Bezienswaardigheden

Neue Wache Berlijn

Neue Wache
Geschreven door Roland

De Neue Wache in het Nederlands de Nieuwe Wacht genoemd,  is gelegen in de straat Unter den Linden en werd gebouwd als wachthuis voor de soldaten van de Pruisen. Door de prachtige architectuur en de geschiedenis van dit gebouw, is dit een van de bermoemdste bezienwaardigheden van Berlijn.

Geschiedenis van Neue Wache

De Neue Wache is in opdracht van Frederik Willem III gebouwd als wachthuis voor de soldaten van de Pruisen. Het wachthuis diende ter vervanging van de oude artillerie (millitairen wachthuis).

In 1818 werd de bouw naar ontwerp van Karl Friederich Schinkel afgerond. Hij liet zich bij het ontwerp inspireren door de architectuur van de Griekse oudheid. Het gebouw bevat Dorische zuilen (Griekse bouwstijl) en op de gevel is de godin van de overwinning, Nike afgebeeld. Dit refereert aan de overwinning van de Pruisen in de Napoleonistische oorlog. De vorm van het monument is gebaseerd op de vorm van een Romeins castrum (militair fort). De Neue Wache werd een symbool van de overwinning en vrijheid.

Sinds 1931 dient het gebouw als monument ter nagedachtenis aan de oorlog. In eerste instantie de Eerste Wereld Oorlog en sinds 1993 als centrale gedenkplaatst ter nagedachtenis aan de oorlog. In de Neue Wache werd in 1993 een beeld geplaatst van de kunstenares Käthe Kollwitz. Dit is een beeld van een moeder met haar overleden zoon beter bekend als Piëta. Ze maakte dit beeld nadat haar zoon sneuvelde gedurende de Eerste Wereldoorlog.

pieta

Piëta

Toegangsprijs en bezoek

Het voormalig wachthuis is dagelijks te bezichtigen van 10:00 – 18:00 uur. De toegang is gratis.

Openbaar vervoer 

Vanaf het Berlin Friedrichstraßer station, dat te bereiken is met de S-bahn of de reguliere trein, is de Neue Wache op slechts 10 minuten loopafstand. Met de bus in het vanaf halte Staatsoper slechts een paar minuten lopen.

Adres: Unter den Linden 4, 10117 Berlijn
Station: Uitstappen bij S-bahn of station Berlin Friedrichstraße
of bushalte: Staatsoper.
Kaart: Routeplanner naar Neue Wache

Heeft u aanvullende tips of vragen over dit artikel? Laat dan hieronder een reactie achter.

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram