Bezienswaardigheden

Holocaustmonument

holocaustmonument-berlijn
Geschreven door Roland

Het Holocaust monument is een van de meest indrukwekkende denkmals van Berlijn. Het herinnert ons aan de verschrikkingen die hebben plaatsgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit monument behoort vanwege de geschiedenis, betekenis en architectuur tot de meest bezochte bezienswaardigheden van Berlijn.

Geschiedenis van het Holocaustmonument

In 1988 kwamen journalist Leo Rosh en historicus Eberhard Jackel met het idee voor een monument ter nagedachtenis aan de Jodenvervolging. De Bondskanselier Helmut Kohl ondersteunde dit plan in 1993. Het monument Denkmal für die ermordeten Juden Europas werd uiteindelijk op 10 mei 2005 geopend.

holocaust-monument

Denkmal für die ermordeten Juden Europas

Over het Holocaust Monument

Het monument bestaat uit 2711 blokken variërend van 20 cm tot 4,5 meter. De betonblokken zijn voorzien met een speciale beschermlaag zodat graffiti eenvoudig te verwijderen is. Het Holocaust-Denkmal heeft een oppervlakte van 19.000 m² en werd voor ongeveer € 30 miljoen euro gebouwd.

Ontwerp

De Amerikaanse architect Peter Eisenman, wilde met het Holocaust Monument een gevoel van isolement en desoriëntatie oproepen. Hij probeert te weerspiegelen hoe de Joden zich tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gevoeld. Hij liet zich bij het ontwerpen van de Denkmal inspireren door de tekst van schrijver Primo Levi (overlevende van het concentratiekamp Auschwitz): ‘Het is gebeurd en daarom kan dit weer gebeuren’.

Bezoeken

Het monument bevindt zich in Berlijn-Mitte vlakbij de Potsdamer Platz en is het hele jaar te bezichtigen. Een bezoek aan de Denkmal für die ermordeten Juden Europas is absoluut de moeite waard omdat het laat zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Het Holocaustmonument is ook een waarschuwing omdat het toont waartoe een mens in staat is.

Openingstijden tentoonstelling

April t/m september:
Dinsdag t/m zondag, 10:00 – 20:00 uur geopend
Oktober t/m maart:
Dinsdag t/m zondag 10:00 – 19:00 geopend
Kosten tentoonstelling: gratis

De Stiftung Denkmal geeft ook rondleidingen. Kijk voor alle informatie hierover op stiftung-denkmal.de.

Openbaar vervoer

Vanaf het station Brandenburger Tor is het 5 minuten lopen. Het is ook mogelijk uit te stappen bij het S-Bahn station Potsdamer Platz, vanaf daar is het ook slechts een paar minuten lopen.

Adres: Cora-Berliner-Straße 1, 10117 Berlijn
Station: Met U-bahn uitstappen bij station Berlin Brandenburger Tor of met de S-Bahn uitstappen bij Potsdamer Platz
KaartRouteplanner Holocaustmomument

Heeft u aanvullende tips of vragen over dit artikel? Laat dan hieronder een reactie achter.

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram