Bezienswaardigheden

Altes Stadthaus (Berlijn)

Altes Stadthaus
Geschreven door Roland

Het Altes Stadthaus is een van de mooiste gebouwen in Berlijn en bevindt zich in de wijk Mitte bij de Molenmarkt. Dit overheidsgebouw ligt op steenworpafstand van tal van bezienswaardigheden zoals de Fernsehturm, Nikolaikirche en het Rotes Rathaus. Het Stadthaus kent zoals de meeste gebouwen in Berlijn een roerige geschiedenis.

Geschiedenis Altes Stadthaus

Het oude stadhuis is ontworpen door de architect Ludwig Hoffmann. De bouw begon in 1902 en werd in 1911 afgerond. De totale kosten van het project waren destijds zeven miljoen Goldmark. Het Altes Stadthaus werd op 29 oktober 1911 door de toenmalig burgermeester Kirschner in gebruik genomen.

DDR

Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd het Stadhaus door bombardementen ernstig beschadigd. Na de oorlog werd Berlijn verdeeld in 4 zones. Een zone werd bezet door de toenmalige Sovjetunie en in 1949 door de DDR (Duitse Democratische Republiek). Het Altes Stadthaus lag in deze zone. Het gebouw werd door de DDR tot 1955 gerepareerd en gerenoveerd en vervolgens vestigde de Ministerraad van de DDR zich hier.

Altes Stadthaus Berlijn

Altes Stadthaus Berlijn

Huidig gebruik

Na de val van de muur en de Duitse eenwording, werd het gebouw vanaf 1990 gebruikt door het ministerie van Sociale Zaken en Arbeid. Vanaf 1994 werd het Stadthaus nogmaals gerenoveerd. De restauratie hiervan werd op 18 juni 2001 afgerond. Tegenwoordig is in het Altes Stadthaus het ministerie van Interne Zaken gevestigd.

Altes Stadthaus bezoeken

Met het openbaar vervoer is het Stadthaus eenvoudig te bereiken. Vanaf de bushalte Berliner Rathaus of vanaf metrostation Klosterstraße is het slechts een paar minuten lopen.

Als u een bezoek brengt aan het Stadthaus, vergeet dan ook niet het Rotes Rathaus, Fernsehturm en de Nikolaikirche te bezoeken. Deze bezienswaardigheden liggen op steenworpafstand van het oude stadhuis.

Adres: Klosterstraße 47, 10179 Berlij

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram