Sport in Berlijn Wat te doen

Hertha BSC

Hertha BSC
Geschreven door Roland

Op het hoogste niveau van het Duitse voetbal is Berlijn vertegenwoordigd met Hertha BSC. In dit artikel kom je meer te weten over deze Berlijnse voetbalclub.

Van toen tot heden

Op 25 juli 1892 richtten de broers Fritz en Max Lindner, respectievelijk 16 en 17 jaar, een voetbalclub op: BFC Hertha. De naam Hertha is afgeleid van een stoomboot, waarmee de vader van de gebroeders zijn geld verdiende. De schoorsteen van de stoomboot was blauw-wit-geel, wat ook de clubkleuren werden.

De club werd medeoprichter van de Thor- und Fußballbund Berlin. Echter bleef de club maar kort lid, omdat ze geen lidgeld betaalden. Op 27 november van dat jaar sloot de club zich aan bij de Duitse voetbal- en cricketbond (DFuCB). De club startte in de tweede klasse en promoveerde in 1897 naar de hoogste klasse. Hier speelde de club enkele seizoenen. In 1901 verkaste Hertha naar de Berlijnse voetbalbond.

Fusie met Berliner Sport-Club (BSC)

In 1905 verhuisde de club naar de Schebera-Platz. Door onenigheden met Schebera speelde de club twee jaar op de Concordia-Platz in Berlin-Reinickendorf. Na aanhoudende financiële tegenstrijdigheden met Schebera werd besloten samen te werken met het financieel sterke Berliner Sport-Club. Met deze fusie werd besloten de naam Hertha BSC te voeren. Samen bouwden ze stadion werd een nieuw stadion gebouwd: Stadion am Gesundbrunnen. In 1929 werd de fusie echter ongedaan gemaakt. Na een betaling van 75.000 Reichsmark aan de Berliner Sport-Club mocht Hertha het gebouwde stadion blijven gebruiken en de naam BSC blijven hanteren.

Promotie en degradatie

Op 24 augustus van 1963 startte voor het Duitse voetbal een nieuw tijdperk, zo ook voor het Berlijnse Hertha. Dit nieuwe tijdperk startte voor de club in een nieuw stadion: het Olympia Stadion. In het eerste en tweede seizoen eindigde Hertha BSC als veertiende van de zestien clubs. Door een omkoopschandaal werd de club in het tweede seizoen echter teruggezet naar de Regionalliga Berlin.

olympia-stadion

In 1968 slaagde Hertha BSC er in te promoveren en kwam opnieuw uit in de Bundesliga. Een jaar later kwam de club opnieuw terecht in een omkoopschandaal. DSC Arminia Bielefeld probeerde enkele clubs om te kopen om behoud te verzekeren. Hertha verloor met 0-1 en zou 250.000 Duitse mark hiervoor hebben gekregen. Hertha raakte hierdoor in financiële problemen en keek tegen een hoge schuldenlast aan.

In het seizoen 1979/1980 degradeerde de Berlijnse club naar de 2. Bundesliga. Na 34 speelronden de club evenveel punten als Bayer Uerdingen, maar degradeert op basis van doelsaldo. Na twee seizoenen promoveerde Hertha BSC opnieuw, maar werd opnieuw laatste met degradatie als resultaat. in 1986 degradeerde de club zelfs naar de Oberliga. De club werd meteen kampioen, maar de eindronde gooide roet in het eten ten aanzien van promotie naar de 2. Bundesliga. Het seizoen daaropvolgend slaagde Hertha er ditmaal wel in om te promoveren. Twee seizoenen later werd de club kampioen in de 2. Bundesliga en maakte een rentree in de hoogste klasse van het Duitse voetbal.

De volgende jaren eindigde Hertha steevast in de top vijf van de Bundesliga. In Europa stootte de club telkens enkele rondes door, maar behaalde geen noemenswaardige successen.

Vandaag de dag

In seizoen 2009/2010 degradeerde de club na 13 jaar opnieuw naar de 2. Bundesliga. Het daaropvolgende seizoen wist de club opnieuw promotie af te dwingen. Seizoen 2011/2012 verliep aanvankelijk redelijk goed. Echter gaf trainer Markus Babbel vlak voor de winterstop aan zijn contract niet te verlengen. Michael Skibbe nam het stokje over, maar werd na vier verloren duels alweer ontslagen. Otto Rehhagel werd datzelfde seizoen nog de nieuwe trainer en vocht tegen directe degradatie. Dit lukte in eerste instantie, maar degradeerde uiteindelijk op 15 mei 2012 na play-offs tegen Fortuna Düsseldorf. In het seizoen 2012/2013 werd Hertha BSC met ruime voorsprong overtuigend kampioen en promoveerde opnieuw. De jaren daaropvolgend doet de club mee in de middenmoot van de hoogste klasse in het Duitse voetbal.

Van de Plumpe naar het Olympisch Stadion

Vanaf 1904 tot het seizoen 1963/1964 was Stadion am Gesundbrunnen (Plumpe) voor Hertha BSC de thuishaven. Het stadion stond in stadsdeel Gesundbrunnen in de wijk Mitte en werd door Joseph Schebera in 1900 gebouwd. Het stadion had aanvankelijk 200 plaatsen. In 1923 werd aangevangen met de uitbreiding van het stadion, wat uiteindelijk een capaciteit voor 35.239 toeschouwers opleverde.

De Tweede Wereldoorlog zorgde voor veel schade aan het stadion, waardoor renovatie van het stadion na afloop van de oorlog noodzakelijk was. Vanaf 1950 werd er weer gevoetbald in de Plumpe en bestond en had het stadion een capaciteit van 20.000 toeschouwers. Ondanks dat vanaf het seizoen 1963/1964 Hertha BSC verhuisde naar het Olympia Stadion speelde de club tussen 1965 en 1968 nog in de Plumpe, vanwege degradatie naar de Regionalliga.

Na 1968 viel definitief het doek voor de Plumpe vanwege financiële problemen van de voetbalclub. In 1974 werd het stadion dan ook afgebroken. Waar oorspronkelijk het stadion stond, staan nu woningen.

Het Olympisch Stadion (Olympia Stadion) is vandaag de dag het voetbalstadion van Hertha BSC. Het stadion kent echter een lange geschiedenis met hoogte- en dieptepunten. Meer informatie over het Olympisch stadion

voetbalwedstrijd-berlijn

Bekenden bij Hertha BSC

In het verleden hebben er bekende en minder bekende Nederlandse voetballers onder contract gestaan bij Hertha, waaronder:

  • John Heitinga
  • Roy Beerens
  • Bryan Roy
  • Maikel Aerts
  • Rob Maas
  • Dick van Burik

Vanaf seizoen 2014/2015 staat oud-Feyenoorder Salomon Kalou onder contract van de Berlijnse club. Daarnaast zijn in het verleden ouder-spelers van de Eredivisie actief geweest voor Hertha, waaronder:

  • Rasmus Bengtsson (FC Twente)
  • Bart Goor (Feyenoord)
  • Jørgen Kristensen (Sparta en Feyenoord)
  • Marko Pantelić (Ajax)

Limburger Huub Stevens was vanaf juli 2002 de trainer van Hertha BSC, maar werd op 4 december 2003 weggestuurd wegens gebrek aan succes. Nederlander Jos Luhukay werd in 2012 aangesteld en zorgde voor promotie naar de Bundesliga. Hertha eindigde onder zijn leiding in het seizoen 2013/2014 op de elfde plaats. Op 5 februari 2015 werd Luhukay na tegenvallende resultaten ontslagen bij de club.

Wedstrijd bezoeken

Het is als voetballiefhebber mogelijk het Olympisch Stadion te bewonderen en meer over Hertha BSC te weten komen door deel te nemen aan de rondleiding. De openingstijden en prijzen zijn hieronder op een rijtje gezet:

Openingstijden

November – maart: 10:00 – 16:00 uur
April – Oktober: 9:00 – 21:00 uur
Augustus: 9:00 – 21:00 uur

Prijzen rondleiding

Volwassenen:     € 7,00
Kinderen:            € 4,00
Familiekaart:     € 16,00

Kijk voor aanvullende informatie op de website van het Olympisch Stadion.

Om de sfeer te proeven in het stadion, is het mogelijk om bij een wedstrijd van de Berlijnse grootmacht aanwezig te zijn. Kijk voor meer informatie over de (actuele) speeldata en tijden op de website van Hertha BSC.

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram