Bezienswaardigheden

Sint-Hedwigskathedraal

sint-hedwigskathedraal
Geschreven door Roland

De Sint-Hedwigskathedraal is sinds 1930 de bisschopskerk van Berlijn. De Sankt-Hedwigs-Kathedrale bevindt zich bij de Bebelsplatz in het stadsdeel Mitte, waar ook de Humboldtuniversiteit en de Staatsoper te zien zijn. Op de gevel staat de titel Basilica minor en de kerk is vernoemd naar de beschermheilige ban Silezië.

Geschiedenis Sint-Hedwigskathedraal

In de 18e eeuw groeide het aantal Katholieken in Berlijn snel. De katholieke gemeenschap beschikte destijds alleen over een kleine kapel in de Kraußenstraße. Koning Frederik de Grote gaf daarom in 1743 toestemming om een katholieke kerk in Berlijn te laten bouwen. Hij droeg bovendien 5.000 daalders bij aan de bouw van de kathedraal.

Bouw van de kerk

De kerk werd van 1747 – 1773 gebouwd naar idee van Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff. De Nederlandse Architect Jan Bouman hield toezicht op het project. Het ontwerp is geïnspireerd door de tempel in Rome (Pantheon). De kerk werd gebouwd voor de nieuwe inwoners Silezië. Frederik de Grote had dit gebied in 1740 veroverd. Met de bouw van de katholieke kerk in het protestantse Berlijn, wilde hij een gebaar maken van tolerantie. Bisschop van Ermland Ignacy Krasicki opende op 1 november 1773 de kathedraal.

Wederopbouw

Op 2 maart 1943 werd de kerk tijdens luchtaanvallen grotendeels verwoest. Van 1952 – 1963 werd de katherdraal herbouwd. Hans Schwippert ontwierp het nieuwe interieur en Fritz Schwerdt was verantwoordelijk voor de bouw van het altaarkruis en de tabernakel. In de grafkelder van de kerk zijn de tomben van bisschoppen bijgezet en bevindt zich een Madonna (beeld van Maria).

Sint-Hedwigskathedraal van binnen

Sint-Hedwigskathedraal van binnen

Sint-Hedwigskathedraal bezoeken

De kathedraal is vandaag de dag nog steeds te bezoeken. Een bezichtiging is bovendien gratis. U kunt daarnaast ook deelnemen aan een gratis rondleiding.

Sint-Hedwigskathedraal bezoeken

Sint-Hedwigskathedraal bezoeken

Openingstijden
Maandag – woensdag:  08:00 – 14:00 uur
Donderdag: 11:30 – 17:30 uur
Vrijdag: gesloten

De Sint-Hedwigskathedraal bevindt zich bij de Bebelsplatz in het stadsdeel Mitte en is met het openbaar vervoer uitstekend bereikbaar. Vanaf de bushalte Staatsoper of het U-bahn station Brandenburger Tor is het ongeveer 10 minuten lopen.

Adres: Hinter der Katholischen Kirche 3 , 10117 Berlijn
Station: U-bahn Brandenburger Tor
Bushalte: Staatsoper

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram