel.

Nieuwe Berliner Dom

Keizer Wilhelm II koos ervoor om de oude dom te laten vervangen door een nieuwe Berliner Dom. De Dom van Berlijn werd van 1894 – 1905 gebouwd. De architect Julius Raschdorff was verantwoordelijk voor het ontwerp in neobarokke stijl.

Tweede Wereldoorlog

In de Tweede Wereldoorlog werd de dom grotendeels verwoest. Tijdens luchtaanvallen werden alle ramen vernield en raakten de koepels zwaar beschadigd. Op 24 mei 1944 vond nog een luchtaanval plaats. Brandbommen met vloeibaar materiaal zorgden ervoor dat de Berliner Dom in brand stond. De koepel van de kerk stortte in en de Hohenzollern crypte raakte ernstig beschadigd.

Wederopbouw

In 1949 besloot de gemeenteraad financiële ondersteuning te geven, zodat begonnen kon worden met de herstelwerkzaamheden. In 1975 werd begonnen om de kerk volledig te renoveren, de werkzaamheden hiervan werden in 1992 afgerond.

dom-berlin

Neobarokke stijl

Informatie over Berliner Dom

De Dom van Berlijn heeft een hoogte van 98 meter en een breedte van 73 meter. Vanaf de Berliner Dom heeft u een prachtig uitzicht over Berlijn.

Berliner Dom - bezienswaardigheid Berlijn

Berliner Dom – bezienswaardigheid Berlijn

Architectuur

Door de imponerende uitstraling is de Berliner Dom  tegenwoordig een van de best bezochte bezienswaardigheden van Berlijn. De hoofdgevel dat te zien is aan de voorkant bij de Lustgarten, heeft twee verdiepingen. Voor de kathedraal bevindt zich een granieten trap en een portiek. De oostkant van deze kathedraal telt vier verdiepingen en heeft een barokke paleis structuur. Aan de noordwestkant bevinden zich klokken die een paar keer per dag klingelen voor onder meer aankondigingen van diensten.

De Dom van Berlijn werd in de Tweede Wereldoorlog voor een deel verwoest, sinds herbouw is de kathedraal nog steeds 98 meter hoog en is van ver weg al te herkennen.

De kerk wordt vaak de ingang tot museumeiland genoemd, omdat direct hiernaast een schiereiland te vinden is met bijzondere musea. Het uitzicht vanuit de koepel toont een prachtig uitzicht op 50 meter hoogte. Vanuit de Berliner Dom kun je onder meer de laan Unter den Linden, Bebelplatz, Brandenburger Tor en de Gendarmenmarkt herkennen.

Preekkerk

De Berliner Dom ziet er van de binnenkant pompeus uit met veel pracht en praal. Je vindt hier onder meer gouden versieringen, grote ramen, afbeeldingen en mozaïek.

Aan de zijkant bevinden zich zandpilaren met historische figuren die de kerk hebben hervormd waaronder Luther en Calvijn.

Boven de beelden zijn reliëfs te zien met verschillende gebeurtenissen uit de bijbel. De kunstenaar Otto Lessing heeft dit ontworpen. Vlak boven de preekstoel vind je mozaieken met afbeeldingen van evangelisten. Dit is gemaakt door kunstenaar Woldermar Friedrich, die ook de mozaïek schilderijen heeft gemaakt die boven de orgelgalerij te zien zijn.

Altaar

Dit heiligdom is verhoogd met een zeven trappen hoge trap en heeft een indrukwekkende uitstraling. De schilderijen die zijn afgebeeld tonen de geboorte, kruisiging en wederopstanding. Deze zijn gebaseerd op het ontwerp van de kunstenaar Anton von Werner.

Het altaar is ontworpen door Friedrich August Stüler en bestaat uit onyx en wit marmer. Hier achter bevindt zich een apostel kast. Het oorspronkelijke ontwerp hiervan is afkomstig van Karl Friedrich Schinkel

De preekstoel is gemaakt van eikenhout en is ontworpen door Otto Raschdorff en hierop staat geschreven: ‘Het woord van de Heer geldt tot in de eeuwigheid’.

Doop- en trouwkerk

Direct tegenover de orgelgalerij vind je de doop- en trouwkerk met bij de ingang sarcofagen die zijn gemaakt door de beeldhouwer Andres Schlüter. Het contrast met de preekkerk is groot omdat deze ruimte een veel ingetogener uitstraling heeft.

Het kunststuk dat de uitstorting van de Heilige Geest uitbeeld, is gemaakt door Carl Begas in opdracht van koning Friedrich Wilhelm III.

De oorspronkelijke houten altaar is verloren gegaan, vandaar dat in de jaren 70 een nieuw altaar is gemaakt van rood marmer. Het orgel is in 1946 gemaakt door het bedrijf Alexander Schuke uit Potsdam

Monumentale kerk

De Berliner Dom is een kerk dat een lange geschiedenis kent. Oorspronkelijk was deze kathedraal ongeveer een derde groter als vandaag de dag. Een deel werd afgebroken bij de herbouw dat in 1975 plaatsvond. In dit deel bevonden zich destijds de doodskisten van de familie Hohenzollern. De sarcofagen en doodskisten zijn tegenwoordig onder in de kerk te bezichtigen voor het publiek.

Sauerorgel

Het Grote Sauerorgel werd tegelijkertijd met de Domkerk van Berlijn ontworpen. Vanaf 1905 werd het orgel in gebruik genomen en het is met 7269 pijpen en 113 registers het grootste orgel van Duitsland. De orgelbouwer Wilhelm Sauer was verantwoordelijk voor de bouw van dit instrument em dit instrument is daarom naar hem vernoemd.

De orgel was destijds gebouwd met de modernste technieken en stond bekend om de uitzonderlijke kwaliteit van het geluid.

Hohenzollern crypte

In de kerk bevindt zich het familiegraf van Hohenzollern bestaande uit ruim negentig tombes en sarcofagen. Hier zijn verschillende Pruisische vorsten bijgezet waaronder Sophie Charlotte, Koningin van Pruisen.

In de Tweede Wereldoorlog werd de Hohenzollern crypte beschadigd omdat de hoofdkoepel instortte. Een deel van de kisten werd vrijwel volledig vernietigd. Sind 1999 zijn de graftombes toegankelijk voor het publiek..

dom-berlijn

Koepel van de Berliner Dom

Dommuseum

In het Dommuseum krijgen bezoekers een idee over de bouwgeschiedenis van de Dom van Berlijn. Je ziet onder meer een model dat bestaat uit pleisterwerk en hout. Hierop zie je een ontwerp van architect Friedrich August Stüler. Dit model werd echter nooit gerealiseerd. Bovendien kun je in het museum extra achtergrondinformatie lezen over deze indrukwekkende kathedraal.

Dom café

Dit gezellige café vind je in de kelder van het gebouw en is gelegen naast de Berliner Dom shop. Hier kun je genieten van koffie, cake en andere lekkernijen.

Domshop

In de domshop kun je souvenirs kopen waaronder boeken, CD’s, ansichtkaarten en sleutelhangers. Dit is de moeite waard om te bezoeken als je een klein aandenken wilt meenemen aan het bezoek van deze bijzondere kathedraal.

Van de Gendarmenmarkt naar de Lustgarten

Als je een bezoek wilt brengen aan de Dom van Berlijn, neem dan direct ook een kijkje bij de andere bezienswaardigheden die hier te vinden zijn. Wandel of fiets van de Gendarmenmarkt naar de Lustgarten in slechts 15 minuten. De Gendarmenmarkt is naar mijn mening het mooiste plein van Berlijn, hier vind je onder meer de Duitse Dom en de Franse Dom met in het midden Konzerthaus Berlin. Als je richting de Dom van Berlijn wandelt kom je ook langs de Bebelplatz hier bevindt zich onder meer de Humboldt Universiteit en de Sint-Hedwigskathedraal. Vanaf hier heb je al uitzicht op de grootste kathedraal van Berlijn. Als je bij de Lustgarten gearriveerd bent zie je naast de Berlijnse Dom ook het Museumsinsel met verschillende musea waaronder het Neuesmuseum, Pergamonmuseum en de Alte Nationalgalerie.

Berliner Dom bezoeken

De Dom is het hele jaar te bezichtigen. Actuele informatie over openingstijden en prijzen zijn hieronder samengevat:

Openingstijden:
Maandag t/m zaterdag 09.00 – 20.00 uur
Zondag en feestdagen 09.00 – 20.00 uur

Entree:
Volwassenen €7,-
Met korting €5, (volwassenen, werklozen, studenten invaliden)
Rondleiding met headset €4,-

Kijk voor aanvullende informatie over rondleidingen en kerkdiensten op site van de Dom van Berlijn.

Openbaar vervoer naar de Berliner Dom

De Berliner Dom is onderdeel van het Museumsinsel en is goed te bereiken met de bus of met de S-bahn. Vanaf bushalte Spandauer Straße/Marienkirche of S-bahn station Hackeschermarkt is het slechts 5 minuten lopen naar de Berliner Dom.

Adres: Am Lustgarten , 10178 Berlijn
Station/Bushalte: Halte Spandauer Straße/Marienkirche of  S-bahn Hackeschermarkt
Kaart: Routeplanner naar Dom van Berlijn

Heb je vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan hieronder een reactie achter.

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram