Bezienswaardigheden Musea in Berlijn

Joods Museum in Berlijn

Joods Museum
Geschreven door Roland

Het Jüdisches Museum (Joods Museum)  geeft een goed beeld van circa 2000 jaar aan Joodse geschiedenis in Berlijn. De Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog speelt vanzelfsprekend een grote rol in het museum. De grote hoeveelheid informatie en foto- en filmmateriaal is indrukwekkend te noemen. Ook onderwerpen als Joodse tradities en het moderne Jodendom komen in het museum aan bod. Naast de permanente tentoonstelling zijn er ook wisselende tentoonstellingen te zien.

Ontwerp van het Joods Museum

Bijzonder is dat het moderne gebouw waarin het museum is gevestigd, is ontworpen door Daniel Libeskind, een Amerikaanse architect met Pools-Joodse achtergrond. Dit is terug te zien in het ontwerp. Zo hebben de ramen in zekere mate de vorm van een Davidster, maar kunnen ook worden gezien als tranen.

In het museum bevinden zich een drietal monumenten:

  • Holocausttoren
  • Garden of Exile
  • Memory Void
joods-museum-berlijn

Joods museum Berlijn

Holocausttoren

De holocausttoren bevindt zich aan het eind van een gang in het gebouw. De toren is 24 meter hoog. Het is een donkere ruimte, waarbij een kleine gleuf wat licht doorlaat. Dit kan worden gezien als een symbool van het verlangen naar vrijheid.

Garden of Exile

De Garden of Exile heeft 49 schuine zuilen die met bomen zijn begroeid. Het symboliseert het stichten van de staat Israel in 1948, waarbij één zuil staat voor Berlijn.  Het staat voor de holocaust en de verbanning van Joden.

Memory Void

De Memory Void is een lege ruimte waar over de grond 10.000 gezichten in verschillende soorten en maten van plaatstaal verspreid liggen. Ze staan symbool voor alle personen die slachtoffer zijn geworden van oorlog en geweld.

Op de site van het Jüdisches Museum Berlin is alle informatie te vinden over toegangsprijzen en openingstijden.

Openbaar vervoer Joods Museum Berlijn

Adres:         Lindenstraße 9-14, 10969 Berlin
Station:      U-bahn Station Hallesches Tor
Bushalte:   Jüdisches Museum
Kaart:         Routeplanner naar Jüdisches Museum

Heeft u aanvullende tips of vragen over dit artikel? Geef dan hieronder een reactie.

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram