Bezienswaardigheden

Funkturm in Berlijn

Funkturm
Geschreven door Roland

De Funkturm is een bekende zendmast in Berlijn. Deze radiotoren is gebouwd van 1924-1926 en is nog steeds in gebruik. De toren ligt vlakbij de Zentrale Omnibus Haltestelle en is een belangrijk herkenningspunt in de stad.

Funkturm in Berlijn

De Funkturm (radiotoren) is gebouwd van 1924-1926 door de architect Heinrich Straumer. De toren werd geplaatst in het stadsdeel Charlottenburg-Wilmerdorf. De opening vond op 3 september 1926 plaats ter ere van de derde Duitse radiotentoonstelling. Vanwege de historie behoort de toren tegenwoordig tot de beschermde monumenten van Berlijn.

Constructie

De Berlijnse radiotoren bestaat uit een 600 ton wegende staalcontructie dat doet denken aan de Eiffeltoren. De 150 meter hoge toren diende in het begin alleen als zendmast, maar dit veranderde toen er later een restaurant en een obervatiedek aan werd toegevoegd. Vanwege de kenmerkende dunne lange vorm heeft de toren de bijnaam ”der lange Lulatsch” (lange knul).

Radiotoren

De toren is gebouwd op porseleinen isolatoren die gemaakt werden in de Koninklijke Pruisische Porseleinenfabriek.  Op 22 maart 1935 werd het eerste televisieprogramma ter wereld vanuit de toren uitgezonden. In 1962 werd gestopt met het uitzenden van televisieprogramma’s via de zendmast en sinds 1973 wordt de toren ook niet meer gebruikt om radiosignalen uit te zenden. De Funkturm dient nog wel als relaispost voor telefoondiensten, politieradio en amateurradio.

Funkturm Berlijn

Funkturm Berlijn

Funkturm bezoeken

Als u in Berlijn bent, is een bezoekje aan de Berlijnse radiotoren niet te missen. Geniet vanaf het uitzichtplatform over het prachtige uitzicht van Berlijn. Het is ook mogelijk om in het restaurant van de toren te eten en tegelijkertijd te genieten van het uitzicht. Vanaf het S-Bahn station Messe Nord/ICC of vanaf bushalte Masurenallee/ZOB is het slechts een paar minuten lopen naar de toren.

Adres: Hammarskjöldplatz, 14055 Berlin
Kosten uitzichtplatform: € 5,-
Openingstijden: Maandag 10:00 – 20:00 uur
Dinsdag tot zondag 10:00 – 23:00 uur
Website: www.funkturm-messeberlin.de

Laat een reactie achter

YouTube
Instagram