Bezienswaardigheden

Kleistpark en Königskolonnaden

Kleistpark
Geschreven door Roland

Kleistpark met de Königskolonnaden en het Kammergericht behoren tot de bijzonderste plekken van Berlijn. Het Heinrich-von-Kleist-Park behoort tot het stadsdeel Schöneberg en ligt tussen de Elßholzstraße en de Potsdamerstraße.

Kleistpark

Het Kleistpark is in 1679 door Elsholtz aangelegd als wetenschappelijke tuin, op initiatief van de Keurvorst Frederik Willem I van Brandenburg. In 1801 werd er een grote botanische tuin aangelegd van ongeveer 7,5 hectare groot. Aan het eind van de 19e eeuw kreeg de tuin een nieuwe functie als park. Het park is sinds 1911 vernoemd naar de dichter Heinrich von Kleist.

Heinrich-von-Kleist-Park

Heinrich-von-Kleist-Park

Königskolonnaden

De Königskolonnaden zijn gebouwd van 1777-1780 dit was in de periode van het Rococo tot het classicisme. Deze zuilen werden ontworpen naar idee van Carl von Gontard met bijpassende sculpturen van de beeldhouwer Friedrich Elias Meyer. De Königskolonnaden bevonden zich in het verleden aan het eind van de Königsbrücke.

Königskolonnaden

Königskolonnaden

Zuilen Königskolonnaden

Zuilen Königskolonnaden

Kammergericht

Het Kammergericht (Nederlands: gerechtshof) verhuisde in 1913 naar Kleistpark. Dit 22 meter hoge monumentale pand is onder meer ontworpen door Paul Thoemer en Rudolf Mönnich. De bouw duurde in totaal 4 jaar (1909-1913). Bij het Kammergericht bevinden zich 2 bronzen sculpturen van de Russische beeldhouwer Peter Clodt von Jürgensburg. Deze beelden waren een geschenk van de Russische tsaar Nicolaas I aan zijn zwager Frederik Willem IV.

Kammergericht

Kammergericht

Sculpturen bij het Kammergericht

Sculpturen bij het Kammergericht

Openingstijden Kammergericht
Maandag t/m woensdag: 07:25 – 16:20 uur
Donderdag: 07:25 uur – 18:00 uur
Vrijdag: 07:25 uur – 14:35 uur

Universität der Künste Institut für zeitbasierte Medien

Aan de zijkant van het park bevindt zich de Universität der Kunste Berlin. Hier wordt lesgegeven in media-gerelateerde onderwerpen. Denk hierbij aan kunst en media, communicatie en ontwerpen.

Kleistpark bezoeken

Het Heinrich-von-Kleist-Park in het hele jaar te bezichtigen. U kunt het park met het openbaar vervoer gemakkelijk bereiken door uit te stappen bij U-Bahnstation of bushalte Kleistpark.

Adres: 10827 Berlijn
OV: Uitstappen bij U-Bahnstation of bushalte Kleistpark

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram