Bezienswaardigheden

Bierpinsel

bierpinsel
Geschreven door Roland

De Bierpinsel (borstel) is de mooiste bezienswaardigheid van de wijk Steglitz. Dit futuristisch ontwerp werd in de jaren ’70 ontworpen door verschillende kunstenaars.

Opening van de Bierpinsel

De Bierpinsel (Schlossturm) werd in 1976 geopend en is 47 meter hoog. Het gebouw werd in eerste instantie gebruikt als restaurant onder de naam: Turmrestaurant Steglitz.

Ontwerp van de toren

Het gebouw is ontworpen door de architecten Ursulina Schüler-Witte en Ralf Schüler. Deze toren vormt samen met de Joachim-Tiburtius-Brücke een geheel. Het doel van het ontwerp van de toren was om de Joachim-Tiburtius-Brücke en de Bierpinsel mooi in elkaar te laten overlopen. Het ontwerp komt voort uit de Pop-Art stroming.

bierpinsel-steglitz

Steglitz

Naam Bierpinsel

De populaire naam Bierpinsel is eigenlijk een bijnaam voor deze toren. Pinsel betekent in het Duits borstel. Het gebouw lijkt met een beetje fantasie op een haarborstel.

Bestemming van de toren

Nadat het gebouw langere tijd ongebruikt was gebleven, werd de toren van 1976-1980 succesvol gerund door een Berlijnse zakenman. Op de onderste verdieping bevond zich een wijn- en bierkelder op de tweede etage een steakhouse restaurant en op de derde verdieping een groot café. Vanaf de jaren 80 probeerden verschillende ondernemers dit commercieele succes te evenaren, maar met weinig succes.

graffiti-bierpinsel

Toren van Steglitz

Turmkunst 2010

In het jaar 2010 werd de toren flink onder handen genomen. De van origine rode kleur van de toren werd voorzien van indrukwekkende graffitikunst. Dit project heette Turmkunst 2010. Op 1 april 2010 werd hier ook een tijdelijk Art-café geopend.

De afgelopen jaren is er niks meer met de toren gebeurd. Er gaan wel stemmen op om dit icoon van Steglitz een nieuwe bestemming te geven. Er zijn alleen nog geen concrete plannen.

graffiti-kunst-bierpinsel-steglitz

Graffitikunst in Berlijn

Openbaar vervoer

De Toren is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, zowel met de bus als met de metro.

Adres: Schloßstraße 17, 12163 Berlijn
Station: S-Bahn station Feuerbachstrasse
U-Bahn station Schlossstraße
Bushalte: Schlossstraße
Kaart: Routeplanner naar de Bierpinsel

Heeft u tips of vragen over dit artikel? Laat dan een reactie hieronder achter.

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram