Bezienswaardigheden

Trains to Life – Trains to Death

Trains to Life, Trains to Death
Geschreven door Roland

Direct naast het station Friedrichstraße Berlijn is een herinneringsmonument te zien dat herinnert aan het lot van Joodse kinderen gedurende de tijd van de nazis. De naam van dit monument is Trains to Life, Trains to Death. Er zijn 7 bronsen beelden te zien, waarvan 2 licht bronsen beelden, deze beelden staan voor de kinderen die hun leven te danken hadden aan het kindertransport naar Engeland in de jaren 30. De 5 donker bronsen beelden staan voor alle kinderen die werden gedeporteerd naar het concentratiekamp en het vervolgen vaak niet overleefden.

Kindertransporten naar Engeland

Effectenmakelaar Nicholas Winton was medeverantwoordelijk voor de kindertransporten naar het Verenigd Koninkrijk. Dit alles met als doel, de kinderen aan deportatie te laten ontsnappen. Meer dan 10.000 Joodse kinderen uit onder meer Polen, Oostenrijk en Duitsland werden gered door deze reddingsoperatie. Deze treintranporten met kinderen staan bekend als ‘Trains to Life’ omdat deze treinreis het leven van deze kinderen redde.

denkmal-friedrichstrasse-station-berlijn

Verwijzing naar de kindertransporten

Trains to Life, Trains to Death Denkmal

De reden dat het monument zich bij het Friedrichstrasse station Berlijn bevindt, komt omdat vanaf hier de eerste kindertransport op 30 november 1938 plaatsvond. De beeldhouwer Frank Meisler ontwierp dit monument in 2008. Hij was een van de kinderen die met het kindertransport naar Engeland gered werd. De naam van het monument is ‘Trains to Life-Trains to Death’ hiermee worden de treinen van het kindertransport (trein van het leven) en de deportatietreinen (trein naar de dood) bedoeld. Het monument is zeer confronterend omdat het laat zien dat de lijn tussen het leven en de dood heel klein is.

denkmal-trains-to-life-trains-to-death-berlijn

Denkmal Friedrichstrasse

Openbaar vervoer
Via de S+ U Bahn of met de bus is het station Friedrichstrasse goed bereikbaar.
Adres: Georgenstraße 14/17, 10117 Berlijn
S+U-Bahn en bus: uitstappen bij station Friedrichstraße Berlijn
Kaart: Routeplanner

Heeft u vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan hieronder een reactie achter.

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram