Politieke partijen in Berlijn

SPD

SPD
Geschreven door Roland

De SPD (Sociaaldemocratische Partij van Duitsland) is de een na grootste partij politieke partij in Duitsland maar is met 38 zetels de grootste partij in Berlijn en maakt op dit moment deel uit van de Berlijnse coalitie.

Sociale gelijkheid

De Sociaaldemocratische Parij heeft als als belangrijkste punten gelijkheid en sociale gerechtigheid voor iedereen. De partij was bijvoorbeeld betrokken bij de invoering van het minimum loon in Duitsland. De partij komt op voor de kwetsbaren in de samenleving en zijn van mening dat iedereen in Duitsland de mogelijkheid moet hebben zich optimaal te ontplooien ongeacht achtergrond.

Geschiedenis SPD

De Sozialdemokratische Partei Deutschlands bestaat al sinds 1891 en is daarmee de oudste partij van Duitsland. De sociaaldemocraten leverden in 1918 hun eerste regeringsleider van Duitsland. In 1933 werd de partij verboden omdat ze tegen een wet stemden van de partij van hitler. Verschillende leiders van de partij moesten vervolgens vluchten, werden gevangen genomen of werden zelfs gedood.

Heroprichting SPD

Na de oorlog werd de partij in 1945 opnieuw opgericht. Sindsdien leverden de sociaaldemocraten twee keer de bondskanselier af. De eerste keer was van 1969 tot 1982 onder Willy Brandt en vanaf 1974 onder Helmut Schmidt . Van 1998 tot 2005 regeerde de partij nogmaals onder bondskanselier Gerhard Schröder. Sinds 2017 is Martin Schulz Kanselierskandidaat van de SPD. Hij gaat het dan opnemen tegen de huidige kanselier Merkel van het CDU.

SPD in Berlijn

De Sociaaldemocratische Partij van Duitslandis sinds 2016 wederom onderdeel van de Berlijnse de stads- en deelstaatregering dat  gevormd is door een Rot-rot-grüne coalitie van de SPD en Die Linke met de progressief linkse partij Die GrünenMichael Müller (SPD) is op dit moment de burgemeester van Berlijn.

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram