Bezienswaardigheden

Gasometer Schöneberg

Gasometer Schöneberg
Geschreven door Roland

De Gasometer Schöneberg Berlijn is een cilindervormige constructie met een voorraadtank dat in het verleden gebruikt werd om gas in op te slaan. De Gasometer bevindt zich op het rode eiland in Berlijn met daar omheen de EUREF-Campus van de Technische Universiteit in Berlijn. De Gasometer is de meest opvallende bezienswaardigheid van Schöneberg, dit komt mede doordat het bouwwerk boven de appartementen uitsteekt.

Geschiedenis Gasometer

In 1908 werd begonnen met de bouw van een Gasometer in Berlijn. Het doel van deze opslagsilo was om de Berlijnse huishoudens van gas te voorzien. In eerste instantie was het de bedoeling om de Gasometer te plaatsen in de wijk Friedenau, maar vanwege hevige weerstand tegen deze plannen, werd gekozen voor de naastgelegen wijk Schöneberg. Vanaf 1913 werd de Gasometer daadwerkelijk in gebruik genomen. In 1994 kreeg het bouwwerk een monumentenstatus (Denkmalschutz). Een jaar later werd de gasopslag echter buiten gebruik genomen omdat de constructie was aangetast door roest en achterstallig onderhoud.

EUREF-Campus

EUREF-Campus

Gasometer Schöneberg

De Gasometer is 78 meter hoog en heeft een opslagcapaciteit van 160.000 m³. In 2011 is begonnen met een renovatie die in totaal 3,8 miljoen euro zal kosten. Alfred Messel is de architect van het bijbehorende Rertortenhaus en Kesselhaus. Het is de bedoeling dat binnenin de cilinder in de toekomst appartementen geplaatst gaan worden die samen met de cilinder een ontwerp gaan vormen.

Euref-Campus

Sinds 2012 biedt de Technische Universiteit van Berlijn op de EUREF-Campus (dat direct gelegen is bij de Gasometer) verschillende Master programma’s aan met het thema ‘stad en energie’. Hierbij is speciale aandacht voor de toekomstige bestemming van de Gasometer Schöneberg.

Gasometer Berlijn bezoeken

Het terrein waar de Gasometer staat is vrij toegankelijk en gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf S+U-Bahnstation Schöneberg is het slechts 5 minuten lopen.

Adres: EUREF-Campus 17, 10829
OV: S+U-Bahn station Schöneberg

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram