Bezienswaardigheden

Vliegveld Berlijn Tempelhof

vliegveld Berlijn Tempelhof
Geschreven door Roland

Vliegveld Berlijn Tempelhof (Duits: Flughafen Berlin-Tempelhof) was tot 30 oktober 2008 een luchthaven in Berlijn. Sindsdien hebben de luchthavens Schönefeld en Tegel deze taak overgenomen. De luchthaven Tempelhof speelde echter een cruciale rol in de geschiedenis van Berlijn. In dit artikel vertellen wij u hier alles over.

Beginperiode Berlijn Tempelhof

In 1922 werd begonnen met de aanleg van een vliegveld op het Tempelhofer Feld. Deze plaats was tot dat moment een populaire plek voor vrijetijdsbesteding. In 1830 werd er bij het Tempelhofer Feld een paardenrenbaan aangelegd en om het veld bevond zich onder meer een tennis- en voetbalstadion. Oriville Wright gaf hier in 1909 al een vliegdemonstratie. Hij was een van de pioniers van zijn tijd.

Tempelhofer Feld

Tempelhofer Feld

Opening vliegveld Berlijn Tempelhof

Toen was besloten om van het veld een luchthaven te maken, werden om het veld taxibanen aangelegd. Vervolgens werd in 1924 het gebouw van vliegveld Tempelhof ontworpen. De architecten Paul Mahlberg en Heinrich Kosina waren verantwoordelijk voor het ontwerp.

In 1926 werd dit gebouw alweer vervangen door een grotere terminal, met als doel meer passagiers te kunnen opvangen. Het ontwerp van dit gebouw was afkomstig van Klaus en Paul Engler. In het ontwerp was ook ruimte gemaakt voor een restaurant en dakterrassen. In 1926 vlogen ongeveer 32.000 mensen per jaar vanaf vliegveld Berlijn Tempelhof. Het was daarmee een van de drukste luchthavens in Europa.

Het vliegveld groeide verder tot 220.000 passagiers in 1936. In 1933 nam de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij de leiding van Duitsland over. Het doel van deze partij was om het Berlijnse vliegveld tot een van de grootsten ter wereld te maken. Vandaar dat er in 1936 besloten werd om het vliegveld te herbouwen.

Nieuwe Luchthaven

Het nieuwe vliegveld Tempelhof werd op 1 april 1939 geopend. Dit was onderdeel van Hitlers plan om Berlijn de machtige hoofdstad van het Derde Rijk te maken en Tempelhof tot ‘Weltflughafen’. Tempelhof werd ontworpen door de architect Ernst Sagebiel. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd het vliegveld door de Duitse luchtmacht gebruikt.

Berlijn Tempelhof

Berlijn Tempelhof

Luchthaven Berlijn Tempelhof

Luchthaven Berlijn Tempelhof

Beeld Tempelhof

Beeld Tempelhof

Berlijnse Luchtbrug

Na de Tweede Wereldoorlog was Berlijn in verschillende sectoren verdeeld. Oost-Berlijn behoorde destijds bij de Sovjet-Unie en West-Berlijn was opgesplitst in een Amerikaans, Engels en Frans deel. Van 24 juni 1948 tot 12 mei 1949 blokkeerde de Sovjet-Unie de weg- en railverbindingen naar West-Berlijn. Hierdoor werd de voorraden met onder meer eten, levensmiddelen en brandstof naar West-Berlijn geblokkeerd. Onder leiding van de Amerikanen werd er een plan bedacht om de 2 miljoen mensen in West-Berlijn alsnog van de eerste levensbehoeften te kunnen voorzien. Er werd een Berlijnse Luchtbrug gecreëerd waarbij vliegveld Berlijn Tempelhof essentieel was. In totaal vlogen er 320 dagen lang vliegtuigen (Rosinenbomber) met medicijnen, voedsel en andere essentiële middelen naar het vliegveld Tempelhof. Dit met als doel mensen in West-Berlijn van de essentiële zaken te voorzien.

Betekenis Tempelhof als Luchtburg

Het vliegveld stond in de Tweede Wereldoorlog bekend als nazi vliegveld maar omdat onder leiding van de Amerikanen Tempelhof als Berlijnse Luchtburg had gediend. Was het imago van de luchthaven aanzienlijk verbeterd. In 1951 kreeg de voorkant van het vliegveld de naam Platz der Luftbrücke. Er bevindt zich hier ook een monument ter nagedachtenis aan de mensen die zijn gestorven tijdens de blokkade van de Sovjet-Unie.

Monument blokkade van Berlijn

Monument blokkade van Berlijn

Tempelhofer Feld

Na de val van de Berlijnse Muur in november 1989 groeide Tempelhof snel tot ongeveer 3 miljoen passagiers in 1998. Desondanks besloot de Berlijnse politiek om het vliegveld te laten sluiten. Luchthaven Schönefeld zou dan verder uitgebreid worden. In 2008 vond de laatste vlucht plaats vanaf vliegveld Tempelhof. Tegenwoordig wordt de luchthaven gebruikt als stadspark.

Berlijn Tempelhof toren

Berlijn Tempelhof toren

Rondleiding Luchthaven Tempelhof

Het vliegveld en het bijbehorende Tempelhofer Feld is nog steeds dagelijks te bezichtigen. Het is bovendien mogelijk om een rondleiding te krijgen.

Prijs rondleiding
Volwassenen    €15,00
Studenten          €10,00
Tot 14 jaar         €7,00

Bezoeken
Adres: Werner-Voß-Damm 52A, 12101 Berlijn
OV:  Vanaf bushalte of S-bahn metrostation Südkreuz 10 minuten lopen

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram