Bezienswaardigheden Sport in Berlijn

FC Union Berlin

Union Berlin
Geschreven door Roland

FC Union Berlin is een prachtige voetbalclub in Berlijn maar minder bekend dan Hertha BSC. Tijd voor verandering! In dit artikel wordt de rijke historie van de club beschreven met daarbij aandacht voor het bijzondere Stadion An der alten Försterei.

Van toen tot heden

In 1955 werd Union Oberschöneweide geïntegreerd in SC Motor Berlin en ging twee jaar later met enkele Betriebssportgemeinschaften (sportverenigingen) op in  TSC Oberschöneweide. De club fuseerde door overheidsbemoeienis in 1963 met twee andere sportclubs tot TSC Berlin. Slechts twee jaar later besliste de overheid dat de voetbalafdelingen van de sterkste sportclubs zelfstandig moesten worden in de vorm van een prestatiegerichte FC. Op 20 januari  1966 werd de voetbalafdeling dan ook zelfstandig onder de naam FC Union Berlin. De club promoveerde in dat seizoen vanuit DDR-Liga.

In het eerste seizoen werd Union Berlin verrassend zesde. De club mocht daardoor deelnemen aan de Intertoto Cup, maar  werd in de groepsfase derde en was daarmee direct uitgeschakeld. Een jaar later volgde het  tot nu toe grootste succes van de club: de winst van de FDGB-Pokal, vergelijkbaar met de Nederlandse KNVB Beker. De club stond in de finale tegen de regerend landskampioen FC Carl Zeiss Jena en won uiteindelijk met 2-1. Union Berlin plaatste zich hiermee voor de beker der bekerwinnaars. Door de gebeurtenissen in de Praagse Lente lootte de UEFA alle clubs uit Oost-Europa tegen elkaar, maar de clubs trokken zich uiteindelijk terug.

In de competitie werd Union Berlin laatste en degradeerde. Na één seizoen promoveerde de club weer en werd vijfde. Dit was de beste Oberliga-notering voor de club allertijden. in 1973 degradeerde de Berlijnse voetbalclub opnieuw uit de Oberliga naar de DDR-Liga. De club werd drie keer op rij kampioen, maar slaagde pas in 1976 erin te promoveren. Na twee jaren degradeerde de club weer. In de DDR-Liga werden Union kampioen, maar slaagden er niet in om promotie af te dwingen. Dit lukte het daaropvolgende jaar wel.

Stadion An der alten Försterei

Stadion An der alten Försterei

Financiële problemen en opleving

Vanaf 1994 kwam Union Berlin uit in de Regionalliga Nordost, de opvolger van de DDR-Liga. De club deed mee in de subtop, maar verkeerde in een instabiele financiële situatie. De schuldenberg van de voetbalclub bleef groeien en groeien. In 1995 werd voor de derde keer op rij geen licentie voor de profliga afgegeven. Echter kon de club zich het betreffende seizoen op basis van sportieve prestaties al niet plaatsen.

In februari 1997 publiceerde de media dat een faillissement van Union Berlin onafwendbaar was. Door een reddingactie van supporters werd het faillissement voorkomen: er kwam een sponsorverdrag met Nike. Toch weerhield het spelers en trainers er niet van de club verlaten.

In januari 1998 verbond Michael Kölmel zich met zijn firma Kinowelt aan de club. Hiermee werd de club definitief financieel gered. Zangeres Nina Hagen zong in die tijd ook een nieuwe clublied in.

Recente verleden van Union Berlin

In het seizoen 1999/2000 werd de club kampioen en nam deel aan de eindronde om promotie, maar kon de club promotie in de wedstrijd tegen VfL Osnabrück niet waarmaken. Het volgende seizoen werd een succes met ditmaal promotie naar de 2. Bundesliga. In de DFB-Pokal wist de club in de halve finale tegen Borussia Mönchengladbach in reguliere speeltijd gelijk te spelen. In de penaltyreeks wist het zelfs Borussia Mönchengladbach te verslaan. Eisern Union verloor de finale uiteindelijk met 0-2 van FC Schalke 04.

Doordat Schalke als vicekampioen al geplaatst was voor de UEFA Champions League, mocht Union Berlin naar de UEFA Cup. Na een overwinning op het Finse Haka Valkeakoski verloor de club in de tweede ronde van het Bulgaarse Litex Lovetsj. Het is tot op de heden de enige Duitse derdeklasser die hierin slaagde.

In het seizoen werd de club verrassend zesde. Op de laatste speeldag verhinderde Union Berlin de promotie van 1. FSV Mainz 05 naar de Bundesliga door de club met 3-1 te verslaan. In het tweede seizoen bereikte de club de negende plaats, maar in het derde seizoen volgde een degradatie.

In de Regionalliga werd Union Berlin uiteindelijk laatste en degradeerde hiermee opnieuw. Ditmaal naar de Oberliga. Opnieuw verkeerde de club in financiële problemen.

In de Oberliga trof de club aartsrivaal BFC Dynamo. De heenwedstrijd won Union met 8-0. De terugwedstrijd werd bij 1-1 gestaakt, omdat supporters van BFC Dynamo de versperringen in het stadion afbraken. Union Berlin kreeg uiteindelijk een 2-0 overwinning toegekend. Aan het einde van het seizoen werd de club kampioen en promoveerde opnieuw naar de Regionalliga.

In 2008 werd de club vierde en promoveerde naar de 3. Liga, een nieuwe profliga die als derde klasse fungeerde. In seizoen 2008/2009 werd Union Berlin kampioen en promoveerde naar de 2. Bundesliga, waar de club op dit moment nog steeds actief in is.

Union Berlin bezoeken

Union Berlin bezoeken

Stadion An der alten Försterei

Union Berlin speelt de thuiswedstrijden in het Stadion An der alten Försterei, ook wel de Alte Försterei genoemd.  In 1920 werd het stadion in gebruik genomen door een voorganger van de club: SC Union 06 Oberschöneweide. Het stadion heeft 17.910 staanplaatsen en 3.807 overdekte zitplaatsen. Er hebben maar weinig bekende Nederlandse voetballers bij Union Berlin gevoetbald. In het seizoen 2010/2011 kwam Santi Kolk uit voor de Berlijnse club. Hij maakte in de zeventien wedstrijden die hij speelde vier goals.

Voetbalwedstrijd bezoeken in Berlijn

Op de site van Union Berlin kunt u terecht voor de voetbalwedstrijden van de club. Een unieke ervaring, een aanrader voor elke voetballiefhebber.

Adres: An der Wuhlheide 263, 12555 Berlijn

Heeft u vragen over dit artikel? Laat dan gerust hieronder een reactie achter.

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram