Bezienswaardigheden Mooiste plekken van Berlijn

Volkspark Wilmersdorf

Volkspark WIlmersdorf
Geschreven door Roland

Het Volkspark Wilmersdorf is gelegen in het stadsdeel Charlottenburg-Wilmersdorf in Berlijn. Het park is uitermate geschikt voor mensen die van wandelen of hardlopen houden. Maar ook ideaal voor een picknick of voor een potje tafeltennis. Het Volkspark doet zijn naam dus recht aan.

Geschiedenis van Volkspark Wilmersdorf

In 1899 kwamen de eerste plannen om een park aan te leggen in de gemeente Deutsch-Wilmersdorf . In 1904 maakte de tuinarchitect Richard Thieme het ontwerp voor dit park.

Bij de Rudolstädter Strasse en Blissestrasse werd in 1903 een groot gat gegraven dat als opslag zou dienen voor het regenwater. Deze plek is verworden tot de Fennsee.

Het park in drie delen

Het park werd verdeeld in drie delen en werd gemaakt in 19e -eeuwse stijl.

Deel 1 was een uitbreiding van het Rudolph-Wide-Park Schöneberg dat van 1910-1912 al aangelegd was. Dit was het gebied vanaf de Prinzregentenstraße tot de Kaiserallee (nu Bundesallee)

Deel 2 was het gebied tussen de Augustastrasse ( nu Blissestrasse) en de Kaiserallee (nu Bundesallee). De uitvoering vond plaats van 1933-1936.

Deel 3 was het stuk tussen de Rudolstädter Strasse en de Augustastrasse. De uitvoering hiervan vond plaats van 1913-1920.

Van 1918 tot 1944 heette park Wilmersdorf Hindenburgpark.

volkspark-wilmersdorf-berlijn

Volkspark Wilmersdorf Berlijn

Volkspark Wilmersdorf ontdekken

Het Volkspark behoort tot de wijk Wilmersdorf en het stadsdeel Charlottenburg-Wilmersdorf. De drie parkdelen vormen samen een 2,5 km lang park met een breedte van slechts 150 meter. Het is een bijzonder park omdat elk deel van het park zijn eigen karakter heeft.

Oostelijk deel ( deel 1)

In het oostelijk deel van het park ( onder meer Rudolph-Wide-Park Schöneberg) bevinden zich tal van bijzondere kunstwerken en een mooie fontein. Je waant je hier in een koninklijke tuin.  Iets verderop bevindt zich de Volksparksteg. Deze brug verbind sinds 1971 de parkdelen met elkaar. Onderaan de brug is het brons sculptuur ‘speerwerper’ te aanschouwen, gemaakt door Karl Möbius.

Middendeel (deel 2)

In dit deel van het park bevindt zich een groot grasveld, ideaal om te picknicken. Hier zijn ook tal van sportfaciliteiten aangelegd zoals een basketbalveld, voetbalveldje, tafeltennistafels en een speeltuin. Bovendien is dit deel van het park zeer geschikt om te wandelen of te hardlopen.

park-volkspark-wilmersdorf-berlijn

Park in Berlijn

Westelijk deel Fennsee (deel 3)

Hier bevindt zich de Fennsee, dit is een kunstmatig meer dat in 1903 gemaakt is. Gelukkig heeft de natuurlijk in de loop der jaren zijn werk gedaan. Het is dan ook een prachtig meer geworden.

Lees voor meer informatie over mooie parken het artikel: ‘Wandelen en fietsen in Berlijn‘.

Volkspark Wilmersdorf bezoeken

Met het openbaar vervoer is Volkspark Wilmersdorf uitstekend bereikbaar. Met de bus is het mogelijk uit te stappen bij bushalte ‘Am Volkspark’ en via de S+U-Bahn (metro) is het mogelijk uit te stappen bij S-Bahn station Berlin Bundesplatz of U-Bahn station Berliner Strasse.

Adres:  Fritz-Elsas-Straße, 10825 Berlijn
Bushalte: Am Volkspark
Station: U-Bahn station Berliner Strasse of S-Bahn station Berlin Bundesplatz
Kaart : Routeplanner naar Volkspark Wilmersdorf

Heeft u tips of vragen over dit artikel? Laat dan een reactie hieronder achter.

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram