Bezienswaardigheden

Gutshaus Lichterfelde

Gutshaus Lichterfelde
Geschreven door Roland

Gutshaus Lichterfelde of Carstenn-Schlösschen is een indrukwekkend landhuis gebouwd in een klassieke stijl omgeven door het Schlosspark Lichterfelde. Het monumentale pand bevindt zich in het stadsdeel Steglitz-Zehlendorf en is het bezichtigen meer dan waard. 

Geschiedenis Gutshaus Lichterfelde

De naam Lichterfeld duikt voor het eerst op in 1289, afkomstig van ene Arnold Lichterfeld. In 1316 werd Lichtervelde in de documentatie voor het eerst als dorp genoemd. In de jaren die hierop volgen verandert het landgoed regelmatig van eigenaar. Rond het jaar 1700 wordt Daniel Ludolf von Danckelmann de beheerder van het pand en daaropvolgend de von Bülow (adelfamilie) en von Béguelin.

Landgoed

Het landhuis is de huidge vorm stamt waarschijnlijk uit 1780. Het is helaas niet bekent wat destijds de functie was van dit gebouw. Uiteindelijk werd de grootgrondbezitter Johann Anton Wilhelm von Carstenn eigenaar van de villa.

Park Lichterfelde

Park Lichterfelde

Buurtcentrum

Na de Tweede Wereldoorlog werd het Gutshaus door Amerikaanse soldaten overgenomen met als doel een buurtcentrum op te richten. In 1948 werd het gebouw door het buurtcentrum Steglitz overgenomen. Sinds 1999 in het pand in bezit van stadsdeelcentrum Steglitz. Het gebouw wordt vandaag de dag gebruikt voor culturele doeleinden, cursussen en advies. Het Gutshaus is beschermd en behoort tot de Kulturdenkmälern in Lichterfelde.

Schlosspark Lichterfelde

Het gebouw bevindt zich  bij de Hindenburgdamm en wordt omgeven door het prachtige park Schlosspark Lichterfelde. In dit park bevindt zich een groot grasveld met bomen tot 140 jaar oud. Aangrenzend aan het park bevindt zich het Teltowkanal met een wandelpand aan de zijkant. Dit deel van het park is populair onder wandelaars en hardlopers. Ten noorden van de villa ligt het Benjamin-Franklin-Campus der Berliner Charité (oudste ziekenhuis van Berlijn). Aan de zuidkant van de villa ligt de Krahmerstraße.

Schlosspark Lichterfelde

Schlosspark Lichterfelde

Teltowkanal

Teltowkanal

Gutshaus Lichterfelde bezoeken

Het landhuis met het bijhorende park is gemakkelijk te bereiken met de bus. Vanaf de bushalte Krahmerstraße/Stockweg is het slechts een minuutje lopen.

Adres:Hindenburgdamm 28, 12203
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 09:00 tot 17:00 uur
Website: www.stadtteilzentrum-steglitz.de/gutshaus-lichterfelde

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram