Bezienswaardigheden

Humboldtuniversiteit te Berlijn

Humboldtuniversiteit
Geschreven door Roland

De Humboldtuniversiteit te Berlijn Duits: Humboldt-Universität zu Berlin bestaat sinds 1810 en is daarmee de oudste universiteit van Berlijn. Hier studeren jaarlijks meer dan 30.000 studenten.  Door te prachtige architectuur en de historie van deze universiteit, is dit een bezienswaardigheid die tot de mooiste van Berlijn behoort.

Geschiedenis Humboldtuniversteit

De Humboldtuniversiteit te Berlijn  is in 1810 opgericht onder leiding van Koning Frederik Willem III. In 1828 kreeg de universiteit dan ook de naam In Friedrich-Wilhelms-Universität.  

In februari 1949 werd naam van de universiteit veranderd in Humboldtuniversiteit. Deze naam verwijst naar twee mannen die ervoor zorgden dat de universiteit tot stand kwam. Een van hen was Wilhelm von Humboldt, hij was een taalwetenschapper en een Pruisisch politicus, zijn broer Alexander von Humboldt was een van de uitvinders van de fysische geografie. Bij de ingang worden de twee broers beiden op een marmeren beeld afgebeeld, gemaakt door Paul Otto in 1883. Aan de universiteit werkte onder meer wetenschapper Albert Einstein en studeerde Karl Marx.

humboldt

Beeld von Humboldt

Humboldtuniversteit te Berlijn nu

Vandaag de dag is de Humboldtuniversiteit Duits: Humboldt-Universität zu Berlin nog steeds een van de toonaangevende universiteiten in Duitsland waar meer dan 30.000 studenten studeren.  Het hoofdgebouw bevindt zich in het voormalige paleis van Hendrik van Pruisen en ligt in de wereldberoemde straat Unter den Linden.  De Humboldtuniversiteit is ook gevestigd in de Alte Bibliothek dat gelegen is aan de Bebelplatz.

Voor wie wil studeren aan deze Universiteit, kan terecht op de site van de Humboldt Universität zu Berlin voor alle informatie. Lees voor een overzicht van alle Fachhochschulen en Universiteiten in Berlijn, het artikel ‘Studeren in Berlijn‘.

humboldtuniversiteit

Studeren aan de Humboldtuniversiteit

Openbaar vervoer Humboldtuniversiteit

Vanaf het Berlin Friedrichstraßer station dat bereikbaar  is met de S-bahn of de reguliere trein, is de Humboldt Unversiteit te Berlijn op 10 minuten loopafstand. Met de bus in het vanaf bushalte Staatsoper een paar minuten lopen naar de Humboldtuniversiteit.

Adres:     Unter den Linden 6 , 10099 Berlijn
Station: Uitstappen bij Friedrichstraßer station of bij bushalte Staatsoper.
Kaart:     Routeplanner Humboldtunversiteit

Heeft u aanvullende tips of vragen over dit artikel? Geef dan hieronder een reactie.

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram