Bezienswaardigheden Musea in Berlijn

Museumsinsel

Museumsinsel
Geschreven door Roland

Het Museumsinsel in Berlijn (museumeiland) is een eiland gelegen bij de rivier de Spree en ligt in het centrum van de stad Berlijn. Op het eiland zijn de mooiste musea van Berlijn te vinden. Het Museuminsel behoort hierdoor tot de populairste bezienswaardigheden van Berlijn.

Museumsinsel in Berlijn

Het museumeiland in Berlijn is populair vanwege de unieke ligging bij de rivier de Spree en de prachtige musea op het Museumsinsel. Unesco heeft dit prachtige deel van Berlijn daarom in 1999 op de werelderfgoedlijst geplaatst. Zoals de naam al doet vermoeden zijn er verschillende musea op het museumeiland te vinden waaronder:

Altes Museum

Het Altes Museum werd van 1823 tot 1828 gebouwd naar ontwerp van Karl Friedrich Schinkel. Het museum was gebouwd voor de kunstcollectie van de koninklijke familie van Pruisen. Vandaag de dag is hier prachtige kunst te zien uit de Romeinse en Griekse oudheid zoals sculpturen en vazen.

Bode-Museum

Het Bode-Museum is tussen 1897 en 1904 gebouwd als eerbetoning aan de overleden Pruisische koning Frederik III. Tegenwoordig bevat de collectie van het museum  onder meer een beeldenverzameling en Byzantijnse kunst.

Alte Nationalgalerie

De Alte Nationalgalerie is opgericht in 1876 met als doel de kunst van de Akademie der Künste te tonen. Friedrich Stüler was verantwoordelijk voor het ontwerp van dit gebouw. Vandaag de dag zijn hier onder meer kunstwerken van romantiek en het classicisme te zien.

Pergamonmuseum

Het Pergamonmuseum is het drukstbezochte museum van Duitsland en bevindt zich op het Museuminsel. Het museum dankt zijn naam aan het Pergamonaltaar dat in het Pergamonmuseum te aanschouwen is. Het museum bestaat uit drie afdelingen met Perzische, Assyrische en Babylonische kunst.

Neues Museum

Het Neues Museum is ontworpen door architect Friedrich August Stüler en het gebouw werd tussen 1843 en 1855 gebouwd. In het museum zijn archeologische kunstwerken en verzamelingen te vinden van het Ägyptisches Museum und Papyrussammlung.

Berliner Dom

De Berliner Dom is de grootste protestantse kerk van Berlijn en is direct gelegen bij het Museumsinsel. De kerk werd in 1905 geopend en werd ontworpen door architect Julius Raschdorff. Vandaag de dag is de Dom van Berlijn nog steeds te bezichtigen.

Extra informatie over een bezoek aan het Museuminsel is te vinden op de site Staatliche Museen zu Berlin.

Museuminsel in Berlijn bezoeken

Vanaf bushalte Spandauer Str./Marienkirche is het 5 minuten lopen naar het Museumsinsel. Als u de metro neemt is het vanaf S-Bahnstation Berlin Friedrichstraße slechts 10 minuten lopen.

Adres:     Bodestrasse , 10178 Berlijn
Station: Uitstappen bij halte Spandauerstrasse of station Friedrichstrasse
Kaart:     Routeplanner Museuminsel

Heeft u aanvullende vragen of tips over dit artikel? Laat dan een reactie hieronder achter.

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram