Bezienswaardigheden

Holländisches Viertel (Potsdam)

Holländisches Viertel
Geschreven door Roland

De Holländisches Viertel (Hollandse wijk) in Potsdam ligt op ongeveer een half uurtje rijden van Berlijn. Deze wijk doet oer-hollands aan vanwege de typisch Nederlandse architectuur. Als u in Potsdam bent neemt dan vooral een kijkje in deze bijzondere wijk.

Hollandse Wijk (Potsdam)

De Hollandse wijk ‘Holländisches viertel’ ligt midden in het centrum van Potsdam rondom de Mittelstraße. Vanaf het centraal station Potsdam is het slechts een ritje van 10 minuten met de bus of tram. Deze Hollandse wijk is ontstaan toen keurvorst Frederik Willem I Nederlandse werknemers liet komen om een typisch Nederlandse wijk te bouwen. Frederik Willem I had in Nederland gestudeerd en was gefascineerd geraakt door de Nederlandse architectuur. De Nederlandse architect Jan Bouman kreeg de opdracht voor de bouw van de wijk dat van 1733 tot 1742 zou plaatsvinden.

Na Tweede Wereldoorlog werd te wijk slecht onderhouden, waardoor het verwaarloosd raakte. Gelukkig werd de wijk in de jaren 90 weer in de oude glorie hersteld.

Holländisches Viertel bezoeken

De Nederlandse wijk in Potsdam heeft 134 huizen met de typisch Nederlandse architectuur van rode bakstenen en veel kleine ramen. Er worden jaarlijks verschillende evenementen in de wijk georganiseerd zoals het Sinterklaasfeest en het tulpenfestival.

In de wijk bevindt zich ook een Pannekoekenhuis, waar u kunt genieten van overheerlijke poffertjes en pannenkoeken. In de Holländisches Viertel bevindt zich ook het Jan Bouman Haus. Dit museum laat zien wat de rol was van de Nederlandse cultuur in de stad Potsdam.

Jan Bouman Haus

Mittelstraße 8, 14467 Potsdam
www.jan-bouman-haus.de

Poffertjes en pannekoeken

Mittelstraße 32, 14467 Potsdam
www.poffertjes-en-pannekoeken.de

Poffertjes en Pannekoeken

Poffertjes en Pannekoeken

Vervoer

De Holländisches Viertel is slechts 10 minuten verwijderd van het centraal station Potsdam. Vanaf het station kunt u eenvoudig overstappen op de tram of bus en kunt u uitstappen bij de Nauener Tor of de Hebbelstraße. Vervolgens is het nog 5 minuten lopen naar de Hollandse wijk.

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram