Bezienswaardigheden

Ruiterstandbeeld van Frederik de Grote

Standbeeld van Frederik de Grote
Geschreven door Roland

Het Ruiterstandbeeld van Frederik de Grote bevindt zich in de laan Unter den Linden. De ontwerper van het monument is Daniel Rauch en het beeld werd tussen 1839 en 1851 gemaakt. Het is tegenwoordig een van de bekendste standbeelden van Duitsland.

Geschiedenis standbeeld van Frederik de Grote

In 1836 liet koning Frederik Willem III een ruiterstandbeeld maken ter nagedachtenis aan koning Frederik de Grote. Dankzij deze koning ontwikkelde Berlijn zich tot een Europese grootmacht. Hij verruimde daarbij de godsdienstvrijheid en de vrijheid van meningsuiting in Berlijn. De architect Rauch was verantwoordelijk voor het ontwerp van het standbeeld dat in 1839 werd gemaakt.

Onwerp

Het standbeeld is ruim 5,5 meter hoog en is in brons gegoten. Het standbeeld toont Frederik de Grote in zijn uniform zittend op een paard met in zijn hand een wandelstok. Op de sokkel zijn verschillende personen en afbeeldingen te zien uit de tijd van koning Frederik de Grote. Vanaf 1851 werd het ruiterstandbeeld tentoongesteld voor het publiek.

Ruiterstandbeeld van Frederik de Grote

Ruiterstandbeeld van Frederik de Grote

Tweede Wereldoorlog

Toen de Tweede Wereldoorlog aanbrak, werd er een muur om het standbeeld geplaatst om het te beschermen tegen bommen en vernielingen. Na de oorlog werd de muur weggehaald en kwam het standbeeld weer tevoorschijn. De DDR (Duitse Democratische Republiek) besloot dat het beeld niet in Berlijn mocht blijven omdat de DDR dit monument niet vond passen in een communistische staat. Het ruiterstandbeeld werd daarom verplaatst naar het Slot Charlottenhof. Tegenwoordig staat het beeld weer op de oorspronkelijke plek aan de laan Unter den Linden.

Ruiterstandbeeld van Frederik de Grote bezichtigen

Het ruiterstandbeeld bevindt in de laan Unter den Linden in het stadsdeel Mitte en is met het openbaar vervoer goed te bereiken. Vanaf de bushalte Staatsoper of station Brandenburger Tor, is het ongeveer 10 minuten lopen.

Frederik de Grote Unter den Linden

Frederik de Grote Unter den Linden

Adres: Unter den Linden, 10117 Berlijn
Station: U-bahn Brandenburger Tor
Bushalte: Staatsoper

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram