Bezienswaardigheden

Teufelsberg in Grunewald Berlijn

teufelsberg
Geschreven door Roland

De Teufelsberg is een van de meest bijzondere plekken in Berlijn. Op deze kunstmatige heuvel was het afluisterstation van de Amerikaanse geheime dienst jaren lang gevestigd. Een bezoek aan de aan deze plek is overweldigende ervaring.

Wat is de Teufelsberg?

Deze heuvel bevindt zich in het voormalig West-Berlijn in de wijk Grunewald. De heuvel is ongeveer 80 meter hoog en vanaf deze heuvel heb je een adembenemend mooi uitzicht over Berlijn.  Nabij de Teufelsberg bevindt zich de Teufelssee, dit is een meer gelegen in een natuurgebied. Bovenop de berg bevinden zich tal van oude afluisterstations van de Amerikaanse geheime dienst.

teufelssee

Ontstaansgeschiedenis

De heuvel werd gemaakt door de geallieerden direct na de Tweede Wereldoorlog. De heuvel werd gebouwd van het puin in Berlijn, dat zich gedurende de oorlog had opgestapeld. De berg heeft een omvang van ongeveer 12 miljoen kubieke meter. Onder de heuvel ligt een oude militaire  nazi school, naar ontwerp van Albert Speer. De geallieerden besloten deze school onder de heuvel te begraven, omdat het opblazen van het gebouw niet lukte.

Het afluisterstation van de geheime dienst

De National Security Agency (Amerikaanse geheime dienst) bouwde na de oorlog verschillende afluisterstation bovenop de Teufelsberg. Dit was een onderdeel van een groot netwerk Echelon genaamd. Deze plek was gelegen in de Britse sector van Berlijn (Berlijn was na de Tweede Wereldoorlog tijdelijk opgesplitst geweest in verschillende sectoren)

afluisterstation-teufelsberg

Teufelsberg bezichtigen

Nadat De Muur gevallen was, wilden een aantal investeerders er hotels en appartementencomplexen laten bouwen, dit project bleek niet rendabel te zijn. Vandaag de dag is de Teufelsberg nog steeds te bezichtigen met een mogelijkheid voor een rondleiding. De oude gebouwen zijn voorzien van een hoop graffiti, maar het uitzicht bovenop deze berg is nog steeds van een uitzonderlijke schoonheid.

graffiti-teufelsberg

Openbaar vervoer

Deze plek is te bereiken door uit te stappen bij S-bahnstation Heerstrasse of Grunewald. Vanaf daar is het ruim een half uurtje lopen tot de top van de berg

Adres:     Teufelsberg, Berlijn
Station:  S-bahnstation Heerstrasse of Grunewald
Kaart:     Routeplanner Teufelsberg

Heeft u tips of vragen over dit artikel? Laat dan een reactie hieronder achter.

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram