Bezienswaardigheden Mooiste plekken van Berlijn

Prenzlauer Berg

Prenzlauer Berg
Geschreven door Roland

Prenzlauer Berg is een van de populairste wijken in Berlijn en behoort tot het stadsdeel Berlin-Mitte. De wijk staat bekend om de vele bezienswaardigheden zoals de Watertoren, Kulturbrauerei, Schönhauser Allee en Mauerpark.

Geschiedenis van Prenzlauer Berg

Deze historische wijk in Berlijn kent een roerende geschiedenis met vele hoogte- en dieptepunten.

Ontwikkeling

Prenzlauer Berg lag voor de val van de muur in het voormalig Oost-Berlijn. Na de Tweede Wereldoorlog liet de DDR imposante gebouwen neerzetten in wijken aan de randen van Berlijn zoals Hohenschönhausen en Marzahn. De voormalige arbeiderswijk Prenzlauer Berg werd niet gerenoveerd. De wijk werd een thuishaven voor kunstenaars, studenten en progressieve denkers.

Toen de Berlijnse Muur gevallen was profiteerde Prenzlauer Berg van de centrale ligging en werd het een interessante wijk voor hippe winkels en trendy restaurants. De joodse wijk werd gerestaureerd door onder meer de synagoge bij de Rykestraße te herstellen.

Bezienswaardigheden in Prenzlauer Berg

Er bevinden zich vele bezienswaardigheden in deze wijk. Hieronder zijn een aantal op een rijtje gezet.

Bronzen Beeld Ernst Thälmann

Het 13 meter hoog Bronzen Beeld ter nagedachtenis aan Ernst Thälman is bijzonder imposant maar is helaas bespoten met graffiti. Thälman was een communist die in 1933 heeft geprobeerd om met een staking en later met een oproep, om Hitler ten val te brengen. In 1944 werd hij in opdracht van Hitler geëxecuteerd in het concentratiekamp Buchenwald.

Bronzen Beeld Ernst Thälmann

Bronzen Beeld Ernst Thälmann

Mauerpark

Het Mauerpark is een bijzonder park in Berlijn. Hier bevindt zich nog een deel van de Berlijnse Muur. In het park wordt regelmatig een rommelmarkt georganiseerd en kan worden deelgenomen aan karaoke.

Volkspark Prenzlauer Berg

Het Volkspark was voorheen een vuilnisstortplaats maar werd in 1969 omgetoverd tot een natuurpark. In het park bevindt zich een kinderspeelplaats en een natuurpad om te wandelen of hard te lopen.

Schönhauser Allee

De Schönhauser Allee is de grootste winkelstraat in de wijk en is vernoemd naar het kasteel Schönhausen in Pankow. Er zijn hier bijzondere winkeltjes en hippe restaurants te vinden. Een bezoek aan de Schönhauser Allee is zeer de moeite waard.

Watertoren Prenzlauer Berg

De watertoren in Prenzlauer Berg, is gebouwd in 1853 en werd in 1873 door de stad Berlijn voor 25,5 miljoen Goudmark overgenomen. Tijdens het nazi regime werd de toren gebruikt als concentratiecamp. Een gedenksteen bij de toren, herinnert nog aan de vreselijke gebeurtenissen die hier destijds hebben plaatsgevonden. Tegenwoordig bevindt zich rondom de watertoren een kinderspeelplaats. Kortom, een bijzondere maar beladen plek.

Watertoren Prenzlauer Berg

Watertoren Prenzlauer Berg

Kulturbrauerei

De Kulturbrauerei is een indrukwekkend bouwwerk met een lange historie. De voormalige fabriekshallen zijn tegenwoordig in gebruik als feestlocatie of concerthal. Bij de Kulturbrauerei bevindt zich ook een museum. Hier kunt u zien hoe het leven in de DDR er destijds uit heeft gezien.

Bezoeken

Adres:  Knaackstraße (centraal punt) 10405 Berlijn
OV: Vanaf U metrotation Senefelderplatz of tramstation Marienburger Str. 5 minuten lopen.

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram