Musea in Berlijn

Topographie des Terrors

Topographie des Terrors
Geschreven door Roland

De Topographie des Terrors is een permanent project dat de verschrikkingen van het nationaal-socialisme vertelt in de periode van 1933 tot 1945. Er is een tentoonstelling te zien in het nieuwe gebouw en daarbij is er ook een openluchttentoonstelling op de plek van de Niederkirchnerstraße 8 (voorheen: Prinz Albrecht-Straße 8). Hier was het hoofdkantoor van de geheime dienst, ook wel bekend onder de naam gestapo. Hier direct in de buurt was het het Prinz-Albrecht-Palais, hier waren in de Wilhelmstraße 102 vanaf 1934 de Sicherheitsdienstes (veiligheidsdienst) en SS (beschermingsafdeling van de nazi’s) en vanaf 1939 de Rijksveiligheidsdienst (RSHA).

Ontstaan van Topographie des Terrors

In de 50er jaren werd dit terrein gebruikt als stortplaats om het puin in het gebied Kreuzberg te dumpen. In 1987 werd dit gebied opgeruimd en werden de overblijfselen van onder meer het gestapo gebouw zichtbaar. Hier werd een tentoonstelling gehouden om stil te staan bij het 750-jarig bestaan van Berlijn. Centraal bij deze tentoonstelling stond de terreur dat hier had plaatsgevonden ten tijde van de oorlog. Het onderzoek naar de verschrikkingen die hadden plaatsgevonden werden vastgelegd in een documentatiecentrum. Hier werden alle bewijzen verzameld over de ellende die de nationaal-socialisten hadden aangericht.

Vanaf 1992 werd een stichting verantwoordelijk voor de bouw en onderhoud van het documentatiecentrum met daarbij de tentoonstelling. Het idee om op de plek van het gestapo hoofdkwartier een herdenkingscentrum in te richten dateerde al uit 1978. De architectuurcriticus Dieter Hoffman Axthelm was een van de eersten die er op wees dat het belangrijk was dat de verschrikkingen die plaatsgevonden hadden bij de gestapo, RSHA en SD niet vergeten moesten worden.

Zumthor ontwerp

In 1993 won de Zwitserse architect Peter Zumthor de aanbesteding om een museum te bouwen aan de Niederkirchnerstrasse. Het ontwerp bestond uit een simpele vorm met met veel glas. Helaas bleek de uitvoering veel duurder dan gepland.  Het bouwbedrijf dat verantwoordelijk was voor de draagconstructie ging failliet en er werd geen ander bedrijf gevonden om het gebouw af te bouwen. De stad Berlijn bleek destijds ook niet in staat om een deel van de kosten over te nemen. Uiteindelijk werd deze bouwval in 2004 helemaal afgebroken.

Nieuwe architectuurwedstrijd

In 2006 won de architect Ursula Wilms van het Berlijnse bureau Heinle, Wischer und Partner en de landschapsarchitect Heinz W. Hallmann de wedstrijd om een nieuw ontwerp te mogen maken voor het museum. Dit ontwerp had een kubusvorm met twee verdiepingen en een kelder. In totaal werd 15 miljoen beschikbaar gesteld voor het gebouw en negen miljoen voor de binnen- en buiteninrichting. In november 2007 werd begonnen met de bouw van het documentatiecentrum en de opening vond plaats op 6 mei 2010.

Topographie des Terrors Berlijn bezoeken

Dit museum is een van de meest complete tentoonstellingen over de verschrikkingen van het nazi regime. Heel erg leerzaam en het confronteert je met het feit dat mensen tot verschrikkelijke dingen in staat zijn. Hieronder hebben we de bezoekersgegevens samengevat.

Niederkirchnerstraße 8, 10963, Berlijn
Openingstijden: Dagelijks 10.00 – 20.00 uur
Toegangsprijs: gratis
http://www.topographie.de

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram