Bezienswaardigheden

Slot Sanssouci

Slot Sanssouci
Geschreven door Roland

Slot Sanssouci in Potsdam komt van het Franse woord ‘sans soucis’ dat geen zorgen betekent. Het slot bevindt zich ook het park Sanssouci waar ook andere bezienswaardigheden te bezichtigen zijn zoals het Neues Palais.

Bouw Schloss Sanssouci

Het Slot Sanssouci bevindt zich in Potsdam en is een van de bekendste paleizen van Duitsland. Jaarlijks komen veel toeristen naar Potsdam om het paleis te bezichtigen. Het paleis werd in opdracht van de Pruisische koning Frederik de Grote gebouwd. De bouw van het kasteel vond plaats van 1745 tot 1747. In eerste instantie van de architect Geord Wenzeslaus von Knobelsdorff aangesteld om het paleis te ontwerpen, deze samenwerking verliep echter niet goed. Daarom werd vervolgens de Nederlander Jan Bouman aangetrokken om het paleis naar wens van de koning te laten bouwen. Het kasteel is gebouwd op een verhoging. In het park bevindt zich een lange trap dat direct naar het paleis leidt. Onderaan de trap ligt een grote fontein, hierop zijn Griekse goden afgebeeld .

Fontein Sanssouci

Fontein Sanssouci

Uitbreiding

Bijna honderd jaar later werd onder Frederik Willem IV van Pruisen een grote renovatie uitgevoerd. Hij liet twee vleugels van het paleis verder uitbreiden. Voor deze opdracht stelde hij Lodewijk Persius aan voor het ontwerp en Ferdinand Van Arnim werd verantwoordelijk voor de bouw van de vleugels.

Unsesco

In 1990 werd het slot Sanssouci (Versailles van Pruisen) op de UNESCO lijst geplaatst als Werelderfgoed park en paleis. De koning ligt in een kist begraven onder het terras bij het paleis. In het Sanssouci park zijn overigens nog meer bezienswaardigheden te bezichtigen zoals het Neues Palais. Dit paleis ligt op slechts 20 minuten lopen vanaf Sanssouci.

Slot Sanssouci bezoeken

Vanaf het centraal station van Potsdam (Hauptbahnhof Potsdam) is er een directe busverbinding naar Schloss Sanssouci.

Adres: Maulbeerallee, 14469 Potsdam
Openingstijden: Dinsdag t/m zondag 10:00 tot 18:00 uur.
Rondleiding of audiorondleiding: €12 en met korting €8.
Website: www.spsg.de/schloesser-gaerten/objekt/schloss-sanssouci 

Wilt u aanvullende informatie lezen over deze prachtige stad? Lees dan het artikel: Potsdam. In dit artikel worden de mooiste bezienswaardigheden van de Pruisische stad beschreven.

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram