Bezienswaardigheden Musea in Berlijn

Hamburger Bahnhof

Hamburger Bahnhof
Geschreven door Roland

Het Hamburger Bahnhof is een voormalig spoorwegstation en is tegenwoordig in gebruik als Museum für Gegenwart waar moderne kunst met wisselende tentoonstellingen is te bewonderen. Er worden werken tentoongesteld van onder meer Joseph Beuys, Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Anselm Kiefer en Richard Long. Een deel van de collectie van de Neue Nationalgalerie is ook te bezichtigen in het Museum für Gegenwart.

Ontwerp Hamburger Bahnhof

Het Hamburger Bahnhof is tussen 1846 en 1847 gebouwd en is een ontwerp van de architecten Friedrich Neuhaus en Ferdinand Wilhelm Holz. Het diende destijds als eindstation van de Berlin-Hamburger Bahn. Het stationsgebouw was nog in aanbouw toen op 15 oktober 1846 de eerste rit over de Berlin-Hamburger Bahn plaatsvond. Het betreft één van de oudste stationsgebouwen van Duitsland en is het enige kopstation in Berlijn dat behouden is gebleven.

Hamburger Bahnhof station

Hamburger Bahnhof station

Van station naar museum

Slechts 37 jaar na ingebruikname, sloot het Hamburger Bahnhof zijn deuren. Het spoorwegverkeer richting Hamburg werd op dat moment door het naastgelegen Lehrter Bahnhof overgenomen. Op 14 december 1906 werd in het station het Königliches Bau- und Verkehrsmuseum, later Verkehrs- und Baumuseum, geopend. Deze voorloper van het huidige Technikmuseum stelde technische en industriële ontwikkelingen tentoon. Het museum vervulde een belangrijke functie ten aanzien van het opleiden van technici. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het stationsgebouw ernstig beschadigd. Na de oorlog werd de bahnhof overgedragen aan de Deutsche Reichsbahn (DR) en werd het gebouw door de DR buiten gebruik gesteld.

hamburger-bahnhof-berlijn

Hamburger Bahnhof gebouw

Oprichting van het museum

Vanaf 1984 heeft de Senaat van Berlijn het Hamburger Bahnhof in beheer. Het station werd na de renovatie vanaf 1987 in gebruik genomen voor diverse tentoonstellingen. Van 1990 tot 1996 werd het station aangepast om plaats te bieden aan het Museum für Gegenwart. In het museum is tot op de dag van vandaag moderne kunst te bewonderen van onder meer Andy Warhol, Joseph Beuys en Roy Lichtenstein.

Hamburger Bahnhof bezoeken

Het Hamburger Bahnhof is van het centraal station Berlijn (Hauptbahnhof) op slechts 5 minuten loopafstand.

Adres: Invalidenstraße 50-51, 10557 Berlijn
Station/halte: S+U- Station of halte Hauptbahnhof
Kaart: Routeplanner naar Museum für Gegenwart

Het Museum für Gegenwart is elke dag geopend tot 18.00 uur en de prijzen beginnen vanaf €4 per persoon. Heeft u aanvullende tips of vragen over dit artikel? Geef dan hieronder een reactie.

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram