Over Berlijn

Kopen in Berlijn

kopen in Berlijn
Geschreven door Roland

De afgelopen jaren heeft Berlijn zich razendsnel ontwikkeld tot moderne stad. Wil je een huis of appartement kopen in Berlijn? Dan kan dit nog wel eens lastig worden, omdat de vraag op dit moment groter is dan het aanbod. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn, voordat je iets gaat kopen in Berlijn.

Huizenprijzen in Berlijn

De huizenprijzen in Berlijn zijn de afgelopen 5 jaar explosief gestegen. Vroeger kon je voor een reëel bedrag tot € 250.000 nog een huis kopen in de hoofdstad van Duitsland. Tegenwoordig koop je hier een appartement voor. Op slechts 30 kilometer vanaf Berlijn centrum zijn echter nog steeds huizen te vinden in deze prijscategorie. Er zijn verschillende huizensites die een mooi overzicht geven van het woningaanbod in Berlijn. Het is echter wel belangrijk om te weten welke aanvullende kosten hier nog bij komen en onder welke voorwaarden je een huis koopt.

Huizensites Berlijn

Als je op zoek bent naar een appartement, villa of huis in Berlijn, dan is het handig om een eerste selectie te maken via huizensites. In Duitsland zijn er een aantal grote partijen die het appartementen en huizenaanbod op een website hebben samengevat. De grootste en volgens velen de meest complete huizen site is immobilienscout24.de. Hier vind je werkelijk alle mogelijke koopobjecten in Berlijn.

  • Immobilienscout24.de
  • Immowelt.de
  • Ebay-kleinanzeigen.de (filter op: Haus)
  • Kopeninberlijn.nl
  • meinestadt.de
  • Immobilien.de

Hypotheek krijgen in Berlijn

De website immobilienscout24.de bied je de mogelijkheid om te kijken of en welke hypotheek je kunt krijgen in Berlijn. Deze website werkt samen met grote partners zoals de ING, Deutsche Bank en de Duitse Postbank. Je kunt hierdoor gemakkelijk online snel inzicht krijgen in de mogelijkheden voor het financieren van een huis, villa, woning of appartement in Berlijn.

In West-Berlijn kopen

In het voormalige West-Berlijn zijn de huizenprijzen de laatste jaren het meest extreem gestegen. Wijken zoals Charlottenburg, Friedenau en Steglitz zijn razendpopulair. Omdat het woningaanbod hier relatief beperkt is en de huizen en appartementen voor een deel voor-oorlogs zijn. Ook in de andere wijken en stadsdelen van het voormalige West-Berlijn wordt een huis kopen steeds lastiger. Dit komt omdat vaak meerdere geïnteresseerden zijn voor een woonobject. Een goede voorbereiding is dus essentieel.

In Oost-Berlijn kopen

Regelmatig horen we van Nederlanders die van plan zijn om te verhuizen naar Berlijn, dat ze het liefst in West-Berlijn willen wonen, omdat deze wijken beter zouden zijn. Dit hoeft echter absoluut niet het geval te zijn. De afgelopen jaren zijn veel wijken in het voormalig Oost-Berlijn opgeknapt bovendien vind je hier prachtige plekken om te wonen. Denk bijvoorbeeld aan Prenzlauer Berg, dit is een stadsdeel gelegen in het district Pankow. Volgens velen is dit een van de leukste plekken van Berlijn, vanwege de goede restaurants, hippe winkeltjes en de positieve sfeer. Een bijkomend voordeel van het voormalig Oost-Berlijn is, dat hier de gemiddelde huizenprijzen wat lager liggen.

Wat is er te koop in Berlijn?

Veel Nederlanders kopen in Berlijn een huis of appartement als vakantiehuis of investeringsobject. Tegenwoordig is het kopen van een huis in het centrum van Berlijn ontzettend duur. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om een luxe appartement te kopen in de hoofdstad van Duitsland. Een alternatief hiervoor is, om een mooi vakantiehuis of woning te kopen net buiten Berlijn. Op de website van immobilienscout24.de heb je een mooi overzicht van verschillende woonobjecten die te koop zijn in Berlijn en omstreken.

Waarom een huis of appartement kopen in Berlijn?

Tot 10 jaar geleden was Berlijn een hippe stad dat tegelijkertijd ook veel problemen had met een relatief hoog percentage werkloosheid en criminaliteit. De afgelopen jaren heeft Berlijn zich echter spectaculair snel ontwikkeld. Tegenwoordig is het inkomen van de gemiddelde Berliner vergelijkbaar met Nederland. Bovendien hebben zich veel start-ups in Berlijn gevestigd, waardoor je veel nieuwe initiatieven en creatieve ideeën in de stad ziet. De hoofdstad van Duitsland is bovendien veelzijdig vanwege de prachtige bezienswaardigheden, vele activiteiten en de prachtige parken. Berlijn is kortom een van de mooiste steden van Europa voor iedereen wat wils.

Woonobject in Berlijn als investering

De huizenprijzen in Berlijn stijgen op dit moment elk jaar heel erg snel. De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen in sommige wijken van Berlijn tot meer dan 25% gestegen. Hierdoor zijn woningen en appartementen ook in trek als vastgoedobject. De afgelopen jaren zijn er veel investeerders geweest die een huis gekocht hebben en een paar jaar later met grote winst weer verkocht hebben. De reden dat het vastgoed in Berlijn zo populair is, komt dat dit op dit moment veel meer oplevert dan de marginale rentepercentages die banken bieden. Bovendien is het investeren in een woonobject in Berlijn een relatief veilige investering, omdat de verwachting is dat de woningprijzen in Berlijn de komende jaren nog verder gaan stijgen.

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram