Bezienswaardigheden

Slot Charlottenburg

Slot Charlottenburg
Geschreven door Roland

Slot Charlottenburg is het grootste paleis van Berlijn en is in de tijd van de Pruisische vorsten gebouwd. Bij het paleis bevindt zich ook een prachtige paleistuin met een park. Schloss Charlottenburg wordt beschouwd als een van de mooiste plekken van Berlijn. Als u een stedentrip naar Berlijn plant, is een bezoek aan Slot Charlottenburg absoluut de moeite waard.

Geschiedenis Slot Charlottenburg

Tussen 1695 en 1699 werd Slot Charlottenburg gebouwd door Johann Arnold Nering. Sophie Charlotte, de echtgenoot van vorst Frederik III (Frederik I van Pruisen) gaf hier opdracht toe.

Het paleis was bedoeld als zomerhuis en werd in 1701 nogmaals uitgebreid. Toen Sophie Charlotte overleden was, werd het paleis omgedoopt van Lietzenburg naar Charlottenburg. Deze naam draagt het slot tot op de dag van vandaag. Tussen 1740 en 1747 woonde Frederik de Grote in het paleis en werd er een vleugel aan de oostzijde van het paleis bijgebouwd door Georg Wenzelaus von Knobelsdorff. Frederik de Grote verhuisde echter vervolgens naar Slot Sanssouci in Potdam ligt, direct gelegen onder Berlijn.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het slot grotendeels vernietigd maar na de oorlog weer opgebouwd. Van 2004 tot 2006 werd het slot ook gebruikt door de Bondspresident om staatshoofden te ontvangen.

Paleistuin Charlottenburg

Bij slot Charlottenburg ligt een prachtige paleistuin (Schlossgarten). Dit stadspark in vrij te bezichtigen en is rijk aan prachtige planten en bloemen. Dit wordt door velen als een van de meest romantische plekken in Berlijn gezien. In het park zijn verschillende bezienswaardigheden te aanschouwen die bij het slot Charlottenburg horen.

paleistuin-slot-charlottenburg
Paleistuin Charlottenburg
Belverde

In het noordoosten van de paleistuin bevindt zich ook een paviljoen genaamd Belverde. Dit gebouw werd gebruikt als theehuis, uitzichttoren en vakantieonderkomen. Belverde is ontworpen door Carl Gotthard Langhans en werd van 1788 tot 1789 gebouwd in opdacht van Koning Friedrich Wilhelm II. Tegenwoordig worden in dit gebouw tentoonstellingen gegeven.

Mausoleum

Middenin het park bevindt zich het Mausoleum. In deze tempel zijn de graftombes van keizer Wilhelm I , koning Friedrich Wilhelm III en echtgenotes bijgezet. In de paleistuin bevinden zich verder nog tal van andere bezienswaardigheden. Een bezoek aan Slot Charlottenburg is echt de moeite waard.

Charlottenburg
Park Charlottenburg

Slot Charlottenburg bezoeken

In het paleis is sculptuurkunst uit de 19e eeuw te zien. Het is bovendien mogelijk om de kroonjuwelen en de zilverenkamer te aanschouwen.T

Koninkrijk Pruisen

Deze tentoonstelling is permanent te zien in het paleis Charlottenburg. Aan de hand van objecten, afbeeldingen en teksten leer je meer over de monarchie Hohenzollern. De tentoonstelling bevindt zich bovenin het paleis, dit deel wordt ook wel het Altes Schloss genoemd. Dit onderwerp is opgesplitst in vier blokken waarin onder meer wordt verteld wie de heersers waren van de Pruisische troon. Waar ze vandaan kwamen en wat ze onderscheidde. Zo krijg je een volledig beeld van dit Koningshuis.

Bijzondere expositie stukken en kroonschatten waaronder een scepter, medailles en twee ceremoniële zwaarden maken deze expositie tot een bijzondere ervaring. Bovendien worden hier bijzondere schilderijen getoond van onder meer Frederik de Grote. Kortom, een bijzondere belevenis.

Hohenzollern Zilverkamer

Prachtig zilveren serviesgoed en bijzondere tabatièren (snuifdoosjes tabak) vind je bij de tentoonstelling van de Hohenzollern Zilverkamer. Je vindt daarnaast ook bijzondere barok stukken en andere objecten die destijds tot het dagelijks gebruik of inrichting behoorden. Denk hierbij aan mode accessoires, kookgerei en andere voorwerpen. Een verzameling met tabaksdoosjes versierd met goud en edelstenen is ook te zien bij deze tentoonstelling.

Nieuwe vleugel van het paleis

De nieuwe vleugel van Slot Charlottenburg bevat bijzondere kunstwerken, schilderijen en architectuur van barok tot het classicisme. Sinds december 2014 is dit deel van het paleis weer toegankelijk voor bezoekers.

Frederik de Grote liet architect Georg Wenzeslaus van Knobelsdorff een eigen woning bouwen. Dit ‘nieuwe’ deel staat is verbinding met het ‘oude’ paleis waar Sophie Charlotte en Friedrich I woonden. De architectuur en inrichting is ook in barokke stijl.

Tegenwoordig is de nieuwe vleugel van het paleis toegankelijk voor bezoekers. Laat je verrassen door prachtige klassieke zalen, extravagante decoratie,  en bijzondere schilderijen.

Openingstijden
April t/m oktober
Dinsdag t/m zondag : 10:00 – 18:00 uur
November t/m maart
Dinsdag t/m zondag:   10:00 – 17:00 uur

Toegangsprijzen
Bezichtiging met rondleiding
Prijs: €10.00  Met korting: €7.00

Familiekaart Slot Charlottenburg
Geldig voor voor 2 volwassenen tot 4 kinderen.
Prijs: €25.00

Kijk voor aanvullende informatie over tentoonstellingen op de site van Schloss Charlottenburg.

Openbaar vervoer Slot Charlottenburg

Vanaf het station Richard-Wagner-Platz U Bahn is het Slot Charlottenburg op slechts 10 minuten loopafstand.

Adres:     Spandauer Damm 20-24 , 14059 Berlijn
Station: Uitstappen bij  Richard-Wagner-Platz vervolgens 10 minuten lopen
Kaart:       Routeplanner Slot Charlottenburg

Heeft u aanvullende vragen of tips over dit artikel? Laat dan hieronder een reactie achter.

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram