Bezienswaardigheden

Klosterstraße – U-Bahnstation Berlijn

Klosterstraße
Geschreven door Roland

Klosterstraße is een U-Bahn station in Berlijn en behoort tot de mooiste metrostations van Berlijn. Op 1 juli 1913 werd het metrostation in Berlijn geopend en tegenwoordig behoort het tot de U2 en dient het tegelijkertijd als metromuseum.

Geschiedenis Klosterstraße

Begin 1900 eindigde de metro van Berlijn bij de Spittelmarkt, maar in maart 1910 werd besloten de metrolijn verder uit te breiden. Er werd een tunnel gegraven onder de rivier de Spree richting de Alexanderplatz. Het stations Märkisches Museum (voorheen: Inselbrücke) en Klosterstraße kwamen diep onder de grond te liggen omdat de tunnel richting beide stations onder de Spree doorliep.

Metrostation Klosterstraße

Metrostation Klosterstraße

Metroverbinding

De metroverbinding tussen de Spittelmarkt en Alexanderplatz werd op 1 juli 1913 geopend. Het station Klosterstraße is ontworpen door Alfred Grenander. De planning was om twee verschillende perrons te laten maken, maar er werd besloten om er tijdelijk een groot perron van te maken. Het was de bedoeling dat er in het midden van het perron nog een extra spoorlijn zou worden aangelegd voor treinen uit Friedrichshain. Aan de stroken in de vloer en aan de oostelijk gelegen pilaren, is nog te zien dat er destijds plannen voor dit station werden gemaakt. Toen de centrumlijn in juli 1913 werd afgerond, werd begonnen het voorbereiden van de Frankfurter Allee-lijn. Door de Eerste Wereldoorlog (vanaf 1914) werden deze plannen niet tot uitvoering gebracht. Na de oorlog werd besloten dat Friedrichshein zelf een zelfstandige spoorlijn zou krijgen, namelijk de U5.

Ontwerp metrostation

Er werd besloten om aan beide uiteinden van de Klosterstraße een tussenverdieping toe te voegen. Omdat het metrostation op een prominente plaats lag vlak bij het stadhuis, werd besloten om het metrostation te decoreren met blauw en gele tegels, geïnspireerd door de Babylonische processiestraat dat nog steeds te aanschouwen is in het Pergamonmuseum.

Ontwerp Klosterstraße

Ontwerp Klosterstraße

Babylonische Palmen

Babylonische Palmen

Sinds 1984 staat het station op de monumentenlijst. Het station is gedurende deze periode verschillende malen gerestaureerd en aan de wanden van de muren is de ontwikkeling van het openbaar vervoer in Berlijn te zien in de verschillende tijdsperiodes. Tegenwoordig is het metrostation ook een klein metromuseum geworden.

Klosterstraße vroeger

Klosterstraße vroeger

Openbaar vervoer Berlijn 1890

Openbaar vervoer Berlijn 1890

Openbaar vervoer Berlijn 1903

Openbaar vervoer Berlijn 1903

Openbaar vervoer Berlijn 1913

Openbaar vervoer Berlijn 1913

Openbaar vervoer Berlijn 1925

Openbaar vervoer Berlijn 1925

Openbaar vervoer Berlijn 1962

Openbaar vervoer Berlijn 1962

Klosterstraße bezoeken

Klosterstraße bevindt zich vlak bij de Nederlandse Ambassade en de Alexanderplatz waar zich de Fernsehturm bevindt. Het metrostation is omringd door tal van bezienswaardigheden en zeer de moeite waard om te bezichtigen.

Adres: 10179 Berlijn

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram