Bezienswaardigheden Musea in Berlijn

Duits Historisch Museum

Duits Historisch Museum
Geschreven door Roland

Een bezoek aan het Deutsches Historisches Museum (Duits Historisch Museum) geeft een goed beeld van de Duitse geschiedenis. Zo kan kennis worden gemaakt met onder andere de Pruisische monarchie, de Twee Wereldoorlogen en de Duitse tweedeling.

Ontwerp van het Duits Historisch Museum

Het Duits Historisch Museum is sinds 1952 gevestigd in het Zeughaus. Het betreft het oudste gebouw van de straat Unter den Linden en wordt door sommigen als één van de mooiste barokke gebouwen van Duitsland beschouwd. De grootte van het gebouw is met 90 bij 90 meter indrukwekkend te noemen.

zeughaus

Vleugels van het museum

De vleugels van het gebouw vormen een binnenplaats. Vanaf de buitenkant van het museum zijn prachtige beelden te zien waaronder het kunstwerk ‘Maskers van stervende zwanen’ gemaakt door Andreas Schlüter. De moderne vleugel van het gebouw, is gemaakt van glas en staal en is ontworpen door de Chinees-Amerikaans architect Ieoh Ming Pei.

Geschiedenis van het Zeughaus

Het Zeughaus werd gebouwd tussen 1695 en 1706 en werd gedurende de 18e en een deel van de 19e  eeuw gebruikt als wapenarsenaal voor het Pruisische leger. Het was destijds de grootste wapenopslagplaats van Pruisen. Vanaf 1828 werd het gebouw als tentoonstelling gebruikt.

Op 21 maart 1943 opende Adolf Hitler een tentoonstelling in het Zeughaus, waarbij ook de Duitse officier Rudolf-Christoph von Gersdorff aanwezig was. Von Gersdorff  poogde met explosieven een aanslag op Hitler te plegen. Dit mislukte doordat Hitler het Zeughaus voortijdig verliet.

Het gebouw raakte in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd, waarbij ook een deel van de tentoongestelde sculpturen werd verwoest. Van 1949 tot 1965 heeft renovatie plaatsgevonden, waarbij de inwendige constructies zijn vervangen door beton en staal.

duits-historisch-museum-berlijn

Het museum is tegenwoordig dagelijks te bezoeken van 10:00 tot 18:00 uur, de toegangsprijs is vanaf €8,-. Alle actuele informatie hierover is te vinden op de site van het Duits Historisch Museum (Zeughaus).

Openbaar vervoer Deutsches Historisches Museum

Het Deutsches Historisches Museum is gemakkelijk te bereiken. Vanaf S-bahnstation  Hackescher Markt of U-bahnstation Berlin Brandenburger Tor is het 5 tot 10 minuten lopen naar het museum. Vanaf bushalte Lustgarten is het museum slechts een paar minuten lopen.

Adres: Unter den Linden 2, 10117 Berlin
Station: S-bahnstation Hackescher Markt of U-Bahnstation Berlin Brandenburger Tor
Bushalte: Lustgarten
Kaart: Routeplanner naar Duits Historisch Museum (Zeughaus)

Heeft u aanvullende tips of vragen over dit artikel? Laat dan hieronder een reactie achter.

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram