Bezienswaardigheden

Neues Palais

Neues Palais
Geschreven door Roland

Het Neues Palais in Potsdam is een slot is het west-deel van Park Sanssouci. De bouw werd na beëindiging van de zevenjarige oorlog onder Frederik de Grote begonnen en werd in 1769 afgerond.  Het Neue Palais was in eerste instantie gepland als gastenverblijf maar onder leiding van Keizer Wilhelm II werd het paleis van 1888 tot 1918 uitgebreid tot Zomerresidentie. 

Paleis in Potsdam

Tegenwoordig wordt het slot beheert door de stichting Preußischer Schlösser und Gärten Berlin-Brandenburg en is het te bezichtigen als museum. Hier is ook een deel van de faculteiten van de Universiteit Potsdam ondergebracht.

Barokke stijl

Het paleis is in de barokke stijl gebouwd en is mede geïnspireerd door het trappenhuis aan de Kloveniersburgwal nummer. 29 in Amsterdam. De architecten Johann Gottfried Büring en Heinrich Ludwig Manger waren verantwoordelijk voor de bouw van het slot. Het Neues Palais heeft drie vleugels en is 220 meter lang en 55 meter hoog.  Het paleis werd naast een overwinningsmonument van de zevenjarige oorlog ook een pompeus zomerverblijf voor gasten.

Paleis Potsdam

Paleis Potsdam

Paleis zalen

De Grottensaal en de Marmorsaal werden beiden gebruikt als feest- en danszaal. Tegenwoordig zijn deze indrukwekkende zalen nog steeds te bezichtigen. Deze ruimtes laten zich het best omschrijven als pompeus, extravagant en indrukwekkend.

Communs

De Communs zijn de gebouwen achter het paleis die als onderkomen werden gebruikt voor beambten van de koning en dienden als gastenverblijf . Tegenwoordig worden deze gebouwen gebruikt door de Universiteit Potsdam.

Schlosstheater

In het paleis bevindt zich een prachtig theater dat als een van de mooiste nog overgebleven theaters van de 18e eeuw wordt beschouwd.

Park Sanssouci

Het Neues Palais bevindt zich in het Slotpark Sanssouci waar ook het Slot Sanssouci te vinden is. Het park is een combinatie van landschapsarchitectuur en natuur.

Neues Palais bezoeken

Vanaf het centraal station van Potsdam (Hauptbahnhof Potsdam) is er een directe busverbinding naar het paleis.

Adres: Am Neuen Palais , 14469 Potsdam
Openingstijden: Maandag en woensdag t/m zondag 10:00 tot 18:00 uur.
Rondleiding of audiorondleiding: €8 en met korting €6.
Website: www.spsg.de/schloesser-gaerten/objekt/neues-palais/

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram